Succesul e întotdeauna direct proporțional cu munca pe care o depune fiecare dintre noi și cu siguranță mai devreme sau mai târziu rezultatele eforturilor sunt vizibile prin prisma reușitelor. Se apropie examenele de bacalaureat, probe care, de asemenea, solicită pregătiri asidue din partea elevilor absolvenți. Pentru a vă amplifica doza de motivație și dorința de a atinge rezultatele dorite la „examenul maturității”, vă relatăm despre experiența unei tinere care a reușit să obțină două note de 10 din oficiu la bac în acest an.
În interviul de astăzi, vă invităm să o cunoașteți pe Constantina Postica, elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Liviu Rebreanu” din capitală. Datorită obținerii locului III în cadrul Olimpiadei Republicane la Limba și literatura română, a reușit să acumuleze nota 10 din oficiu la examen. Limba franceză este cel de-al doilea examen de la care a fost eliberată, pentru că a susținut un examen internațional care certifică scutirea și de la această probă.
„Scutirea de la examenul de limbă străină reprezenta, pentru mine, un scop încă de când studiez limba franceză. Astfel, în vara anului trecut, am susținut examenul DELF B2, care mi-a permis să fiu scutită de un examen. În toamna anului 2022, am obținut și certificatul DALF C1 pentru a-mi asigura posibilitatea de a aplica la studii universitare în Franța, acesta fiind, de fapt, scopul principal pentru care am decis să susțin examenele respective.”
Acum, Constantina urmează să susțină doar două examene – la istoria românilor și universală și la chimie.
„Mi-am văzut materializat rezultatul dedicării continue și a efortului depus”
În momentul în care a aflat că este scutită de la două examene, a simțit o stare firească de fericire, din motiv că și-a văzut materializat rezultatul dedicării continue și a efortului depus. „Inițial, nu puteam conștientiza acest fapt, însă, în final, m-am simțit oarecum ușurată și mândră de această realizare, dar, în același timp, motivată să continui pregătirile pentru celelalte două probe.”
Potrivit Constantinei, pregătirile pentru examenul internațional la limba franceză s-au rezumat la orele de limba franceză din liceu, studiul individual și câteva cursuri pe care le-a urmat în cadrul Alianței Franceze. Un aport considerabil în acest sens l-au avut și lecturile, audierea materialelor, urmărirea revistelor online în limba franceză și informarea privind desfășurarea probelor din cadrul examenului.
Constantina spune că pregătirile pentru Olimpiada Republicană la Limba și literatura română „își au originile încă din gimnaziu, iar mai accentuat – din clasa a X-a”, participând în fiecare an la olimpiada de limba și literatura română. În acest an, eleva a reușit să se claseze pe locul I la etapa municipală, iar ulterior a obținut locul III la olimpiada republicană – reușită care i-a garantat nota 10 din oficiu la bac. „Sunt ferm convinsă că un merit deosebit îl are profesoara mea de limba și literatura română, la inițiativa căreia am exersat în baza sarcinilor de la olimpiadă din anii precedenți și care mi-a determinat evoluția.”
Lecturarea operelor din literatura română și universală, memorarea secvențelor din poeziile care conțin motive și teme centrale, pregătirea zilnică, recapitularea și sistematizarea informației teoretice au fost alți factori care au declanșat reușita.


Succesul tinerei a fost însoțit și de numeroase provocări. „Procesele de pregătire pentru olimpiade și DALF, recunosc, nu au fost deloc ușoare, însă mă bucur enorm că am reușit să fac față.” Ca și orice elev(ă), a trecut și ea prin etape de stres, frică și emoții negative, dar totuși a observat că treptat reușește să le gestioneze din ce în ce mai bine. Cu toate că amalgamul provocărilor, începând cu organizarea timpului, prioritizarea activităților necesare dezvoltării sale până la constituirea dosarelor pentru aplicarea la studiile universitare au fost destul de complicate, Constantina a reușit datorită lor să învețe să-și coordoneze corect activitățile pentru a se bucura de un final pe măsură.
Acum, tânăra se pregătește pentru celelalte două probe la care urmează să susțină „examenul maturității”. „Sunt de părere că pregătirile pentru examenele de bacalaureat nu trebuie să fie procrastinate, astfel acestea încep încă din primul an de liceu. Recunosc, nu am mult timp de când am început pregătirile propriu-zise, deoarece în acești trei ani de liceu am depus eforturile necesare asimilării sistematice a conținutului, acordând o atenție mai sporită disciplinelor de istorie și chimie, la care urmează să și susțin examenele.”
Activitățile extracurriculare – o parte semnificativă în proiectarea personalității din prezent
Pe lângă studii, Constantina a fost dintotdeauna o fire activă și dornică de a se implica în diverse activități atât în cadrul liceului din care face parte, cât și în afara lui. Pe lângă studii, tânăra a practicat voluntariatul, făcând parte din cadrul Consiliului Elevilor din instituție, dar și din cadrul organizațiilor de tineri și elevi la nivel municipal și național.
De-a lungul perioadei în care a activat în numeroase organizații de voluntariat, Constantina a reușit să ocupe și unele funcții de conducere: vicepreședintă a Consiliului Municipal al Elevilor din Chișinău și președintă a Consiliului Elevilor IPLT „Liviu Rebreanu”.



Pe lângă implicarea ca voluntară în consilii ale elevilor, tânăra este o participantă activă la olimpiadele la limba și literatura română, la istorie, la limbă franceză și la concursuri. Drept dovadă sunt și locurile de frunte obținute de către Constantina: locul I la concursul municipal „Holocaust: istorie și lecții de viață” sau premiul mare la Concursul Național de Eseuri. În timpul anilor de liceu, eleva a făcut parte din cadrul numeroaselor conferințe, schimburi de experiență și programe de abilitare și formare. „Totalitatea acestor activități au contribuit substanțial la formarea mea și la dobândirea aptitudinilor, a experiențelor și a cunoștințelor necesare actualității.”
Oportunitățile de care s-a bucurat eleva sunt o dovadă a unui spirit implicat și dedicat. „Studiile și activitățile extracurriculare reprezintă o parte semnificativă a tot ce însemn eu până în prezent, îmbinarea lor fiind o dovadă a gestionării eficiente a timpului.” Cu toate că i-a plăcut dintotdeauna să fie membră a multor organizații, totuși studiile au rămas prioritare pentru Constantina, dedicându-le cea mai mare parte din timpul său.
„Nu e suficient să aspiri la un anumit succes, ci e imperativă dedicarea continuă și munca asiduă”
În perioada examenelor, majoritatea elevilor se confruntă cu problema gestionării timpului în încercarea de a face față atât studiilor, cât și de a se bucura de timpul liber sau de alte hobbyuri. „Gestionarea timpului cred că este o dificultate pentru majoritatea elevilor. Totuși, atunci când ai anumite scopuri bine definite, inevitabil te simți motivat(ă) să le realizezi”, ne spune eleva. Constantinei i-a reușit să îmbine armonios studiile cu celelalte activități și crede că anume acest echilibru a ajutat-o să devină treptat cea mai bună versiune a sa. Totodată, datorită faptului că a știut cum să-și gestioneze corect timpul și să găsească acea balanță, tânăra a învățat să-ți prioritizeze activitățile eficiente și benefice pentru ea.
Sacrificiul timpului liber în favoarea studiilor poate fi considerat de către mulți un compromis. Cu toate acestea, rezultatele pe care le obții ulterior îndepărtează orice provocare înfruntată. „Nu e suficient să aspiri la un anumit succes, ci e imperativă dedicarea continuă și munca asiduă. Prin urmare, bineînțeles că unele pasiuni și activități au rămas în umbră, iar o mai mare importanță se oferă procesului de pregătire.” Chiar dacă s-a dedicat mult studierii constante, tânăra nu a uitat să acorde suficientă atenție odihnei și pasiunilor.
„Se spune că nu poți obține succes în nimic dacă nu ești dispus(ă) să sacrifici pentru el.” Constantina menționează că nu regretă faptul că a făcut anumite sacrificii pentru a-și atinge rezultatul dorit. Chiar dacă în unele cazuri extenuarea își făcea simțită prezența și își dorea să petreacă mai mult timp relaxându-se, este mândră că de fiecare dată a reușit să găsească resursele necesare pentru a continua.

Succesul este întotdeauna însoțit de susținerea persoanelor apropiate, care este fundamentală în obținerea rezultatului dorit. Constantina ne-a povestit că sprijinul pe care l-a primit din partea familiei a fost colosal. „Mă pot considera o norocoasă datorită membrilor familiei, care îmi sunt continuu alături și care au crezut în mine și continuă s-o facă. Chiar dacă de multe ori considerau că aș fi exagerat cu timpul acordat studiului și ar fi preferat să petrec timpul cu ei, mi-au acceptat decizia, mă susțin și îmi sunt mereu alături.”
Pe lângă familie, eleva s-a bucurat de un sprijin și din partea profesorilor. „Profesoara de limba și literatura română, administrația liceului și majoritatea cadrelor didactice din instituția mea mi-au oferit încrederea necesară în procesul de pregătire.”
„De mai mult de cinci ani visam să-mi continui studiile în Franța”
După susținerea bacalaureatului, Constantina preconizează să-și continue studiile universitare în Franța – un vis care a apărut cu mai bine de cinci ani în urmă. Încă din toamna anului precedent, eleva a început constituirea dosarului pentru a se înscrie la studii în Franța, reușind să depună actele la câteva instituții de recunoaștere internațională din mai multe regiuni franceze. Tânără ne-a spus că se orientează mai mult spre cele pariziene. Unele dintre universitățile l-a care a fost deja acceptată sunt Universitatea Paris 1 Panthéon-Sorbonne, Universitatea Paris 2 Panthéon-Assas, Universitatea Paris Cité.
„Recepționând deja o bună parte dintre răspunsuri afirmative, m-a învăluit o stare de profundă fericire din două motive: primul – că procesul minuțios de pregătire a dosarului a înregistrat un adevărat succes – și al doilea – că dorința mea de câțiva ani urmează să se materializeze și că voi putea profita dinadins de un vast spectru de oportunități, cunoștințe și experiențe necesare dezvoltării mele personale și profesionale.”

Întrebată dacă își dorește să revină acasă după finalizarea studiilor în Franța, Constantina ne-a spus că acum balanța înclină spre crearea unui viitor mai prosper și mai oportun peste hotarele țării. „Deși pentru mine Republica Moldova reprezintă locul unde se află cele mai dragi ființe, țara de care se leagă cele mai memorabile amintiri și țara pe care o voi purta în suflet continuu, ca fiind «acasă», totuși, la etapa actuală, cu regret, afirm că Vestul mi-ar putea oferi un spectru mai accentuat de oportunități, deoarece coincide cu viziunile mele asupra propriului viitor.” Pe de altă parte, nu exclude nici varianta revenirii în Republica Moldova.
Sfaturi pentru elevii care urmează să susțină bacalaureatul
Pentru că a rămas mai puțin de o lună până la desfășurarea bacalaureatului, Constantina vine cu o serie de sfaturi pentru elevii claselor a XII-a care urmează să susțină examenele în acest an:
# încercați să mențineți un echilibru între studii și viață socială, e important să oferiți timp și studiului, și odihnei, și activităților extrașcolare, dar în măsuri potrivite;
# consultați programa de bacalaureat la disciplinele la care urmează să susțineți examenele și încercați să sistematizați temele studiate în baza subiectelor din programă;
# rezolvați testele și itemii oferiți în programa de bac pentru a vă forma deprinderile necesare în oferirea răspunsurilor bine punctate;
# nu lăsați pregătirile pentru ultimele zile dinaintea examenelor propriu-zise;
# exersați din timp, rezolvați testele din anii precedenți, iar ulterior analizați variantele de răspuns din baremele de verificare;
# atrageți o atenție sporită criteriilor de punctare, pentru a vă structura răspunsurile cât mai aproape de acestea;
# cronometrați timpul necesar scrierii testelor de exersare din anii precedenți și reluați itemii care necesită mai mult timp decât e prevăzut pentru a vă asigura încadrarea în cele 180 de minute;
# cereți ajutorul profesorilor sau al colegilor ori de câte ori întâmpinați dificultăți în oferirea răspunsurilor și în înțelegerea subiectelor de bac, a condițiilor itemilor, a baremelor de verificare și de acordare a punctajelor;
# în timpul examenelor propriu-zise, citiți de câteva ori condiția sarcinilor și concentrați-vă la maximum pe rezolvarea subiectelor;
# aveți încredere în forțele proprii, definiți-vă scopurile și munciți pentru ele!