(video) Membrii Clubului Tinerilor Makeri au creat bărcuțe cu control radio de la zero și au concurat cu ele la un makeathon național

Barcuta (104)
Foto:diez.md

Creativitate, lucru în echipă, liderism și multă distracție – despre asta a fost data de 14 mai pentru membrii Clubului Tinerilor Makeri. 15 echipe ingenioase și-au dat întâlnire la un makeathon național pentru a concura cu propriile produse create și anume – bărcuțe cu control radio.

Potrivit coordonatorului de proiecte al Clubului Tinerilor Makeri, Iulian Lungu, duminică a avut loc cel mai mare makethon, iar tematica acestuia a fost „Bărcuțe cu control radio”: „am avut participanți din toate trei cluburi locale, Chișinău, Cahul și Bălți. În total, 15 echipe. Tinerii mai întâi au prezentat bărcuțele lor pe scenă, după care au mers la lacul din regiune și le-au testat.”

Iulian spune că tinerii au avut șansa să-și prezinte prototipul, să lucreze în echipă și să pună în practică toate cunoștințele pe care le-au căpătat la cursurile Clubului Tinerilor Makeri.

Una dintre participantele makeathonului este Cristina Gherghiță. Tânăra a concurat cu „Perla Maronie” – o bărcuță al cărei nume este inspirat din „Pirații din Caraibe”. Cristina a lucrat la bărcuța sa de una singură.

„Mi-a fost dificil, dar pot să zic că procesul m-a liniștit. Știam că dacă ceva nu-mi reușește, va fi vina mea și nu voi da vina pe altcineva. De asemenea, m-au ajutat mult și mentorii mei, pentru că fără ei chiar nu avea să le reușesc pe toate”, menționează Cristina.

În procesul de creație, mentorii au avut un rol important, întrucât au îndrumat și au susținut tinerii participanți. „Mie îmi place să-i ajut, să văd ce fac ei și să înțeleg cum văd ei lucrurile. În societate, noi trăim cu tehnologia, din acest motiv cred că abilitățile pe care le dobândesc astăzi le vor fi de ajutor în viitor”, afirmă Neonil Roșca, mentor.

Prototipurile create au fost testate după mai multe criterii: viteza parcurgerii lacului, designul și aspectul exterior, integrarea tehnologiei de transmitere a datelor fără fir și sistemul de propulsie. Grigore de la echipa Fast Waves, spune că bărcuța lor e deosebită printr-un design care strigă „Fii atent la mine!”. „Am utilizat mai multe culori. De asemenea, am utilizat laserul, am creat un design mai nestandardizate. Seamănă cu o barcă veche, dar totuși care și-a arătat potențialul.”

Makethonul i-a ajutat pe tineri nu doar să-și pună în practică cunoștințele dezvoltate în cadrul cluburilor locale, dar și să-și dezvolte abilități soft, precum comunicarea, liderismul, gândirea critică și lucrul în echipă.

„Deja al doilea an organizăm acest eveniment și de fiecare dată tinerii reușesc să ne surprindă cu realizările lor. De data aceasta, am avut și mai multe proiecte de succes. Bărcile care au ajuns la final, au avut și un design mai interesant, și structura a fost foarte diversă, mecanismele de autocontrol au fost aplicate destul de variat”, menționează Irina Oriol, manageră de proiect.

Pe locul întâi s-a clasat echipa din Cahul cu barca „Eagles”. Membra echipei Livia Caminschi povestește că a depus un efort enorm cu toată echipa, lucru care a meritat din plin. „Am colaborat împreună foarte mult, în ultimele trei zile eram non-stop pe fir. Pe lângă cunoștințe practice în acest domeniu, am învățat să colaborez în echipă, am construit prietenii noi și legături care sunt singură că pe viitor mă vor ajuta foarte mult. Clubul Tinerilor Makeri în Cahul e ca o familie.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente