Ziua mondială de comemorare a persoanelor decedate de SIDA este marcată anual, în a treia duminică din luna mai. Ea reprezintă una dintre cele mai importante mișcări de consolidare a eforturilor împotriva infecției cu HIV/SIDA.
În contextul Zilei mondiale de comemorare a persoanelor decedate de SIDA, în perioada 15 mai – 15 iunie 2023, se desfășoară, cu suportul financiar al Fondului Global și UNAIDS Moldova, Campania socială cu sloganul „Just Test: Pentru sănătatea ta și a celor din jur”.
Campania include evenimente și activități de informare cu privire la:
# Importanța testării HIV;
# Importanța cunoașterii propriului statut;
# Prevenirea răspândirii virusului HIV;
# Promovarea beneficiului inițierii tratamentului antiretroviral.
Potrivit datelor statistice estimative, actualmente în Republica Moldova trăiesc 16 041 persoane cu HIV, dintre care doar 10 777 persoane își cunosc statutul. Totodată, 5 264 persoane infectate cu HIV nu sunt luate la evidență și nu beneficiază de tratamentul antiretroviral disponibili, fiind, în același timp, o sursă de infecție. Astfel, testarea și depistarea persoanelor infectate cu HIV este una din intervențiile prioritare în răspunsul la infecția cu HIV.
De menționat că vârsta medie a persoanele depistate cu infecţia HIV în ultimii ani este de 40 ani și se atestă o creștere a numărului de cazuri în localitățile rurale. Calea de transmitere a virusului predomină a fi cea heterosexuală.
Pentru a stopa răspândirea acestei infecții, cu suportul Fondului Global de luptă împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei, se implementează diferite servicii inovative de prevenire, diagnostic și tratament. Astfel, sunt disponibile servicii gratuite de testare rapidă pe bază de sânge capilar, realizate de sectorul non-guvernamental prin intermediul farmaciilor și clinicilor mobile.
De asemenea, se desfășoară diferite activități de prevenire pentru grupurile cheie ale populației, care geografic acoperă tot teritoriul Republicii Moldova. În anul 2022, de aceste acțiuni au beneficiat peste 30 mii de persoane din grupurile cu risc sporit de infecție, inclusiv persoanele utilizatoare de droguri intravenos – 16 963, lucrătoarele sexului comercial – 7 764 etc.
Sunt disponibile servicii de tratament antiretroviral, tratament a infecțiilor oportuniste și co-infecțiilor, îngrijirea şi suportul persoanelor care trăiesc cu HIV, prevenirea transmiterii HIV de la mamă la făt, profilaxia pre și post expunere și se realizează conform protocoalelor naționale, elaborate în baza ultimilor recomandări ale OMS și UNAIDS. În prezent, beneficiază de tratament antiretroviral – 7 857 de persoane.
Acțiunile principale realizate în cadrul campaniei sociale “Just Test: Pentru sănătatea ta și a celor din jur” vor contribui la atingerea următoarelor obiective:
# Promovarea testării HIV atât pentru populația generală, cât și pentru grupurile țintă;
# Promovarea beneficiilor tratamentului HIV și încurajarea persoanelor HIV pozitive să inițieze cât mai precoce tratamentul ARV și să-l mențină;
# Mobilizarea populației și a liderilor de opinie pentru promovarea principiilor și valorilor companiei;
# Mobilizarea reprezentanților comunităților pentru a îmbunătăți eficacitatea activităților de advocacy;
# Reducerea nivelului de discriminare a persoanelor care trăiesc cu HIV și a altor grupuri vulnerabile la HIV.
Doar împreună, prin mobilizarea eforturilor a tuturor părților responsabile și interesate la nivel național și local se va reuși stoparea și eliminarea epidemiei HIV/SIDA în Republica Moldova.