Echipa #diez a organizat al doilea eveniment online din acest an al proiectului de orientare în carieră „Rămân acasă, merg la…”. În cadrul acestuia, invitatele noastre ne-au povestit ce înseamnă studiile în domeniul finanțelor și băncilor, cu ce provocări te-ai putea confrunta, dar și ce urmează după absolvirea treptei universitare. Este vorba despre Tatiana Sugac, studentă în anul III în cadrul facultății Științe Economice, specialitatea Finanțe și Bănci, la Universitatea de Stat a Moldovei, Corina Bulgac, doctoră, conferențiară universitară la ASEM, directoarea Școlii Masterale de Excelență în Economie și Business, ASEM, și Natalia Saghin, directoarea Direcției Produse Retail din cadrul Victoriabank.
Pasiunea Tatianei Sugac pentru domeniul finanțe și bănci vine încă din copilărie. „Întotdeauna îmi plăcea să număr banii, să analizez totul, să fac economie prin casă și să lucrez cu documentația. Anume acestea au fost motivele pentru care am decis că vreau să urmez o carieră în domeniul respectiv.” Un alt factor care a stat în spatele deciziei de a merge la Finanțe și Bănci a fost faptul că este un domeniu destul de larg și oferă multe posibilități de angajare. „Când am verificat programul de studiu, înainte a mă înscrie la facultate, am observat că există aproximativ 50 de profesii pe care le-ai putea urma după absolvire. De aceea, recomand viitorilor studenți să studieze programul de studiu pentru că ajută să îți creezi o părere.”
Corina Bulgac a precizat că este important ca tinerii să realizeze că și în Republica Moldova există oportunități foarte bune de a face studii. „Dacă e să vorbim despre domeniul economic, absolvenții de liceu ar trebui să fie determinați atunci când aleg viitoarea carieră. Finanțe și Bănci este un domeniu bine plătit, care oferă oportunitatea de creștere în carieră, iar abilitățile pe care le obții îți oferă posibilitatea să îți schimbi specializarea. Te poți regăsi în orice sferă din economie.”
Natalia Saghin e de părere că un specialist bun în domeniul finanțelor și băncilor ar trebui, în primul rând, să cunoască bazele acestui domeniu și să poată oferi o concluzie în urma unor analize. „Strategiile și deciziile se iau în bază de cifre și după o analiză atentă. Specialiștii din domeniu trebuie să dețină vaste cunoștințe, să analizeze și să știe să ajungă la o concluzie potrivită.”
De asemenea, Corina Bulgac a explicat că ideea: „în domeniu economic trebuie să activeze doar cei cărora le place matematica” este, de fapt, un mit. „Observăm că sunt persoane umaniste care se descurcă de minune. La ASEM nu se învață matematică superioară, așa cum cred elevii și elevele de liceu. Un absolvent de liceu nu ar trebui să și ia ore suplimentare de matematica, dacă vor la economie. Totuși, ar putea participa la dezbateri sau la discipline opționale legate de educația financiară.”
Din punctul de vedere al Tatianei Sugac, cel mai interesant aspect al studenției sale a fost participarea la diverse conferințe universitare, deoarece datorită vorbitului în public, a reușit să treacă peste bariera emoțională.
Potrivit Corinei Bulgac, ASEM oferă un spectru larg de facultăți și specializări la care un absolvent sau o absolventă de liceu s-ar putea înscrie. Spre exemplu, la specializarea Finanțe și Bănci din cadrul Facultății Finanțe, studenții și studentele învață pe lângă disciplinele economice fundamentale, și fiscalitate, finanțe corporative, asigurări și reasigurări, finanțe personale, finanțe guvernamentale, investiții, activitate bancară. Alte facultăți disponibile la ASEM sunt: Economie mondială și Relații economice internaționale, Business și Administrarea afacerilor, Tehnologii informaționale, Contabilitate, dar și Drept.
Studiile la Finanțe și Bănci durează trei ani, adică șase semestre. În fiecare semestru sunt aproximativ câte șapte sau opt discipline. În anul I, studenții au mai mult discipline fundamentale, datorită cărora se formează o bază în domeniul respectiv, pentru a înțelege toate procesele economice: micro și macro economie, statistică, economia unităților economice. De asemenea, pe lângă disciplinele obligatorii, există și discipline opționale, unde studenții pot alege ce să studieze, în funcție de preferințe, dintr-un număr anumit de opțiuni, excepție semestrul I din primul an. Referitor la stagiul practic, studenții și studentele își pot pune în practică cunoștințele teoretice în semestrul II din anul II. De asemenea, în anul III, trebuie să urmeze practica de licență, care durează șapte săptămâni.
Oportunități din timpul studenției
În timpul facultății, Tatiana Sugac a beneficiat de oportunitatea de a fi stagiară în cadrul programului „Zooming Banking Victoriabank 3.0”. „Pentru mine a fost o oportunitate superbă, fiind și un stagiu de practică cu remunerare. Proiectul a fost împărțit în două categorii. Prima parte, teoretică, a avut loc din noiembrie 2021 până în februarie 2022. După aceasta, a trebuit să susținem un test, iar în urma rezultatelor, au fost selectate câteva persoane care să urmeze stagiul remunerat. Am petrecut două săptămâni la sediul central al Victoriabank și două săptămâni la o sucursală. Am avut și traininguri de dezvoltare personală.
De asemenea, potrivit Nataliei Saghin, Victoriabank le mai oferă posibilitate studenților și studentelor să urmeze practica de licență și practica de la cursuri. „Victoriabank este deschisă. Colaborăm cu trei universități ‒ UTM, USM și ASEM în cadrul proiectului Zoom in banking | Stagii de practica cu remunerare de la Victoriabank. La fel sunt studenți care vin la noi să urmeze stagiul de practică de la colegiile de profil economic, dar și alte universități în Republica Moldova”
Corina Bulgac a precizat că pe lângă stagiile de practică oferite de băncile comerciale, care sunt plătite, curând va fi posibil ca și instituțiile de stat, precum Serviciul Fiscal de Stat sau Serviciul Vamal, să prevadă un buget pentru a oferi studenților un stagiu de practică plătit. De asemenea, în cadrul ASEM, există și Incubatorul de Afaceri, unde studenții care au o idee de afacere sunt instruiți în etapele incipiente de creare.
Studenții au oportunitatea de a participa și la mobilități academice, cum ar fi Erasmus +. „De obicei, studenții merg pentru un semestru la universitatea gazdă, care își asumă toate cheltuielile. Această mobilitate presupune că studentul poate să își aleagă din disciplinele pe care le oferă universitatea gazdă pe cele care sunt aproape de curriculumul universității mamă. Rezultatele sunt echivalate de ASEM. De asemenea, studenții pot beneficia și de stagii de practică, care durează două luni, în țări precum România, Bulgaria, Polonia, Germania, Franța, Spania, Italia”.
Întrebată despre angajarea în câmpul muncii, Natalia Saghin a povestit că a fost angajată după trei zile de la susținerea tezei de licență „În prima perioadă aveam impresia că nu știu nimic din ceea ce am învățat la universitate. Atunci am înțeles că universitatea este locul unde punem bazele, acolo unde noi învățăm economia din perspectiva teoretică. Universitatea m-a învățat unde pot găsi informația și cum corect să o interpretez.”
„M-am angajat cu ideea de a obține experiență și să încerc să acumulez noi competețe si abilități in banking. Respectiv, asta a dus la o creștere de salariu, iar în toți acești ani de activitate, am avut creșteri frumoase. Creșterea ar fi: salariul inițial înmulțit la doi. În domeniul financiar sunt perspective bune. Trebuie să devii un specialist bun, pe care angajatorul să nu îți dorească să-l piardă”, a mai adăugat Natalia Saghin.
Spre final, Tatiana Sugac a venit cu un îndemn pentru viitorii absolvenți și absolvente de liceu care își doresc o carieră în finanțe și bănci: „Riscați, pentru că astfel veți câștiga foarte mult.”
Partenerul general al proiectului „Rămân acasă, merg la…” este Victoriabank. Ajungem la mai mulți oameni cu ajutorul delucru.md, RLIVE, Centrul de Tineret STUDEM și ziuadeazi.md.
Acest material a fost realizat cu sprijinul Guvernului Elveției. Conținutul acestuia nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorului.