Tot ce trebuie să știi despre Adunarea Națională „Moldova Europeană”, care va avea loc pe 21 mai la Chișinău

photo_2023-05-20_12-46-41
Foto:diez.md

Pe 10 aprilie 2023, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut un briefing de presă prin intermediul căruia a îndemnat toți cetățenii să participe pe 21 mai 2023 la Adunarea Națională „Moldova Europeană”. În cadrul declarațiilor, șefa statului a lansat inițiativa de a convoca la Chișinău o Adunare Națională a cetățenilor, în care vom spune lumii că suntem europeni și că aceasta e calea aleasă de noi.

„Eu vă îndemn să arătăm că unicul stăpân al acestui pământ este poporul Republicii Moldova. Eu vă îndemn să le explicăm celor care mai au dubii că deciziile privind viitorul Republicii Moldova se iau în Republica Moldova. A venit timpul ca moldovenii să arate că suntem un popor hotărât, un popor stăpân în casa lui, un popor care își poate apăra democrația, pacea și comunitățile”, a declarat șefa statului în cadrul adresării live către cetățenii țării.

Adunarea Națională „Moldova Europeană” va fi organizată în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) și va fi constituită din două părți – adresări către cetățeni și, în cea de-a doua parte, un program artistic, iar durata evenimentului va fi de câteva ore, se arată într-un comunicat de presă publicat de Președinția Republicii Moldova.

Programul integral al activităților poate fi vizualizat în imaginea atașată mai jos.

Sursă: Telegram/Prima Sursă

În cadrul unei conferințe de presă, secretarul general al Guvernului Republicii Moldova, Artur Mija, a prezentat harta parcărilor amenajate din capitală și locațiile a 33 de orașe europene unde se va desfășura, de asemenea, Adunarea „Moldova Europeană”, precizând că Piața Marii Adunări Naționale este deja rezervată pentru Adunare, lucru decis de Comisia pentru Situații Excepționale.

Potrivit autorităților, în data de 21 mai, Ministerului Afacerilor Interne va asigura fluidizarea traficului, așa încât cetățenii care doresc să ajungă la Adunare să o poată face fără obstacole, iar numărul de unități de transport public din Chișinău și suburbii va fi suplimentat.

Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a venit cu o listă de recomandări în contextul desfășurării Adunării Naționale „Moldova Europeană”. Cetățenilor le este recomandat:
# să aibă grijă de copiii care vor participa la eveniment;
# să aibă grijă de lucrurile personale care vor fi asupra lor pe parcursul evenimentului;
# să fie atenți în timpul deplasărilor;
# să nu dețină bunuri sau obiecte incompatibile cu evenimentul;
# să evite purtarea genților sau rucsacurilor voluminoase.

De asemenea, traficul rutier va fi suspendat parțial pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Se sistează circulația rutieră pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în perimetrul străzilor Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni și strada Aleksandr Pușkin, începând cu ora 8.0, pe data de 20 mai curent, până pe data de 22 mai 2023, ora 6.0.

În perioada menționată, transportul public (troleibuze, autobuze, microbuze), care traversează Piața Marii Adunări Naționale, va fi redirecționat pe străzile adiacente.

În contextul evenimentului care se va desfășura duminică, 21 mai, Guvernul Republicii Moldova a lansat site-ul moldovaeuropeana.md. Potrivit Executivului, pe pagina dată veți găsi toată informația referitoare la Adunarea „Moldova Europeană”, convocată la inițiativa președintei Maia Sandu.

Evenimentul va întruni mai multe personalități politice internaționale, printre care președinta Parlamentului European, Roberta Metsola și eurodeputatul Siegfried Mureșan.

„Sunt acum în drum spre Chișinău de la Washington. Vin pentru a fi alături de toți oamenii din Republica Moldova care vor un viitor mai bun, care vor un viitor european pentru ei, pentru țara lor, pentru familia lor”, a scris Siegfried Mureșan într-o postare publicată pe Facebook.


În această duminică concomitent cu Adunarea Națională „Moldova Europeană”, în Comrat se va desfășura un miting. Potrivit lui Mihail Vlah, activist, politician și deputat al Adunării Populare a Găgăuziei, protestatarii vor cere autorităților centrale „stoparea procesului de retragere a Moldovei din CSIoprirea presiunilor asupra CEC a Găgăuziei și respectarea părerii găgăuzilor exprimată în turul doi al alegerilor pentru bașcanul poporului”. 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente