Pe data de 17 mai a avut loc cea de-a doua ediție a Cahul Business Summit, un eveniment organizat în cadrul Zilelor Europei, având ca scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la numeroasele posibilități de dezvoltare și atragere a noilor investiții în sudul țării.
„Sper că eforturile depuse de echipele proiectelor noastre de a sprijini reabilitarea infrastructurii din Cahul, precum și investițiile în digitalizare, vor servi drept premise pentru mai mulți cetățeni europeni să viziteze, să rămână și să dezvolte afaceri în Cahul. De la oportunități de roaming, la condiții de afaceri mai bune, orizontul oportunităților se lărgește. Acest lucru poate fi văzut clar în statisticile comerciale care demonstrează că UE este de departe cel mai important partener comercial al Republicii Moldova. Împreună vom contribui la dezvoltarea unei societăți inovatoare, aici, la Cahul, pregătită să facă parte din familia europeană”, a declarat Jānis Mažeiks, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.
Karin Borovic, șefa Secției Cooperare pentru Dezvoltare a Ambasadei Suediei în Republica Moldova, s-a arătat încântată de prima sa călătorie în sudul ospitalier al Moldovei, în regiunea Cahul.
„Voi toți care sunteți aici sunteți motorul de dezvoltare economică ale acestei regiuni. Suedia vă susține eforturile de a transforma Moldova într-o destinație atractivă pentru diverși investitori. Regiunea Cahul are un nemărginit potențial turistic, creativ, cultural, dar și digital. Împreună cu UE și echipa Startup City Cahul am reușit să cultivăm interesul pentru tehnologii informaționale, atât în rândul elevilor și profesorilor, cât și a lucrătorilor din sectorul public, fondatorii de business-uri agricole, turistice și de transport.Programul de suport antreprenorial ia tot mai multă amploare la Cahul și este esențial pentru încurajarea nu doar a tinerilor antreprenori, dar și a celor experimentați, care se află în pragul unor decizii importante, costisitoare și pe alocuri riscante.”
Summit-ul a reprezentat un succes remarcabil și a adus împreună antreprenori, reprezentanți ai autorităților publice locale și naționale, diplomați și specialiști în agricultură și turism. Totodată, acesta a inclus discursuri inaugurale și paneluri de discuții cu invitați locali și internaționali:
- Clusterele – model inovativ pentru cooperare și dezvoltare economică regională;
- Agricultura – o forță motrice a economiei regiunii;
- Potențialul cultural și turistic de dezvoltare a regiunii de sud (Cahul);
- Investiții – portofoliu și oportunități de dezvoltare economică pentru regiunea Cahul.
Agricultura, viticultura și turismul sunt unele dintre cele mai importante ramuri ale economiei Republicii Moldova, iar regiunea de Sud are un potențial important în acest sens. Cu toate acestea, pentru a putea profita de acest potențial, este important să se ia în considerare nevoile antreprenorilor din zonă și să li se ofere suportul necesar. Astfel, în cadrul Summit-ului au fost discutate oportunitățile pentru afacerile din regiune, cum ar fi asistență în identificarea partenerilor și accesul la finanțare din surse externe.
Nicolae Dandiș, Primarul Municipiului Cahul, a adăugat că acest summit a demonstrat, cu adevărat, că Sudul Republicii Moldova are oportunități unice și cu perspective să contribuie lainovative de dezvoltarea economică a regiunii, și că există un mare potențial pentru atragerea de noi investiții în zonă.
„Regiunea Cahul demonstrează cu adevărat implicarea sa în parcursul integrării europene. Consider că aceste summit-uri nu sunt organizate doar pentru a puncta probleme sau lecții de dezvoltare, dar sunt menite să lege relații capabile să dezvolte parteneriate în diferite sfere, dar și de a vedea care sunt pretențiile, recomandările și doleanțele către autoritățile centrale și cele locale. Astfel, putem înțelege unde poate fi schimbat cadrul legal, unde este nevoie de inițiat programe de dezvoltare și susținere sau de granturi. Este important să conștientizăm care sunt toate plusurile regiunii. M-am bucurat de impresiile frumoase pe care le-au avut oaspeții în aceste zile la Cahul, care au rămas extrem de impresionați de cele văzute aici.”
La rândul său, Ana Chirița, Director Proiecte Strategice Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC), a concis: „Chiar dacă suntem într-o eră a inteligenței artificiale, într-o era a tehnologiilor informaționale, fiecare dintre noi vrea să meargă la o pensiune, de ce nu la Cahul. Fiecare dintre noi vrea să aibă un produs de calitate, struguri de masă care vin din regiunea Cahul, pentru că aici este mai cald decât în Chișinău. Nimeni nu anulează necesitatea să avem o agricultură performantă, o industrie de procesare a fructelor sau a legumelor. n regiunea de Sud am încercat să instruim mai bine de 14.000 de copii din școli, să le dezvoltăm competențe digitale, încât aceasta este o generație care vine să susțină acele business-uri locale întro stare incipientă. Totodată, peste 700 de tineri au primit acces la educația antreprenorială, pentru că antreprenorii sunt cei care creează PIB-ul, plătesc impozite și asigură ca copiii să beneficieze de școli bine pregătite, performante, bine dotate. Noi rămânem încrezuți că eforturile pe care le depunem sunt în beneficiul regiunii Cahul.”
Pe lângă prezentările și discuțiile legate de dezvoltarea economică a regiunii, Cahul Business Summit a inclus și un eveniment paralel de prezentare a potențialului cultural și turistic al zonei – Business Expo – Descoperă Cahul. Aici au participat o serie de companii și instituții din regiunea de Sud, care și-au prezentat produsele și serviciile oferite.
Cahul Business Summit este finanțat de Uniunea Europeană, în parteneriat cu Ambasada Suediei, USAID, PNUD Moldova, UNICEF, Ambasada Elveției și organizației Helvetas, organizat de Primăria Municipiului Cahul, în parteneriat cu ATIC, în cadrul proiectului EU4Moldova: Startup City Cahul, dedicat Zilelor Europei în Moldova.