(foto, video) Muzică și voie bună la Orășelul European Universitar 2023. Cum s-a sărbătorit Ziua Europei la USM

Foto:Facebook/ EuroClub USM

Un eveniment dedicat Zilei Europei s-a desfășurat ieri, 17 mai, în curtea blocului central al Universității de Stat din Moldova (USM). Manifestația, denumită „Orășelul European Universitar”, a adunat împreună zeci de oameni, printre care și membri ai comunității universitare, inclusiv studenți și studente de la toate facultățile USM, institute științifice ale USM și reprezentanți ai corpului diplomatic acreditați la Chișinău.

La eveniment am fost prezentă și eu, desigur, iar acum vă voi povesti ce informații interesante am aflat. Totodată, sper că videoclipurile și fotografiile realizate vor reda atmosfera prietenoasă și dispoziția bună care persista în jurul meu.

Din discuția cu Ruslan Graur, coordonator al EuroClubului USM, am aflat că ideea de a organiza acest eveniment a apărut în toamna anului trecut.

„În 2022, cu prilejul Anului European a Tineretului în Moldova, în incinta universității a fost organizat un orășel european la care au participat mai multe organizații ce au parteneriate cu întreprinderile din Uniunea Europeană. Acestea și-au prezentat proiectele și au vorbit despre relațiile lor cu UE. Respectiv, atunci a apărut ideea de a organiza un eveniment de amploare de Ziua Europei”, a menționat tânărul.

Totodată, Ruslan a subliniat că unul dintre motivele pentru care s-a organizat evenimentul îl constituie faptul că majoritatea persoanelor care studiază la USM sunt tineri și, pentru că tinerii sunt viitorul țării, ei trebuie să cunoască despre valorile europene și să conștientizeze faptul că UE este o cale de încredere pentru Moldova în toate domeniile.

Sursă foto: Facebook/ EuroClub USM

Doctorul habilitat în filosofie, profesorul universitar, coordonatorul EuroClubului USM și directorul Centrului de Studii Europene, Grigore Vasilescu, a afirmat că scopul evenimentului constă în demonstrarea solidarității, unității și susținerii universității a parcursului european a Republicii Moldova. Mai mult, prin această manifestație s-a dorit evidențierea activității europene a tuturor cadrelor didactice și a cercetătorilor USM, „pentru că toate facultățile au proiecte de colaborare cu anumite instituții europene și universități, membrii comunității universitare participând sistematic la vizite de studii în UE”.

Sursă foto: Facebook/ EuroClub USM
Sursă foto: Facebook/ Universitatea de Stat din Moldova
Sursă foto: #diez
Sursă foto: #diez

În prima parte a evenimentului, toți invitații și studenții au mers pe la corturile instalate în curtea blocului, pentru a se informa despre principalele proiecte realizate în comun cu partenerii din UE, apoi a urmat un flashmob organizat de către membrii EuroClub: tinerii au scandat lozinga „UE – Moldova: împreună mai puternici!”.

Sursă foto: Facebook/ EuroClub USM

Flashmobul a fost succedat de discursurile invitaților speciali: ambasadorul Italiei în Republica Moldova, E.S. Lorenzo Tomassoni, ambasadorul Franței la Chișinău, E.S. Graham Paul și ambasadorul Slovaciei în Republica Moldova, E.S. Pavol Ivan.

Sursă foto: Facebook/ EuroClub USM

La finalul evenimentului, mai multe tinere și un tânăr de la Facultatea de Arte Frumoase a USM au susținut un concert excepțional.

Sursă foto: Facebook/ EuroClub USM

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente