Datele statistice din Moldova ne arată că rata de angajare oficială a tinerilor în câmpul muncii este de 36 %. Acest lucru presupune că aproximativ patru dintre 10 tineri sunt angajați. Una dintre soluții pentru a-i interesa să se implice mai activ în câmpul muncii sunt activitățile de mentorat și trainingurile de integrare profesională, de ghidare în carieră. Un astfel de proiect este implementat de fundația Terre des hommes Moldova, care este finanțat de Uniunea Europeană, la care au participat deja sute de elevi din întreaga țară. Unii tineri au câștigat chiar și granturi pentru a-și dezvolta propria afacere.
Patru dintre 10 tineri sunt angajați
Din numărul total al persoanelor angajate în câmpul muncii din Moldova, tineri sunt aproximativ 28 %. Conform datelor oficiale ale Biroului Național de Statistică (BNS), în anul 2021, forța de muncă în Moldova a constituit 871 600 de persoane, dintre care tineri angajați cu vârsta cuprinsă între 15 și 34 de ani au fost aproximativ 243 000. Conform legislației din Moldova, tinerii se pot angaja în câmpul muncii începând cu vârsta de 15 ani.
În total, la noi în țară sunt circa 670 000 de tineri, dintre care elevi și studenți aproximativ 143 000. Respectiv, din datele oficiale prezentate de BNS rezultă că 36 % dintre tinerii din Moldova sunt angajați oficial în câmpul muncii.
Cei mai mulți tineri cu vârsta între 25 și 34 de ani activează în domeniile: HoReCa (41 000), administrație publică, învățământ și sănătate (39 800), agricultură (29 300) și industrie (29 100).
În mediul rural, cei mai mulți tineri din aceeași categorie de vârstă se ocupă cu agricultura, silvicultura și pescuitul (27 300), iar în mediul urban – cu comerțul și administrația publică (52 200).
25 de școli și peste 600 de elevi ghidați în carieră
Un exemplu cum pot fi încurajați tinerii să se implice în câmpul muncii este proiectul „Joboteca”, lansat în luna mai 2021 cu ajutorul Uniunii Europene. Prin acest program, tinerii din 25 de școli din cinci raioane ale țării sunt instruiți pentru a fi pregătiți pentru piața muncii. Elevii beneficiază de cursuri specifice, de consiliere vocațională, de antreprenoriat, de dezvoltarea abilităților de viață, de tabere, de concursuri de idei de antreprenoriat etc.
Proiectul „Joboteca” a fost dezvoltat de fundația Terre des hommes (Tdh) Moldova cu ajutorul finanțării din partea UE. La începutul proiectului, 25 de elevi din școlile „Joboteca” au desfășurat o cercetare de evaluare a necesităților pe care le au tinerii privind ghidarea în carieră, abilitățile antreprenoriale și dezvoltarea personală a colegilor lor. În cele din urmă, elevii au organizat în școlile lor peste 70 de interviuri și aproape 30 de focus grupuri, colectând mai mult de 1 000 de chestionare. În așa mod, în urma analizei datelor colectate, Terre des hommes Moldova a dezvoltat programul „Joboteca” în baza necesităților exprimate de către tineri.
În luna august 2022, 25 de elevi, din cele 25 de școli partenere ale proiectului, au participat la o școală de vară de educație antreprenorială. Pe parcursul a patru zile, tinerii au avut ocazia să afle ce este antreprenoriatul, cum pot deveni antreprenori, au testat idei de afaceri și au participat la exerciții practice de scriere a etapelor unui plan de business. În următoarele două luni, elevii, ghidați de către mentori, și-au dezvoltat ideile de afaceri.
Reprezentanții Terre des hommes Moldova spun că, în 2022, 141 de profesori din 25 de școli partenere ale proiectului „Joboteca” au fost instruiți de către specialiști pentru a preda elevilor într-un mod cât mai original, ca să să-i poată ghida în carieră.
De asemenea, în luna noiembrie 2022, peste 600 de elevi din 25 de școli s-au întâlnit cu 250 de mentori și au testat diverse meserii care să-i ajute să-și contureze o idee despre viitorul lor profesional. Acest eveniment a marcat prima ediție a campaniei „Ziua Ștafetei”, celebrând astfel dreptul tuturor copiilor și tinerilor de a participa în societate. Campania s-a desfășurat la nivel local și național și a avut loc în contextul Zilei Internaționale a Drepturilor Copiilor.
În 2022-2023, cincisprezece organizații locale implementează proiecte de susținere a tinerilor în alegerea unei meserii, în angajare, în deschiderea unei afaceri sau a unui start-up local. Aceste proiecte sunt finanțate de Terre des hommes Moldova prin intermediul programului „Joboteca”, cu granturi în sumă de 10 000 de euro din partea Uniunii Europene.
„Suntem într-o perioadă în care totul în jurul nostru se schimbă cu o viteză nebună, suntem invadați de un volum enorm de informații, iar copiilor și tinerilor le este dificil să aleagă calea cea mai potrivită pentru ei. Proiectul «Joboteca» le vine în ajutor tinerilor, prin programele sale contribuind la dezvoltarea unor competențe necesare pentru a se orienta în multitudinea de oportunități, dar și oferindu-le posibilitatea să cunoască din interior profesiile care îi interesează prin intermediul «Zilei Ștafetei» sau să-și încerce puterile în dezvoltarea și implementarea unor idei de afaceri”, menționează Teodora Rebeja, manageră programe, Tdh Moldova.
Acest proiect își propune să ajungă la peste 3 000 de tineri cu vârsta cuprinsă între 15 și 25 de ani, iar valoarea totală a lui este de 1,1 milioane de euro și este finanțat de Uniunea Europeană în proporție de 90 %.
„Ne dorim ca proiectul «Joboteca» să inspire și alte instituții de învățământ, dar și autorități să preia bunele practici și să le aplice. Am vrea ca parteneriatul dintre instituțiile de învățământ și mediul de afaceri să fie mai puternic pentru ca tinerii să beneficieze de acesta. Vrem ca tinerii să aibă posibilitatea să interacționeze și să experimenteze într-un mediu sigur cât mai multe profesii, meserii, afaceri pentru a înțelege și a alege ce li se potrivește cel mai bine. Și, nu în ultimul rând, vrem ca tinerii să aibă posibilități de realizare în Republica Moldova”, specifică Teodora Rebeja.
„Să-i ajutăm să-și găsească o profesie”
Printre cele 15 organizații locale care s-au alăturat proiectului și susțin tinerii în alegerea unei meserii, în angajare sau în deschiderea unei afaceri se numără și Asociația Băștinașilor „Zubrea”. Localitatea Zubrești, în care se află asociația, este situată la o distanță de aproximativ 50 de kilometri de Chișinău.
Acolo am întâlnit-o pe Olesea Harti, directoarea asociației, care. începând cu luna august 2022. implementează diferite activități pentru tinerii din localitate. Din spusele ei, în satul Zubrești sunt foarte puțini tineri până în 25 de ani care sunt angajați în anumite instituții: „Poți să-i numeri, cred că sunt maximum doi”.
Activitatea Asociației Băștinașilor „Zubrea” a început în anul 2019. Olesea spune că atunci au conștientizat că resursele din bugetul local sunt limitate, iar necesitățile comunității – mari.
„Am depus documentele necesare pentru a obține finanțare. Activitățile pe care le desfășurăm sunt orientate spre tineri, dar treptat ne-am extins pentru toate categoriile de persoane. Motivația este să îmbunătățim nivelul de trai în localitatea noastră”, menționează Olesea Harti.
Momentan sunt șase persoane care gestionează proiectele asociației – câte două persoane la un proiect.
În urma unor discuții cu tinerii din localitate, directoarea asociației a aflat că ei doresc activități în afara liceului. În cele din urmă, după ce a făcut cunoștință cu regulamentul proiectului „Joboteca”, ea a decis să organizeze activitățile de orientare în carieră pentru tineri într-un „spațiu mai degajat de lecții”.
Elevii și tinerii din localitate au avut posibilitatea să participe la mai multe activități: întâlnirea cu reprezentanții diferitelor profesii pentru a afla din experiența lor profesională, cum trebuie să scrii corect un CV și cum să cauți un loc de muncă. De asemenea, au participat și la ateliere de instruire în domeniul antreprenoriatului, activitate care s-a soldat cu premii în valoare de 1 000 de euro pentru implementarea a trei proiecte.
Tinerii care au participat la cursul de instruire în domeniul antreprenorial au lucrat individual și în grupuri la elaborarea planurilor de afaceri. Câștigătorii activității „Școala viitorului antreprenor” sunt:
# Bîlba Ion, cu proiectul „Inovarea sălii de forță”;
# Costina Ana, cu proiectul „Deea”;
# Galușca Ian și Malic Maria, cu proiectul „Mary Flora”
„Acum suntem la etapa de a susține tinerii să-și implementeze sau să-și lanseze ideile de afaceri. Le putem numi activități generatoare de venit. Aceasta este o bună oportunitate pentru ca ei să facă un test drive, își vor încerca forțele dacă se regăsesc. M-am bucurat astăzi să aud că tinerii și-au reorganizat planurile pe viitor. Asta și era ideea – să-i ajutăm să-și găsească o profesie, să-și găsească domeniul, iar dacă nu se întâmplă asta, să încerce domeniul afacerilor și să nu renunțe la activitate”, precizează Olesea Harti.
Conform proiectului, în luna iunie se vor termina activitățile de instruire a tinerilor în vederea lansării afacerilor. „Dacă în iunie finalizăm oficial proiectul, oricum vom monitoriza și vom încerca să susținem tinerii care urmează să lanseze aceste trei afaceri noi. Dacă ei se vor regăsi în această activitate, m-am gândit că ar fi bine să-i ajut să acceseze anumite finanțări”.
În luna mai, tinerii vor beneficia de activități de mentorat individuale pentru a reuși să pornească afacerile.
„Tinerii acum sunt ghidați în vederea definitivării tuturor aspectelor, se achiziționează tot ce au nevoie. Pe 30 iunie, totul va fi cumpărat și va fi începută activitatea afacerilor. Ulterior, dacă tinerii vor mai avea nevoie de ajutor, noi îi vom ajuta cu mare plăcere”, specifică Olesea Harti, directoarea Asociației Băștinașilor „Zubrea”.
„Acest grant m-a încurajat că pot să fiu cine îmi doresc cu adevărat”
Unul dintre proiectele care a câștigat finanțare aparține elevilor Ian Galușca și Maria Malic, clasa a IX-a și a X-a. Tinerii au ca scop să crească flori în seră și să le vândă persoanelor atât din localitatea lor, cât și din satele din împrejurimi.
Ian și Maria sunt un exemplu de tineri ambițioși care și-au argumentat foarte bine ideea de afacere, s-au documentat minuțios și au prezentat un plan detaliat comisiei de evaluare, iar afacerea urmează să fie pornită de la zero.
Inițial, Maria a dorit să inițieze singură acest proiect, dar pe parcurs Ian a decis să se alăture și el. I-a plăcut ideea.
Tinerii au participat cu această idee de afacere în cadrul „Școlii viitorului antreprenor” din lipsa de flori din localitate.
„Deseori erau evenimente la care aveam nevoie urgent de flori și trebuia să merg după ele la Strășeni – un drum destul de lung. Dar aici nu avem certitudinea dacă florăriile vor fi deschise, iar de cele mai multe ori, florile nu erau într-o stare foarte bună sau erau la prețuri foarte mari”, ne spune Maria. Ian a adăugat că în raionul Strășeni este înregistrată oficial doar o singură florărie.
Tinerii spun că vor avea două opțiuni de a vinde florile consumatorilor: „Vom livra direct sau cumpărătorii vor avea posibilitatea de a veni singuri la noi la seră și să-și cumpere florile și totodată le vor achita pe loc”.
Ian și Maria vor avea două sere: una va fi amplasată acasă la Ian și a doua – acasă la Maria. În cadrul proiectului, tinerii au venit și cu contribuția proprie – loturile de teren unde vor fi amenajate serele.
„Livrarea va fi gratuită. Respectiv, este favorabil și una și alta – să le cumpere direct sau prin livrare. Diferența e că direct oamenii singuri își vor putea alege florile pe care le doresc”, spune Maria.
Ian menționează că își propun să vândă mai multe tipuri de flori. „Depinde deja de sezon. Primăvara – lalele, iar vara vom avea mai multe flori, chiar și trandafiri. Vom diversifica și vom face și buchete din flori. Am început să semănăm aster, crăițe, țigăncușe etc. Nu ne limităm, vrem să creștem.”
Tinerii spun că părinții vor fi cei care îi vor ajuta la creșterea florilor atunci când vor avea nevoie. „Ajutorul părinților va fi în primul rând, dar și noi vom contribui la creșterea florilor”, subliniază Ian.
„Eu, de exemplu, am experiență, deoarece acasă avem sere în care plantăm diferite producții agricole: castraveți, roșii etc. Deja știu procesul de plantare a lor. Avem chiar și flori pe care le semănăm în grădină. Am văzut deja cum se face, am practică cum să lucrez cu ele”, menționează Maria.
Ian crede că astfel de proiecte sunt foarte importante pentru tinerii din localități, dar și pentru localitatea în sine. „Tinerii cooperează între ei, își dezvoltă noi abilități antreprenoriale și astfel se dezvoltă pe ei înșiși. Mai ales dacă se câștigă aceste minigranturi, tinerii pot să facă ceva pentru binele localității”.
„Datorită acestor proiecte, tinerii mai ies din zona lor de confort și se orientează spre ceea ce vor ei să fie. Astfel de activități nu sunt în fiecare localitate și noi suntem norocoși că le avem la noi în sat. Prin aceste traininguri de antreprenoriat ne schimbăm și noi orientarea spre alegerea profesiei noastre. Datorită acestui program, acum știu că vreau să fiu antreprenoare. Acest grant m-a încurajat să pot să fiu cine îmi doresc cu adevărat”, menționează Maria Malic, elevă în clasa a X-a.
O altă participantă în cadrul activității „Școala viitorului antreprenor” este Costina Ana, cu proiectul „Deea”. Ea, la fel, a câștigat un minigrant de 1 000 de euro pentru a-și dezvolta propria afacere. Ea confecționează accesorii handmade pentru copii.
„Este al doilea an de când mă ocup cu asta. Odată cu acest proiect, am început să mă descopăr, am posibilitatea să mă extind și acum pot face și diferite vestimentații pentru copii. Acest proiect este un mare plus pentru mine, fiindcă pot să-mi achiziționez o mașină de cusut cu banii pe care i-am câștigat. Voi putea crea mai multe lucruri vestimentare cu ea, spre asta tind. Acest training m-a învățat să nu renunț. Orice om poate reuși dacă are o dorință și un scop.”
Directoarea Asociației Băștinașilor „Zubrea” crede că tinerii trebuie să fie implicați mai activ în luarea deciziilor din comunitate.
„Eu văd această necesitate, iar astfel de proiecte precum «Joboteca» sunt foarte importante. Tinerii sunt o resursă atât de valoroasă. Cred că mai multe activități trebuie dedicate lor, să fie încurajați, chiar de făcut și un consiliu al tinerilor. Ei chiar au idei frumoase și soluții la anumite probleme pe care noi nu le vedem.”
Din spusele directoarei Asociației Băștinașilor „Zubrea”, Olesea Harti, aproximativ 100 de tineri din localitate au participat la diferite activități și au fost instruiți cu ajutorul programului „Joboteca”.
Acest material a fost realizat în cadrul proiectului EU NEIGHBOURS east. Opiniile expuse aparțin autorului.