Obligația de a purta la sine și prezenta actele de identitate în contextual vizitei din 1 iunie a celor 47 de președinți și șefi de guvernare cu ocazia derulării celui de-al doilea summit al Comunității Politice Europene (CPE) la Chișinău.
Unele dintre întrebările frecvent întâlnite sunt: „Există sancțiune pentru lipsa actului de identitate?”, „Cetățenii sunt obligați să poarte acte de identitate în spațiul public?”.
Pentru început este bine de știut că actele de identitate sunt: toate tipurile de pașapoarte, de buletine de identitate, permisele de ședere, documentele de călătorie ale apatrizilor, ale refugiaților și ale beneficiarilor de protecție umanitară.
Conducătorii vehiculelor auto, trebuie să rețină că permisul de conducere nu este un act de identitate, ci un document care atestă obținerea dreptului de a conduce vehicule.
Ce ține de obligația de a purta sau a prezenta actele de identitate, la data de 02.03.2023 a fost modificat art. 8 lit c) al Legii privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, dar și adăugat un articol nou în Codul Contravențional (Articolul 339 1 ) care prevede că în caz de neprezentare nejustificată a actelor de identitate la cererea reprezentanților oficiali ai autorităților competente de către titularul actului de identitate în a cărei privință a fost pornit un proces contravențional sau penal, se va sancționa cu amendă de la 12 (600 de lei) la 18 (900 de lei) unități convenționale. Prezentele modificări vor intra în vigoare de la data de 06.07.2023.
Pentru măsuri de siguranță, mai ales în contextul în care se apropie cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene (CPE), care va avea loc deja la data de 1 iunie 2023, venim cu unele informații și sugestii.
Chiar dacă prevederile sus menționate intră în vigoare la data de 06.07.2023, sugerăm cetățenilor, în special la data de 1 iunie să dețină asupra lor acte de identitate, deoarece conform legislației în vigoare persoana în a cărei privință a fost pornit un proces contravențional poate fi reținută și condusă la sediul Inspectoratului de Poliție pentru identificare pe parcurs de trei ore dacă nu este posibilă identificarea acesteia la fața locului și dacă au fost epuizate toate măsurile de identificare. Aici este necesar de explicat că există o delimitare între reținere și arest.
Astfel, reținerea constă în limitarea de scurtă durată a libertății persoanei fizice și poate fi aplicată în cazul:
# contravențiilor flagrante pentru care codul contravențional prevede sancţiunea arestului contravenţional;
# imposibilităţii identificării persoanei în a cărei privinţă este pornit proces contravenţional dacă au fost epuizate toate măsurile de identificare;
# executării hotărârii instanței de judecată privind expulzarea persoanei;
# încălcării regimului frontierei de stat, a regimului zonei de frontieră sau a regimului punctelor de trecere a frontierei de stat.
Necesar de știut este și faptul că la reținerea persoanei se încheie în cel mult trei ore un proces-verbal cu privire la reținere, în procesul-verbal se consemnează data și locul încheierii, funcția, numele și prenumele persoanei care a încheiat procesul-verbal, date referitoare la persoana reținută, data, ora, locul și motivul reținerii. Durata reținerii nu poate depăși trei ore. Reținerea poate depăși trei ore doar cu autorizația judecătorului de instrucție sau în cazuri excepționale, cu ulterioara autorizare, dar totodată în ambele cazuri, reținerea nu poate depăși 24 de ore. La fel, în urma eliberării, persoanei reținute i se înmânează copia procesului-verbal în care se menționează de cine și în ce temei a fost reținut, locul și timpul reținerii, temeiul şi timpul eliberării.
Iar arestul preventiv se aplică doar persoanei care este învinuită, inculpată de săvârșirea unei infracțiuni pentru care legea prevede pedeapsa cu închisoarea pe un termen mai mare de trei ani, arestul preventiv fiind aplicat numai conform hotărârii instanței de judecată emise în baza demersului procurorului și se dispune pentru un termen de cel mult 30 de zile.
Întru evitarea neplăcerilor cu oamenii legii în data de 1 iunie când în capitală va exista un regim de securitate sporit și reprezentanții Ministerului de Afaceri Interne vor fi mobilizați în număr considerabil, îndemnăm cetățenii de a deține la sine în permanență un act de identitate din lista de mai sus care să confirme identitatea acestora, de a executa cerințele legale ale reprezentanților organelor de drept și de a nu opune rezistență acestora.
Autori:
Olari Mariana, avocată stagiară în cadrul C.A.
Muntean Sergiu, parte a echipei Sfat de Avocat