Prestigioasa revistă științifică internațională cu Acces Deschis „Biosensors” a publicat în ediția sa specială „Recent Advances in Nanomaterial-Enhanced Gas Sensing” lucrarea „Two-in-One Sensor Based on PV4D4-Coated TiO2 Films for Food Spoilage Detection and as a Breath Marker for Several Diseases” („Senzor doi-în-unul bazat pe pelicule TiO2 acoperite cu PV4D4 pentru detectarea deteriorării alimentelor și ca marker de respirație pentru mai multe boli”) semnată de tinerii cercetători DMIB-FCIM-UTM asist. univ., cercetător științific stagiar Mihai BRÎNZĂ și dr. Nicolai ABABII.
Lucrarea prezintă o nouă abordare a detecției biomarkerilor, în particular sub formă de vapori și gaze care se află în componența aerului expirat uman. Senzorul elaborat și studiat în lucrare prezintă potențial dublu de utilizare atât pentru detectarea concentrației amoniacului, dar și a hidrogenului gazos, atât în expirația umană pentru detectarea bolilor legate de aceștia, dar și în mediul imediat-apropriat al anumitor produse alimentare pentru detectarea și determinarea produselor expirate cu risc sporit pentru sănătate. Rezultatele obținute sunt foarte promițătoare în domeniul atât al senzorilor de gaz pe bază de oxizi metalici, dar și pentru domeniul ingineriei biomedicale, a diagnosticării, deoarece certcetările efectuate și argumentarea acestora demonstrează că senzorii de oxizi metalici cu acoperire specifică de polimer au potențialul de a înlocui tehnologii de cercetare a componenteți gazelor mai complexe prin senzori la scară nano, fiind compacți și accesebili în diverse domenii.
Autorii-cercetători din cadrul UTM, dar și de la Universitatea CAU din Kiel, Germania, echipele prof. univ., dr. hab. Rainer ADELUNG și prof. univ., dr. hab. Franz FAUPEL, prof. univ., dr. hab. Thierry Pauporté de la CNRS, PSL Université, Paris, France au obținut structuri noi pentru senzori selectivi la Compușii Organici Volatili (ammoniac și hydrogen) în baza oxizilor metalici acoperiți cu polimeri, și anume: oxidul de titan nanostructurat, acoperit cu un strat subțire de polimer.
Tendința actuală de dezvoltare a domeniului medical, a ingineriei biomedicale și anume obținerea noilor metode de diagnosticare prin metode non-invazive motivează și mai mult tinerii bioingineri de la UTM să efectuieze cercetări asupra elaborării senzorilor pe bază de oxizi metalici, acoperiți cu polimeri, pentru a detecta gazele expirate de oameni. Fiind o mulțime de biomarkeri în organismal uman, gazele expirate sunt deseori considerate nesimnificative până nu ating o anumită concentrație. Efectuarea senzorilor și detectarea schimbului de concentrații mici la nivel de ppm (părți per milion), permit efectuarea legăturilor dintre anumite procese în corpul uman și biomarkerii cercetați, ce are la rîndul să potențial enorm de a preveni unele boli cum ar fi insuficiența renală prin detectarea schimbării concentrației de NH3 în expirație sau problemele tractului digestiv prin determinarea concentrațiilor de H2.
Lucrarea a fost elaborată ca rezultat al invitației din partea revistei științifice de specialitate „Biosensors” de asist. univ., cercetător științific stagiar Mihai BRÎNZĂ, lect. univ. dr. Nicolai ABABII, sub conducerea prof. univ., dr. hab., Oleg LUPAN, șef Departament Microelectronică și Inginerie Biomedicală, FCIM-UTM (https://fcim.utm.md/departamentele-fcim/departamentul-mib/), savant cu o prezență constantă în topurile internaționale (https://www.adscientificindex.com/scientist/oleg-lupan/3925121; https://exaly.com/rankings/author/journal-2/13153/).
„Biosensors” este o revistă științifică internațională despre tehnologia și știința biosenzorilor, editor lider Open Access publicat lunar online de MDPI, cu Factor de Impact 5.743 și vizibilitate ridicată, indexată în Scopus, Web of Science, PubMed, MEDLINE, PMC, Embase, CAPlus / SciFinder, Inspec și alte baze de date, fiind extrem de importantă pentru comunitatea științifică, dar și pentru UTM și repozitoriul UTM, oferindu-se posibilitatea ca aceste lucrări să fie accesate de milioane de cercetători din întreaga lume, sporind astfel impactul cercetării date și, respectiv, notorietatea autorilor și a instituției pe care aceștia o reprezintă, în cazul dat – UTM.
Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.