„Moldova încă este un tărâm al posibilităților.” Andriano Marian, despre experiența studiilor la Cluj și motivele pentru care a revenit acasă

Adriano
Foto:diez.md

Ambiția este o dorință puternică de a-ți atinge obiectivele și de a realiza lucruri mărețe; este acea scânteie care ne inspiră să ne depășim limitele și să ne îndeplinim visurile cele mai mari. Pentru Andriano Marian, ambiția a fost motorul care l-a condus către dezvoltarea culturii muzicale locale. Hotărât să aducă acasă cunoștințele și ideile celor mai buni specialiști din Cluj, el și-a urmat visul cu determinare. Curajul și devotamentul față de pasiunea sa au contribuit la crearea proiectului Moldovan National Youth Orchestra.

În copilărie, muzica a fost o sursă constantă de inspirație pentru el. Mama sa era o compozitoare și dirijoare de cor, dar nu l-a presat niciodată să-i urmeze calea. În adolescență, tânărul a participat la un concurs municipal de instrumentiști și a câștigat primul loc. Acest lucru i-a dat încredere în abilitățile sale și l-a convins că poate să urmeze o carieră în muzică la Colegiul „Ștefan Neaga”. De-a lungul anilor de studii, Andriano Marian a înțeles că trebuie să-și dezvolte abilitățile la un nivel mai înalt și să meargă la Cluj pentru a învăța de la cei mai buni specialiști în domeniu. Acest lucru i-a oferit oportunitatea de a experimenta o nouă cultură și de a învăța într-un mediu mai stimulativ decât cel pe care l-a avut la colegiu.

„Dacă aș compara studiile la Cluj cu studiile pe care le-am făcut la noi, pot spune că totul se rezumă la garnitura de profesori și la experiența lor. Calitatea nu depinde doar de programul de la Ministerul Educației. Tu te duci la universitate pentru profesori. Locul poate fi poleit cu aur, dar dacă nu ai de la cine prelua cunoștințe, nu ai rezultat. Am avut norocul de a avea profesori foarte buni la Cluj. În Moldova încă erau multe urme din URSS și relația dintre profesor și elev era foarte dogmatică, pe când la Cluj învățătura se baza pe respect și am simțit o meritocrație în aer”, a explicat Andriano Marian.

Sursă: diez.md

Plecarea de acasă a fost o experiență extraordinară și plină de oportunități. Cu toate acestea, studiile în străinătate au fost însoțite de mai multe etape complicate, pentru că implicau independență totală, iar problemele sunt amplificate și de faptul că studenții trebuie să se adapteze la un nou sistem educațional și să interacționeze cu oameni care gândesc diferit. 

„Am mers cu mult entuziasm și atunci când am ajuns la facultate entuziasmul a scăzut. Până a ajunge la Cluj, locuiam cu părinții, mâncăm la mama și eram în zona de confort. Am fost influențat de aspectul competițional și de întrebări existențiale despre ce voi ajunge în viață. A fost și un contrast cultural, fiindcă moldovenii sunt foarte diferiți la mentalitate. Am locuit la cămin, am stat câte 10 în cameră, chiar dacă sună banal, a fost destul de greu, căci trebuie să am grijă de mine, să-mi spăl hainele și să-mi fac de mâncare. Totuși, provocările și problemele sunt bune, deoarece te călesc și te fac să te maturizezi mai repede.”

„Mulți greșesc și rămân în zona de confort. Mereu trebuie să ieși din bula ta de persoane cunoscute”

Scopurile și ambiția pot fi unele dintre cele mai puternice instrumente de motivare atunci când vine vorba de depășirea epuizării și a stărilor depresive asociate cu studiile în străinătate. Când îți propui un obiectiv clar și bine definit, cum ar fi absolvirea unei anumite facultăți sau obținerea unei anumite poziții în carieră, te poți concentra mai ușor pe acțiunile necesare pentru a-l atinge, în loc să te lași copleșit de sentimentele de tristețe sau neputință. În plus, Andriano Marian menționează că problemele cu care te confrunți în perioada studiilor în străinătate pot avea și un aspect pozitiv. Ele pot oferi oportunități de dezvoltare personală și profesională, din motiv că îți permit să înveți să te adaptezi la situații noi, să dezvolți abilități de comunicare și să îți extinzi orizonturile culturale.

„Când ai 18-24 de ani, este normal să ai multă energie și să reziști, de asta am fost ok cu toate provocările. Am reușit să fac față și să ies din perioada depresivă prin muncă. La facultate trebuie să te afirmi și aveam anumite ambiții. Am început să pregătesc proiectul cu orchestra încă din facultate. Mă ambiționau multe chestiuni din jur. Mereu trebuie să ai un plan și este important ca în timpul facultății nu doar să mergi la lecții. Trebuie să faci ceva în plus. Găsește un cerc de prieteni alături de care poți face voluntariat, trebuie să te implici în ceva extra, nu doar lucrurile pe care le cer profesorii. Mulți greșesc și rămân în zona de confort. Mereu trebuie să ieși din bula ta de persoane cunoscute”, a povestit Andriano Marian.

Sursă: Facebook/Andriano Marian

Cel mai important lucru care a contribuit la dezvoltarea profesională a fost aspectul participativ. Implicarea într-un număr diversificat de activități poate ajuta la dezvoltarea abilităților de comunicare, liderat și organizare, dar și la creșterea stimei de sine și la crearea de relații semnificative cu alți studenți și profesori. De asemenea, participarea la activități extracurriculare oferă o perspectivă mai largă asupra lumii și ajută la conturarea intereselor și pasiunilor personale.

„Pe lângă corul facultății mă implicam și la corul de proiect. Am organizat concert de muzică sacră la biserică și am reușit să conving colegii mei să participe fără să fim plătiți. Am făcut un proiect cu o colegă care era regizoare de operă, am organizat un concert de operă la muzeu. Studiile în România m-au ajutat mult pentru că acolo am făcut cunoștință cu Gabriel Bebeșelea, el era dirijor și a făcut la Sibiu Youth Sibiu Orchestra. Mi-a plăcut mult ideea și m-am regăsit. Dacă aș da timpul în urmă, a fost cea mai frumoasă experiență din viața mea. Unii tineri doresc să facă bani prea repede. Trebuie să înveți să treci prin anumite etape. Participam la toate competițiile și concursurile de dirijat. Aspectul participativ este foarte important. Trebuie să investești în tine și în experiențele pe care le ai”, subliniază Andriano Marian.

„O țară fără cultură este o țară săracă, cultura zămislește o viziune, o identitate și un spirit al poporului”

Fiind inspirat de proiectele din România, Andriano Marian a decis să revină în Republica Moldova pentru a crea proiectul Moldovan National Youth Orchestra (MNYO).

„Nu am reușit să păstrez legătura cu comunitatea de artiști din Moldova. A fost o provocare când am revenit, pentru că trebuia să construiesc toată lista de contacte de la zero. Cunoșteam câțiva profesori și am povestit unui profesor despre ideea de a crea MNYO, el mi-a sugerat muzicieni. Astfel, am luat telefonul, o Nokia simplă cu butoane, puneam la nesfârșit bani pe cont și sunam toată lumea. Trebuia să creez o echipă de 40 de oameni și a fost complicat să-i conving, să găsesc bani și să atrag finanțarea. Doi ani m-am chinuit, doi ani am încercat să obțin un grant european. Într-un final, când am aflat că o să obțin finanțare eram foarte fericit, dar în același timp am înțeles că începe o etapă foarte complicată și responsabilă.”

Sursă: Facebook/Andriano Marian

Andriano Marian a explicat că domeniul cultural din țară se află într-o situație destul de precară, pentru că oamenii care pleacă în străinătate nu se mai întorc. Artiștii care se află în orașe precum Viena, Madrid sau Berlin beneficiază de o varietate de oportunități și interacțiuni cu alți muzicieni. El precizează că în țară ecosistemul cultural este afectat în mare parte de salariile mici și de lipsa unei viziuni generale asupra culturii. De asemenea, nu există o interacțiune semnificativă cu artiștii internaționali și nu se dezvoltă branduri culturale. Potrivit muzicianului, există o diversitate destul de mare a evenimentelor culturale organizate, dar fără o strategie generală. Totuși, artiștii independenți și persoanele cu inițiativă pot contribui la schimbarea situației și Moldovan National Youth Orchestra este un exemplu în acest sens.

„Muzica este arta care nu se vede, dar influențează cel mai mult. O țară fără cultură este o țară săracă, cultura zămislește o viziune, o identitate și un spirit al poporului. Rolul nostru este unul mare. Am făcut peste 500 de evenimente de-a lungul anilor. Am fost parte a schimbării în sfera culturală. Suntem un proiect atipic, utilizăm muzica pentru a aborda anumite subiecte sociale. Proiectul Voices a adus diferiți copii, din diferite grupuri etnice, sociale și i-au unit. Am realizat proiectul La La Play Voices, un proiect de incluziune socială. Dorim să facem un proiect despre îmbătrânire activă. În 2018 am participat la cetatea Tighina la primul concert organizat după mai mulți ani de pauză. Datorită acelui concert, s-au efectuat anumite lucrări la cetate. Muzica nu este doar un sunet, dar și un instrument social foarte puternic. Încercăm să educăm publicul și este o prioritate a noastră. Am revitalizat muzica anilor ‘60-‘70 și o să lansăm un album cu piesele pe care practic le-am scos din praf și am făcut aranjamente. Avem în fiecare an proiecte de muzică clasică. Este muzica care îți provoacă IQ-ul și trezește cele mai deosebite emoții umane. Datoria noastră este să facem evenimente.”

Sursă: Facebook/Andriano Marian

„Moldova încă este un tărâm al posibilităților, este spațiu pentru mulți lideri și specialiști noi”

Andriano Marian are viziuni optimiste despre Republica Moldova, spunând că țara noastră este un spațiu plin de oportunități, iar publicul nostru este foarte privilegiat, întrucât avem prețuri accesibile pentru cultură.

„Moldova încă este un tărâm al posibilităților, este spațiu pentru mulți lideri și specialiști noi. Poți crea niște idei și inițiative noi, nu avem o concurență atât de mare. Când faci un program de muzică simfonică, ai integrați în program 70 de persoane. Statul achită și vrea ca cetățeanul cu o contribuție foarte mică să meargă și să asculte o muzică extraordinară. Avem totul pus pe tavă, doar trebuie să ne facem timp pentru a asculta. Oamenii nu se întreabă câtă muncă trebuie făcută pentru a organiza un concert. Unde ați mai văzut operă cu 10 euro? ” 

În ceea ce privește recomandările pentru tinerii care doresc să obțină succes, Andriano Marian susține că este important să fie insistent și să caute mereu noi oportunități. Trebuie să fie bine informați și să creeze conexiuni și relații cu persoane din diverse domenii. În timpul tinereții, este ideal să ai vise și dorințe, să ai un scop și să încerci să aduci o schimbare pozitivă în societate. De asemenea, Andriano Marian spune că este important să ai o pasiune care te motivează să fii ocupat și să muncești în fiecare zi. 


Interviul cu Andriano Marian a fost realizat în cadrul Moldova Brain Gain – o campanie educațională lansată de #diez și de Ambasada Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova. În cea de a doua ediție, vă prezentăm istoriile mai multor tineri și tinere care au studiat peste hotare, dar care s-au întors să profeseze și să schimbe lucrurile acasă.

De asemenea, în cadrul campaniei, am lansat și un concurs de internshipuri pentru studenți și studente, dar și pentru absolvenți (absolvente) ai (ale) universităților din Regatul Țărilor de Jos. Prin campania Moldova Brain Gain, #diez și Ambasada Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova își doresc să reconecteze studenții și studentele care-și fac studiile peste hotare cu potențialul și oportunitățile de acasă, încurajându-i/încurajându-le astfel să revină după studii pentru a implementa bunele practici învățate peste hotare, contribuind astfel la schimbări pozitive acasă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente