Un „Viitor Cinstit” pentru raionul Anenii Noi. Peste 7 500 de elevi au participat la un proiect prin care au promovat mesaje anticorupție

Viitor Cinstit-213

102 elevi din 15 licee și gimnazii din raionul Anenii Noi au participat pe 6 mai la finala jocurilor intelectuale pe tema corupției, eveniment organizat de Asociația Jocurilor Intelectuale din Moldova (AJIM). Această competiție a făcut parte din proiectul „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
Partener al proiectului în raionul Anenii Noi este Asociația de jocuri intelectuale din Republica Moldova, care implementează proiectul „Viitor cinstit” – program modular de micșorare a nivelului de toleranță a corupției în rândul locuitorilor raionului Anenii Noi”.

De asemenea, în cadrul acestui eveniment au fost anunțați câștigătorii concursului de desen la care au participat elevii din raionul Anenii Noi, dar și a fost desemnată instituția de învățământ în care va fi creat un spațiu anticorupție destinat elevilor.

În cele din urmă, raionul Anenii Noi a fost singura regiune din țară în care s-a pus accentul pe prevenirea corupției în sistemul de învățământ. În acest sens, elevii au fost implicați într-o serie de activități de promovare a intoleranței față de corupție prin realizarea concursului de desen, flashmob-uri, campanii de sensibilizare a cetățenilor și jocuri intelectuale intrașcolare.

„În Anenii Noi a fost ales acest proiect pe care l-a realizat Asociația Jocurilor Intelectuale din Moldova și a fost orientat spre prevenirea corupției în sistemul educațional, iar culminația a fost organizarea finalei jocurilor intelectuale la care participă 15 echipe din 15 instituții de învățământ din raionul Anenii Noi. Copiii joacă între ei, răspund la întrebări legate de corupție, democrație, drepturile copilului. Scopul proiectului este ca tinerii să cunoască despre corupție și cum să prevină acest fenomen în școală”, a declarat Serghei Neicovcen, director executiv Centrul CONTACT, partener regional al proiectului.

Prin intermediul acestui joc tânăra generație învață să spună NU corupției și să devină cetățeni responsabili care vor crea premise în viitor ca acest fenomen să nu mai afecteze toate domeniile statului.

„Tânăra generație este informată. Ea știe care sunt consecințele corupției și demonstrează cunoștințele prin intermediul acestui joc intelectual. Credem că această generație va depune efort și va deveni un exemplu de luptă eficientă împotriva corupției. Actualii elevi vor veni la putere, vor lucra aici și vor ști la ce consecințe poate duce corupția”, a conchis Serghei Neicovcen.

Proiectul „Viitor Cinstit” se realizează pe un termen de șase luni, în el fiind implicați nu doar elevii, dar și părinții lor, profesorii, directorii de școli, reprezentanții direcției de învățământ și autoritățile locale și raionale.

„Datorită acestui proiect, copiii noștri beneficiază de oportunități pe care alte raioane încă nu le-a văzut. Noi, ca autorități raionale, am susținut mult acest proiect și profesorii care au desfășurat lecții de dirigenție unde fiecare cadru didactic a fost instruit și a beneficiat de materiale didactice. Copiii au organizat flashmob-uri, jocuri intelectuale la nivel local. A fost organizat și concursul de desene, iar 12 cei mai buni elevi vor fi premiați cu câte un bilet de odihnă la tabăra de vară”, a menționat Mariana Cracan, șefa Secției management al curriculumului și formare profesională continuă din cadrul DIrecției Generale Educație, Cultură și Turism, Anenii Noi.

Pe lângă faptul că acei 12 elevi vor beneficia de odihnă binemeritată într-o tabără de vară, ei vor mai participa și la o serie de ateliere alături de un artist renumit care îi va învăța să picteze un mural.

„De obicei, concursurile de desen se încheie cu desemnarea câștigătorilor și atât. Noi ne-am dorit mai mult decât asta, vrem să lăsăm un impact mai mare pentru societate în urma acestui proiect. De aceea, la tabăra de vară va fi invitat un artist de pictură stradală popular, care va desfășura mai multe workshop-uri cu acei 12 câștigători ai concursului de desen. Ei împreună vor elabora schița muralului și tot ei îl vor desena pe o clădire vizibilă din centrul orașului. Ne dorim ca oamenii să-l vadă cât mai des și să devină cu timpul mai reticenți la faptele de corupție”, a explicat Ion Pendos, asistent de proiect „Viitor cinstit”.

Un alt premiu important care s-a oferit în cadrul acestui proiect a fost deschiderea unui spațiu anticorupție într-o instituție de învățământ din raionul Anenii Noi. Școala a fost selectată în funcție de nivelul de implicare pe tot parcursul proiectului al elevilor și al cadrelor didactice. În acest sens, Gimnaziul Floreni a fost desemnat câștigător și elevii din această școală vor putea studia și desfășura lecții publice pe teme legate de prevenirea corupției.

„Noi vrem să demonstrăm elevilor că pot obține rezultate prin implicare și activism. Criteriul în baza căruia am ales această școală a fost implicarea tinerilor la nivel de școală și de raion. Au organizat jocuri intrașcolare, au fost prezenți la sesiuni de instruire, au desfășurat lecții pentru elevii claselor a I-a – a XII-a, au organziat flashmoburi, concurs de desen, acțiuni de sensibilizare a opiniei publice. Prin urmare, spațiul anticorupție din gimnaziu va beneficia de echipament modern, de mobilier confortabil și de materiale didactice, toate acestea vor sta mereu la dispoziția elevilor când vor dori să organizeze evenimente anticorupție pentru alți elevi”, a precizat Ion Pendos.

La campionatul final al jocul intelectual organizat de Asociația de jocuri intelectuale din Republica Moldova, desfășurat în incinta Liceului Teoretic „Alexandr Pușkin”, au participat 15 echipe a câte șase elevi din 15 instituții de învățământ. Participanții și participantele au fost din clasele a VII-a – a X-a. Totodată, la campionat au fost admise două echipe suplimentare formate din câștigătorii concursului de desen.

„Prin intermediul acestui joc ne-am propus să informăm și să implicăm elevii. Jocul e doar o părticică a proiectului. Jocul e mai mult pentru informare, dar vine și cu un imbold pentru lideri și membrii consiliului elevilor. În total, la acest proiect au participat peste 7 500 de elevi din raionul Anenii Noi și sper că au aflat multe lucruri noi despre corupție și vor ști pe viitor cum s-o prevină”, a concluzionat Ion Pendos.

Prin urmare, etapa finală a campionatului de jocuri intelectuale din raionul Anenii Noi a fost câștigată de echipa gazdă a turneului. În acest sens, elevii Liceului Teoretic „Alexandr Pușkin” din Anenii Noi au demonstrat cele mai bune cunoștințe în domeniile democrație, luptă împotriva corupției și drepturile omului.

„Echipa noastră a depus un efort imens pentru a obține această victorie. Victoria noastră reprezintă roada muncii pe care am depus-o împreună cu profesorii noștri. Ei ne adunau și ne organizau jocuri intelectuale, răspundeam la multe întrebări, studiam informații din istorie, geografie, permanent ne îmbogățim cunoștințele”, a spus Maria, elevă în clasa a X-a, Liceul Teoretic „Alexandr Pușkin”, Anenii Noi.

Mai mult, acest proiect i-a fost de mare folos Mariei nu doar pentru faptul că a câștigat turneul la nivel de raion, dar și pentru dezvoltarea sa personală.

„Corupția pentru mine este un flagel și un element negativ pentru țară. Oferind mită, noi în primul rând pătăm sufletul și cinstea. Cea mai simplă metodă de a lupta cu corupția este să nu luăm și să nu oferim mită. În cazul meu, dacă mă voi confrunta cu situații în care o persoana îmi va cere bani, mă voi adresa imediat la organele competente”, a povestit tânăra.

În toată această experiență minunată de care au beneficiat elevii nu uităm și de implicarea profesorilor care i-au îndrumat și informat pe tinerii luptători cu corupția la lecțiile de dirigenție sau la alte discipline. Tinerii au fost învățați să depisteze elementele de corupție, lucru care i-au ajutat ulterior să disemineze informațiile în comunitatea lor.

„La lecțiile mele le vorbesc elevilor despre demnitatea umană, drepturile omului, care sunt obligațiile cetățeanului. De asemenea, copiii vorbesc despre mită și corupție ca fiind un flagel mare al societății și spun că le va fi dificil generației actuale să lupte cu acest fenomen bine înrădăcinat în țara noastră.

La fel, am avut succese în clasele a IX-a, când elevii au elaborat broșuri despre corupție și au indicat unde se pot adresa în caz că sunt martorii unui  act de corupție. Am mers împreună cu ei prin oraș cu o campanie de sensibilizare, unde am distribuit pliante. Copiii povesteau oamenilor ce înseamnă corupția. Multe persoane mai în vârstă nu cunoșteau ce înseamnă corupția, iar când elevii le explicau, ăștia exclamau:«Aaa, asta când merg la medic și sunt impusă să dau bani?»”, a povestit Andriana Ursu, profesoară la disciplina Educație pentru societate, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, Anenii Noi.

/

Acest material este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). 

Partener al proiectului în Regiunea de Dezvoltare Centru este Centrul CONTACT, care implementează proiectul „Societatea civilă împotriva corupției”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente