SUA au anunțat un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 1,2 miliarde de dolari. Cele mai importante evenimente din a 440-a zi de război

u
Foto:UNIAN/ libkos

Astăzi este a 440-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Ministerul de Externe al Italiei „îndeamnă cu insistență” cetățenii italieni aflați în Ucraina să părăsească țara și le cere, de asemenea, să se abțină de la călătorii spre aceasta. Potrivit informațiilor, motivul îndemnului îl reprezintă atacurile cu rachete asupra Ucrainei, care au devenit mai frecvente în ultimele săptămâni.

🟣 În noaptea de luni spre marți, 9 mai, militarii ruși au lansat opt rachete asupra regiunii Dnipropetrovsk, însă soldații ucraineni din comandamentul aerian „Vostok” le-au distrus pe toate.

Potrivit șefului Administrației militare regionale Dnipropetrovsk, Serhi Lâsak, resturile unei rachete au căzut pe o clădire cu patru etaje, rănind o femeie.

🟣 Marea Britanie se pregătește să transfere Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune, capabile să lovească ținte aflate la o distanță de până la 300 km.

Potrivit The Washington Post, acest lucru este menționat într-un anunț de achiziție publicat de Fundația pentru Ucraina.

🟣 Ministerul Apărării al Ucrainei a lansat o nouă secțiune pe site-ul său web, utilă pentru militarii răniți. Aceasta îi va ajuta să rezolve o serie de probleme legate de documente. Informația a fost făcută publică de ministra adjunctă a apărării, Hanna Malear.

🟣 Fundația Favbet a donat o camionetă Mitsubishi L200 unei noi unități militare a Forțelor Armate ale Ucrainei. Acest lucru a fost raportat de RBC-Ucraina citând o declarație a fundației.

🟣 Departamentul de Apărare al Statelor Unite ale Americii a anunțat un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina, în valoare totală de până la 1,2 miliarde de dolari. Acesta este destinat inclusiv consolidării sistemului de apărare aeriană și satisfacerii necesităților privind muniția de artilerie.

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Pentagonului, ajutorul va fi acordat Ucrainei în cadrul Inițiativei de asistență pentru securitatea Ucrainei.

🟣 Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat că negocierile de pace între Ucraina și Federația Rusă nu sunt posibile în acest moment.

„Din păcate, cred că discuțiile despre pace nu sunt posibile în acest moment. Suntem, pe cât posibil, angajați în dialog cu ambele părți pentru a rezolva problemele concrete”, a declarat Guterres pentru El Pais.

🟣 Secretarul general al Alianței Atlanticului de Nord, Jens Stoltenberg, a declarat pentru The Washington Post că dacă Ucraina nu va câștiga războiul cu Federația Rusă, discuțiile despre aderarea ei la NATO nu vor mai avea rost, întrucât o astfel de evoluție ar pune în pericol pe toată lumea.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente