Fermierii din Moldova cer Guvernului să interzică temporar importul de cereale din Ucraina

grau
Foto:DESPIERRES Cécile

Asociația Forța Fermierilor din Moldova cere Guvernului să adopte o hotărâre privind interzicerea temporară a importurilor din Ucraina a grâului, porumbului, floarei soarelui și rapiței. Astfel, fermierii din Moldova cer ca țara noastră să se alinieze la Decizia Comisiei Europene din 2 mai 2023 privind restricționarea temporară a importurilor din Ucraina a cerealelor pentru cinci țări din Europa de Est.

„Organizația noastră reiterează a căta oară că marea majoritatea fermierilor mici și mijlocii din Moldova se află în pragul falimentului. În mare parte acest lucru se întâmplă din cauza prăbușirii vertiginoase a prețurilor la materia primă agricolă din ultimul an sub presiunea producției din Ucraina. Din estimările noastre, în perioada respectivă pierderile agricultorilor de la diferența de prețuri la comercializarea grâului, porumbului, floarei soarelui și rapiței au constituit cel puțin 2 miliarde de lei. În prezent prețul unui kg de grâu a coborât la 2,8 lei per kg, pe când prețul de cost este circa 5 lei pentru un kilogram. Cea mai dramatică diminuare a prețurilor se atestă la floarea soarelui – minus 3,5-4 lei per kg. Acum producția se vinde sub 7 lei per kg , având prețul de cost al unui kilogram aproximativ 10 lei”, se arată în comunicatul Asociației Forței Fermierilor.

Totodată, fermierii insistă ca în cele mai proxime termene să fie identificate mijloacele financiare pentru compensarea agricultorilor pierderilor din cauza micșorării prețurilor la producția agricolă: „În caz contrar, este foarte probabil că în curând toata țara va fi cuprinsă de protestele agricultorilor”.


Pe 6 mai 2023, Moldova a avertizat oficial Ucraina despre planurile de interzicere a importului de produse agricole ucrainene. În același timp, autoritățile de la Chișinău au promis că nu vor bloca tranzitul mărfurilor din Ucraina pe teritoriul Moldovei.

Totodată, viceministrul dezvoltării economice, comerțului și agriculturii din Ucraina, Taras Kacika, a anunțat că: „Orice restricție din partea Republicii Moldova va fi considerată un pas extrem de neprietenos și va atrage interzicerea imediată a tuturor importurilor din Moldova”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente