Centrul Național Anticorupție (CNA) a anunțat că astăzi au fost efectuate mai multe percheziții de către ofițerii CNA, Procuratura Anticorupție și Poliție într-un dosar de corupere a alegătorilor de către reprezentanții unei formațiuni politice în vederea determinării acestora de a vota un concurent electoral la alegerile din UTA Găgăuzia.
Potrivit materialelor acumulate și a rezultatelor investigațiilor operate pe caz, s-a constatat că, în perioada martie – prezent, concurentul electoral vizat în prezenta cauză, precum și grupul său de inițiativă, ar fi acceptat cu bună știință mijloace financiare din partea unui grup criminal organizat, care ar fi fost și sunt utilizate pentru remunerarea ilicită a activiștilor implicați în campania electorală de alegere a bașkanului UTA Găgăuzia, precum și pentru determinarea alegătorilor să voteze pentru candidata formațiunii.
Din probatoriul administrat, s-a stabilit că pentru determinarea unui număr de 30 de alegători de a vota candidata Partidului „ȘOR”, fiecare activist era remunerat cu 15 000 de lei.
În scopul documentării acțiunilor ilegale ale persoanelor implicate, au fost autorizate o serie de măsuri speciale de investigații în cadrul cărora a fost stabilit că reprezentanții staffului electoral al candidatei Partidului „ȘOR” ar fi comis încălcări ale legislației electorale, așa precum: transportarea organizată contra plată a alegătorilor la secțiile de votare, plasarea afișajului electoral în locuri nepermise, dar și acceptarea unor mijloace bănești despre care se presupune că au fost primite de la grupul criminal organizat și nu au fost declarate la CEC.
În baza materialelor prezentate de către angajaţii Inspectoratului Național de Investigații, au fost autorizate percheziții la domicilii, automobile și oficii ale formațiunii din Comrat și Vulcănești, care au vizat 10 persoane. În urma acestora, au fost ridicate liste și înscrisuri cu informații despre persoane și mijloacele financiare achitate, numerar, telefoane mobile și alți purtători de informații.
Conform informațiilor, nicio persoană nu a fost reținută, iar Procuratura Anticorupție conduce urmărirea penală. Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu-i va fi dovedită printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.