Ucraina a întors acasă încă 45 de apărători ai țării. Cele mai importante evenimente din a 437-a zi de război

e
Foto:Telegram/ Andri Ermak

Astăzi este a 437-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Militarii ruși îi evacuează cu forța din casele lor pe ucrainenii care au refuzat să primească pașapoarte rusești.

Potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, astfel de fapte au fost înregistrate în orașul Starobilsk, regiunea Luhansk.

🟣 În seara zilei de 5 mai, Tribunalul administrativ din Berlin a anulat interdicția de arborare a drapelelor ucrainene pe 8 și 9 mai. În același timp, arborarea de drapele rusești în aceste zile rămâne interzisă.

Potrivit rbb, instanța a satisfăcut o plângere depusă de organizația ucraineană „Vece”.

🟣 Președintele ucrainean Volodâmâr Zelenski se va adresa pentru prima dată parlamentului din Elveția neutră.

Ambasada ucraineană a trimis o cerere în acest sens, iar pe 5 mai, ambele camere ale parlamentului au declarat că acceptă propunerea.

🟣 În regiunea Herson, armata rusă a atacat o biserică a Patriarhiei Moscovei.

Potrivit UNIAN, au fost efectuate cinci lovituri cu ajutorul avioanelor și al dronelor kamikaze. Astfel, trei bombe aeriene ghidate KAB-500 au lovit satul Vesele. Drept urmare, mai mulți civili au fost răniți.

🟣 Liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că este gata să predea pozițiile soldaților săi din Bahmut luptătorilor liderului cecen Ramzan Kadârov.

🟣 Liderul cecen Ramzan Kadârov a reacționat la declarațiile lui Prigojin afirmând că urmează să-și trimită primele detașamente în zona de război.

🟣 Ucraina a întors acasă încă 45 de apărători ai țării. Acest lucru a fost anunțat de șeful Biroului Prezidențial ucrainean, Andri Ermak.

Sursă: Telegram/Andri Ermak

🟣 În ultimele 24 de ore, rușii au atacat cu rachete „Grad” și artilerie grea orașul Nikopol, regiunea Dnipropetrovsk, șapte persoane fiind rănite în urma bombardamentelor. Despre aceasta a raportat președintele Consiliului regional Dnipropetrovsk, Mâkola Lukașuk.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente