La una dintre ședințele Consiliului Local al satului Pelinia din raionul Drochia, fostul președinte al gospodăriei agricole Sîromiatnicov Mihail a propus ideea de a întemeia un muzeu al localității. Propunerea a fost acceptată de majoritatea consilierilor și astfel, în anul 1987, a început construcția clădirii acestuia. Pe 18 iunie 1991, instituția și-a început activitatea propriu-zisă.
Inițial, muzeul reprezenta o filială a Muzeului de Istorie și Etnografie din raionul Râșcani, iar câțiva ani mai târziu, după reforma administrativ-teritorială a Republicii Moldova, acesta a fost înregistrat ca instituție culturală de stat, primind denumirea de Muzeul de Studiere a Ținutului.
Echipa #diez a discutat cu directoarea muzeului, Gureanu Svetlana, care ne-a povestit că, la moment, fondul patrimoniului muzeal însumează peste 10 000 de exponate, din care fac parte mărturii și vestigii originale de valoare zonală, națională și universală:
# obiecte de uz și de podoabă din diferite epoci;
# tablouri;
# acte, documente și manuscrise;
# piese arheologice;
# colecție numismatică;
# fotografii;
# piese de mobilier;
# vestimentație etc.
În incinta muzeului există patru săli cu expoziții permanente, după cum urmează:
#1. „Strămoșii noștri”;
#2. „Pelinia ieri, astăzi și mâine”;
#3. „Casa Mare”;
#4. „Meșteșuguri”.
De asemenea, pe parcursul anului, reprezentanții muzeului organizează aproximativ șapte – opt expoziții temporare în incinta instituției și încă cinci-șase în afara acesteia.
Dacă e să ne referim la cele mai vechi exponate, atunci acestea sunt reprezentate de câteva fragmente de vase și mai multe toporașe din antichitate, iar dintre cele mai speciale exponate fac parte următoarele:
# câteva icoane care datează din anul 1850;
# covoare;
# prosoape;
# piese vestimentare naționale;
# obiecte croșetate, împletite și brodate;
# documente vechi care au peste 100 de ani.
Galerie foto
Muzeul activează de marți până duminică și este închis doar luni.
În zilele în care activează este deschis de la ora 9.0 până la 17.00, cu pauză de o oră în intervalul 12.00 – 13.00.
Adresa: strada Mihai Eminescu 2, satul Pelinia, raionul Drochia
Dacă parcurgeți distanța cu mașina personală, din centrul capitalei până la destinație sunt aproximativ 162 de kilometri, ceea ce presupune circa două ore și 15 minute de condus.
În Moldova există zeci de muzee inedite, fiecare cu un istoric deosebit și cu exponate valoroase. Datorită acestora, trecutul devine și mai ușor de explorat, de înțeles și de îndrăgit. Însă partea negativă a lucrurilor o constituie faptul că noi nu cunoaștem nimic despre ele, nici măcar câte sunt, unde se află și ce prezintă. Astfel, echipa #diez și-a propus să le descopere, rând pe rând, pe toate.