OOK Group a fost fondată în 2016 de către antreprenorul moldovean Ion Gîlea. În primii doi ani, OOK s-a focusat mai mult pe proiecte web, avand un website orientat spre piața din CSI. După doi ani, compania a început să dezvolte aplicații mobile atât pe Android, cât și pe iOS, iar după doar patru ani, OOK a ajuns la peste 40 de milioane de descărcări pe Google Play și App Store.
În toți acești patru ani, OOK s-a focusat și pe alte piețe ca să reducă dependența de piața CSI. Între timp, compania a adăugat peste 10 limbi în aplicațiile lor. În prezent, OOK a înregistrat utilizatori activi din peste 100 de țări, iar printre ele se numără Statele Unite ale Americii, Italia, Brazilia, India, Germania, Mexic etc.
Aplicațiile au fost create pentru a transmite „emoții digitale” celor dragi, iar în șase ani de la fondare, cei din OOK spun că au făcut fericiți peste 100 de milioane de utilizatori pe web și pe mobile.
Pe lângă aplicațiile de bază, la momentul actual, OOK testează idei noi, inclusiv și jocuri.
OOK are ambiții mari și tinde să ajungă la cel puțin 100 de milioane de instalări ale aplicațiile lor în scurt timp.
Dezvoltatorii se mândresc că fac parte dintr-o companie locală care a reușit cu propriile resurse, fără finanțări externe sau interne să:
# crească o echipă profesionistă cu valori, membrii căreia se ajută reciproc și lucrează la un scop comun;
# creeze produse proprii, fără a depinde de proiecte externe;
# ofere salarii competitive pe piață;
# revizuiasca salariile la fiecare șase luni;
# ofere stabilitate angajaților cu un cont de siguranță dedicat pentru cazuri critice;
# ofere fiecărui angajat un buget anual pentru cheltuieli de sănătate;
# ofere fiecărui angajat un buget anual pentru sport, cărți sau cursuri;
# organizeze în fiecare lună câte un teambuilding;
# organizeze în fiecare an o călătorie cu echipa peste hotare;
# ofere grafic flexibil, cu posibilitatea de a lucra remote sau din oficiu, dar cu o zi obligatorie pe săptămână în oficiu. De asemenea, există posibilitatea de a absența câteva ore în caz de nevoie, timp care poate fi recuperat;
# lucreze cu parteneri ca Facebook, Google, Yandex sau MyTarget;
# sădească copaci pentru un viitor mai curat (au fost sădiți deja peste 6 000 de copaci);
# aibă un oficiu chiar în centrul Chișinăului cu masă de tenis, masă de fotbal, Xbox, scaun de masaj și, nu în ultimul rând, cafea, fructe și biscuiți gratis.
Cand fondatorul Ion Gîlea a fost întrebat ce este mai important pentru afacerea sa – oamenii, produsul sau utilizatorii –, el nu a stat mult pe gânduri și a zis că oamenii sunt mai importanți decât orice, fiindcă oamenii creează produsele, iar utilizatorii devin mulțumiți și fericiți.
Astfel, în OOK se pune mult accent pe dezvoltarea profesională și personală a fiecărui membru din echipă. Mai mult decât atât, zilnic se ofera timpul pentru studiere, care este platit la fel ca si timpul de lucru.
OOK, fiind o companie modernă, lucrează după metodologia SCRUM, utilizează JIRA, Slack, AI ca ChatGPT, MidJourney și alte instrumente interesante și inovatoare. Cu toate astea, cel mai curios este faptul că are o fermă de dispozitive în oficiu. Are o mulțime de dispozitive mobile diverse, la care echipa se conectează remote pentru a testa aplicațiile lor ca să fie livrate cât mai calitativ către utilizatori, calitatea fiind prioritară pentru OOK în comparație cu cantitatea.
Pentru mai multe noutăți despre companie, puteți accesa site-ul ook.group, paginile de LinkedIn, Facebook sau Instagram.