O parte din dosarul Concesionării Aeroportului a ajuns pe masa magistraților. În cadrul acesteia sunt vizate opt persoane publice

Aeroport_1
Foto:Serviciul Vamal

O parte din dosarului Concesionării Aeroportului, care a cauzat statului un prejudiciu de peste 392 de milioane de lei, a ajuns pe masa magistraților. Pe caz sunt vizate opt persoane publice și cu funcții de demnitate publică: Iurie Leancă, Valeriu Lazăr, Tudor Copaci, Angela Susanu, Maria Șendilă, Petru Jardan, Alexandru Ciutac și Alla Țubari.

Cauza penală a fost disjunsă în februarie 2023 de către Procuratura Anticorupție din cauza penală inițiată în anul 2014 în baza autosesizării.

În cadrul unei conferințe de presă, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat că opt persoane publice și cu funcții de demnitate publică, și anume fostul prim-ministru al Republicii Moldova (Iurie Leancă), fostul ministru al economiei (Valeriu Lazăr), un fost director al Agenției Proprietății Publice (Tudor Copaci), o fostă directoare adjunctă a Agenției Proprietății Publice (Angela Susanu), o fostă șefă adjunctă a direcției din cadrul Agenției Proprietății Publice (Maria Șendilă), un fost director general interimar al ÎS Aeroportul Internațional Chișinău (Petru Jardan), un fost director financiar al ÎS Aeroportul Internațional Chișinău (Alexandru Ciutac), șefa Serviciului analiză economică al ÎS Aeroportul internațional Chișinău (Alla Țubari), în perioada anului 2013, folosind intenționat situația de serviciu, au pregătit și concesionat propriu-zis Întreprinderea de Stat Aeroportul Internațional Chișinău în interesul grupării criminale și organizației criminale, fapt ce a cauzat statului – reprezentat de Agenția Proprietății Publice – prejudicii materiale în sumă de peste 392 de milioane de lei.

Învinuiții nu și-au recunoscut vina, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond în Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, pentru infracțiunea comisă (art. 327 alin. (3) din Codul Penal) legea prevede pedeapsa sub formă de închisoare de la trei la opt ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Totodată, în scopul recuperării prejudiciului cauzat, Procuratura Anticorupție și ARBI CNA au aplicat sechestru asupra bunurilor Avia Invest SRL și a capitalului social, cât și asupra bunurilor inculpaților inclusiv de peste hotare, în valoare totală de aproximativ 189 de milioane de lei.

Valeriu Lazăr a declarat că trimiterea în judecată a dosarului privind pretinsele ilegalități comise la concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău „ne-a surprins, dar și mi-a întărit sentimentul că scopul a fost unul mai mult de a «prinde bine la public» decât de a stabili adevărul”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente