(foto) Fotografii și documente ce relevă trecutul. Cum arată și ce exponate cuprinde Muzeul „Dimitrie Cantemir”

cover
Foto:#diez

Muzeul de Istorie „Dimitrie Cantemir” din orașul Cantemir a fost înființat în anul 1989, la inițiativa a doi localnici: Elena Pruteanova, profesoară, și Alexei Jivilic, jurnalist. Tot ei au contribuit la соlесtаrеа рrimеlоr exponate și la amenajarea unei săli de muzeu în incinta clădirii Consiliului Raional Cantemir. În Registrul Muzeelor de Stat, Muzeul de Istorie a fost înregistrat la 18 mai 2004.

În anul 2006, muzeul а fost transferat din clădirea Consiliului Raional Cantemir în incinta Casei raionale de Сultură „Nicolae Sulac”. Un an mai târziu, sediul Casei raionale de Сultură а fost rераrаt сарitаl, iar exponatele muzeului au fost conservate și рăstrаtе în subsolul Școlii de Artе „Valeriu Hanganu” pe durata reparației.

Directorul muzeului, Valeriu Ambrosie, a declarat pentru #diez că fondul muzeistic a fost creat din donațiile locuitorilor raionului Cantemir, iar în prezent acesta include aproximativ 1 200 de exponate.

Astfel, peste 20 de standuri relevă date și documente despre istoria orașului și a raionului, despre viața și activitatea domnitorului și cărturarului Dimitrie Cantemir. De asemenea, o secție a fost consacrată războiului de pe Nistru pentru Independența Republicii Moldova din primăvara anului 1992, unde au participat mai mult de 300 de locuitori ai raionului Cantemir.

În muzeu se regăsește și o serie de exponate ce țin de patrimoniul cultural imaterial: război de țesut, lăicere, paturi, dulapuri, cuverturi, țoluri, broderii, croșetări, perne decorative cusute manual, diverse obiecte de meșteșugărit caracteristice zonei. Recent, pentru separarea acestor exponate de celelalte s-a constituit un nou compartiment: Secția de Etnografie.

Galerie foto

Notă: fotografiile au fost realizate pentru #diez de către Viorica Harmaniuc, locuitoare a orașului Cantemir.

Muzeul activează de luni până vineri și este deschis de la ora 9.0 până la 13.00, iar accesul este gratuit pentru toți vizitatorii.

Adresa: Casa de Cultură „Nicolae Sulac”, etajul 2, orașul Cantemir
Dacă parcurgeți distanța cu mașina personală, din centrul capitalei până la destinație sunt aproximativ 124 de kilometri, ceea ce presupune circa două ore și 10 minute de condus.


În Moldova există zeci de muzee inedite, fiecare cu un istoric deosebit și cu exponate valoroase. Datorită acestora, trecutul devine și mai ușor de explorat, de înțeles și de îndrăgit. Însă partea negativă a lucrurilor o constituie faptul că noi nu cunoaștem nimic despre ele, nici măcar câte sunt, unde se află și ce prezintă. Astfel, echipa #diez și-a propus să le descopere, rând pe rând, pe toate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente