Emisiunea „Obiectiv cultural” din 27 aprilie, transmisă de postul TVR Moldova, l-a avut ca invitat pe prorectorul pentru Digitalizare al Universității Tehnice a Moldovei, Dinu ȚURCANU, în cadrul căreia a evidențiat rolul și suportul partenerilor externi (proiectul „Tehnologiile Viitorului” – Innovate Moldova, finanțat de USAID – USAID Moldova și Guvernul Suediei – Embassy of Sweden în Chișinău) cu ajutorul cărora UTM își consolidează statutul de cea mai inovativă și tehnologizată universitate din țară.
„Competențele pe care le formăm în baza programelor de studii din cadrul programului „Profesiile Viitorului”, proiectul „Tehnologiile Viitorului” sunt competențe pentru viitor. În cadrul acestui program sunt pregătiți specialiști care vor corespunde necesităților pieței muncii, în pas cu era inovațiilor și tehnologiilor informaționale”, a punctat prorectorul Dinu Țurcanu.
În cadrul emisiunii dl ȚURCANU a evidențiat că „Profesiile Viitorului” este programul care a revoluționat piața, menționând că industriile au dictat necesitatea apariției acestor profesii și la moment, se înregistrează carențe privind personalul calificat pentru domeniile menționate. Astfel, la UTM, profesiile viitorului se studiază în cadrul Facultății de Design, unde studenții învață cum să creeze un joc, să deseneze un personaj, să construiască o poveste, să regizeze un podcast, etc., formându-și abilități și competențe care le vor asigura o carieră prosperă.
Viitorul aparține tehnologiilor și ideilor creative. Este realitatea pe care o trăim astăzi. În asentiment cu această teză, dl prorector a menționat posibilitățile ce se deschid studenților în fața unei cariere extraordinare, căci pe lângă diploma de studii, aceștia pot obține și certificări internaționale, în cadrul centrelor acreditate din incinta UTM.
De asemenea, datorită proiectelor implementate și în curs de lansare, enumerând aici: lansarea cursurilor de antreprenoriat în cadrul Facultății Inginerie Economică și Business, după modelul Centrului Sutardja pentru Antreprenoriat și Tehnologie (SCET) al Universității Berkeley din California, SUA; înființarea Hub-ului Național de Securitate Cibernetică la Universitatea Tehnică a Moldovei – cel mai mare și la moment, unicul Centru Național de Securitate Cibernetică, creat prin semnarea Acordului de Parteneriat cu suportul Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, Agenției de Guvernare Electronică și Proiectului Tehnologiile Viitorului; integrarea profesiilor din domeniul agriculturii cu tehnologiile IT; studenților li se deschid ușile către profesii de perspectivă.
Alte facilități privind învățarea activă, în condiții care asigură un randamentul înalt în procesul de instruire sunt laboratoarele și sălile de studii dotate cu echipamente de ultimă generație. În cadrul UTM, Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică funcționează CIRCLE – platformă de laboratoare ultramoderne care două roluri primordiale: de a transfera cunoștințe (ceea ce numim educație) și de a genera cunoștințe (ceea ce numim cercetare). Fiind parte și a FabLab Chișinău – platformă inovativă de fabricaţie digitală, design industrial și inginerie, inaugurată în incinta Centrului de Excelenţă în domeniul TIC Tekwill, care reprezintă unul din cele mai mari ateliere de prototipare și producţie la scară mică din Europa de Est, dotat cu echipamente și utilaje de ultimă generaţie, asistate de calculator, învățarea studenților devine interactivă, având posibilitate de a aplica cunoștințele în practică, în condiții ce favorizează un climat de învățare de calitate.
Animați de progres și excelență în tehnologie și inginerie, în perspectivă, cu suportul partenerilor, UTM își propune să digitalizeze și să recalifice sumedenii de profesii, pentru a corespunde realităților actuale, a afirmat dl Țurcanu.
Cu gratitudine și considerație, dl Țurcanu a mulțumit proiectului „Tehnologiile Viitorului” pentru suport informativ, relațional, financiar și mentenanță.
În direct, dl prorector a făcut cunoscute succesele de care se bucură a II-a ediție a campaniei de promovarea a profesiilor viitorului, cu suportul proiectului „Tehnologiile Viitorului”, fiind ferm convins de creșterea acestor programe de studii, care va fi una uimitoare. În susținerea acestei declarații sunt statistice îmbucurătoarea ce confirmă interesul sporit și dorința acerbă a viitorilor studenți de a studia profesiile viitorului.
Mesajul campaniei naționale se pretează conceptului lifelong learning. Pentru a excela este necesar ca instruirea noastră să fie continuă, să fim în pas cu noile schimbări, pentru a corespunde realității actuale, a evidențiat dl prorector.
Pentru a fi la curent cu activitatea UTM, cât și ultimele noutăți accesați site-ul https://utm.md sau urmăriți-ne pe rețelele sociale. Pentru cei interesați de programele de studii din cadrul UTM, dați click pe rubrica ADMITEREA și veți fi direcționați către o pagină separată, https://admitere.utm.md unde veți găsi descrise oportunitățile și avantajele tuturor programelor de studii.
Vino la UTM să creezi viitorul prin inovație!
Programul „Profesiile Viitorului: Animație, Dezvoltare Jocuri și Multimedia” este implementat de Ministerul Educației și Cercetării, cu sportul Proiectul Tehnologiile Viitorului (FTA), finanțat de USAID și Suedia, care promovează o economiei digitală, creativă și circulară și contribuie la creșterea competitivității industriilor cheie din Moldova.
Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.