O persoană a murit, iar altele 23 au fost rănite în urma atacului armat din Nicolaev. Cele mai importante evenimente din a 428-a zi de război

război
Foto:Telegram/Погляд Назара

Astăzi este a 428-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 În urma atacului armat din noaptea trecută din Nicolaev, aproape 120 de clădiri au fost avariate, iar șapte case particulare au fost distruse până la temelie. De asemenea, au fost avariate și o instituție de învățământ, o clădire istorică, un muzeu și o grădiniță.

O persoană a murit, iar altele 23 au fost rănite, printre care și doi copii. Șeful Administrației militare regionale Nicolaev, Vitali Kim, a declarat că 22 de persoane au solicitat ajutor medical, iar un copil a fost spitalizat. Momentan, 21 de persoane au fost transferate la tratament ambulatoriu.

🟣 Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a recunoscut oficial mandatul de arestare a președintelui rus Vladimir Putin. Despre acest lucru a anunțat deputatul ucrainean Oleksi Honcearenko, membru al delegației ucrainene al APCE.

🟣 14 000 de militari ucraineni s-au întors în Ucraina după ce s-au antrenat în Marea Britanie. Despre acest lucru a anunțat secretarul junior al Ministerului britanic al Apărării, Andrew Merrison.

„Marea Britanie va sprijini Ucraina atât timp cât va fi necesar și va cheltui încă 2,3 miliarde de lire sterline în acest an pentru sprijinul militar acordat țării”, a precizat acesta.

🟣 În urma bombardamentelor asupra orașului Kupeansk, regiunea Harkiv, din 25 aprilie, un muzeu de istorie locală a fost distrus. În consecință, o angajată și directoarea instituției au decedat. Despre acest lucru a anunțat Departamentul de Cultură și Turism al Administrației Regionale de Stat din Harkiv.

🟣 Trupele ruse au bombardat o zonă rezidențială din centrul regional al comunei Kizomâs, Herson.

Șeful Administrației militare regionale Herson, Oleksandr Prokudin, a declarat acest lucru pe canalul său oficial de Telegram. Potrivit acestuia, mai multe apartamente au fost avariate, iar un bărbat în vârstă de 42 de ani a decedat. De asemenea, armata rusă a lansat cinci bombe aeriene asupra satului Kizomâs.

🟣 Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a legalizat deportarea locuitorilor din teritoriile anexate, care au refuzat să accepte cetățenia rusă. În decretul semnat este precizat că cetățenii ucraineni care locuiesc pe teritoriile anexate și care aleg să își păstreze cetățenia ucraineană se pot afla acolo până la 1 iulie 2024. După această dată, aceștia pot fi deportați.

Un punct din decretul prezidențial se referă la expulzarea celor care „reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a Rusiei”.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente