Vrei să practici birdwatching-ul, dar nu știi de unde să începi? SPPN vine cu 10 sfaturi utile în acest sens

birdwatching
Foto:Alexandru Calin

Vrei să cunoști lumea înconjurătoare, să observi și să cunoști păsările sălbatice, dar îți pare prea complicat? Cel mai probabil e că doar nu știi de unde să începi. Din acest motiv, specialiștii de la Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SSPN) au decis să-ți vină în ajutor și să-ți ofere 10 sfaturi utile.

#1. Trezește copilul din tine

Îți mai amintești cum în copilărie scotoceai prin orice colțișor și erai mereu curios/curioasă în legătură cu lumea care ne înconjoară? Exact același lucru trebuie să faci și acum: urmărește, ascultă, cercetează, explorează! Fii mai atent(ă) la natură, la animalele pe care le întâlnești în cale.

Dacă te vei uita tot timpul în jos, la picioare, vei vedea doar porumbei (apropo, în Republica Moldova există trei specii de porumbei sălbatici).

De asemenea, dacă vei fi mai atent(ă) la orice mișcare în timp ce te deplasezi prin oraș, vei descoperi mai multe păsări, iar privindu-le, vei înțelege comportamentul lor.

Totodată, specialiștii recomandă să te uiți cu mai multă atenție la copaci, arbuști, clădiri, pe lacuri sau pe câmpuri.

#2. Caută informații despre păsările locale

Păsările sunt răspândite pe întreg globul pământesc, ceea ce înseamnă că și în Republica Moldova există numeroase specii. Astfel, ca să le cunoști mai bine, e nevoie să te documentezi despre ele la nivel local.

În acest sens, „Ghidul pentru identificarea păsărilor” este cea mai bună recomandare, deoarece conține informații ample și ilustrații ajutătoare. Respectiv, poți cumpăra acest ghid sau poți căuta o carte asemănătoare după conținut. Sunt potrivite și cărțile din perioada sovietică.

În plus, site-ul www.ebird.org este o resursă foarte bună (și gratuită) – aici, birdwatcheri din întreaga lume plasează observațiile proprii (inclusiv circa 20 de persoane din Republica Moldova).

Nu în ultimul rând, urmărește site-uri sau bloguri locale unde sunt publicate informații despre păsările care te-ar interesa.â

#3. Găsește oameni cu preocupări similare

Să studiezi singur(ă) păsările e foarte greu, deși există printre noi și oameni autodidacți, cărora le place să învețe în mod individual. Totuși, e demonstrat că începătorii și începătoarele învață mai repede atunci când au pe cine întreba (clasica întrebare: „ce specie e asta?” își găsește imediat răspuns în comunitățile corecte).

Pe Facebook există tot felul de grupuri tematice, unde se realizează schimburi de informații și opinii. Respectiv, poți opta pentru grupuri internaționale (unde, de obicei, se vorbește în engleză) sau pentru grupuri locale.

În Moldova există un asemenea grup pe Facebook și este numit Birding in Moldova. Accesul în grup nu e restricționat, însă e indicat să adere doar persoanele interesate (braconierii, colecționarii de păsări sau alte persoane de acest gen nu vor fi tolerate).

Pagina oficială a Societății Petru Protecția Păsărilor și a Naturii, de asemenea, poate fi o sursă de informare în privința speciilor de păsări din Republica Moldova.

Adițional, este important, cel puțin la început, să ai o persoană însoțitoare de birdwatching, care are mai multă experiență în domeniu și te poate ajuta să observi mai multe păsări și să le identifici.

În acest context, membrii SPPN sunt deschiși să iasă în teren cu orice persoană interesată, cu o singură condiție: persoana în cauză trebuie să aibă dorința de a învăța.

#4. Folosește un binoclu sau un aparat foto

La acest capitol părerile sunt împărțite: unii spun că se poate începe cu orice binoclu, chiar și mai vechi, iar alții sunt de părere că trebuie din start de utilizat un binoclu de calitate bună.

Astfel, specialiștii de la SPPN menționează că, în principiu, sunt de acord cu prima variantă, adică recomandă folosirea oricărui binoclu, dar, în același timp, aceștia afirmă că dacă începi din start cu un binoclu bun, creat special pentru birdwatching, vei observa rezultate mult mai rapid.

Apropo, ține cont și de faptul că un binoclu ale cărui lentile sunt de proastă calitate o să-ți facă mult rău: riști să vezi aberații cromatice și să-ți strici vederea. În schimb, cu ajutorul unei optici bune vei vedea păsările foarte aproape și în culori reale. Așa vei descoperi că păsările cafenii sunt de fapt foarte colorate și vei înțelege de ce rața cu cap castaniu se cheamă așa.

Mai multe detalii privind acest subiect găsești aici.

În ceea ce privește aparatele foto, situația e la fel – evident că poți încerca să fotografiezi păsări cu orice aparat foto ai, dar fotografii cu adevărat bune vei obține doar cu ajutorul unui aparat calitativ.

Ideea din spatele acestor echipamente optice este că ajută mult la observarea păsărilor, chiar influențează semnificativ experiența – nu în zadar se spune că binoclul este ochiul ornitologului.

#5. Frecventează cea mai apropiată zonă verde

Mulți consideră că trebuie să meargă în țări exotice pentru a vedea păsări sau că trebuie să meargă strict în locurile cu mare abundență de specii (în limbaj de specialitate se numesc „hotspot”). Deși acest lucru e oarecum adevărat (oamenii chiar rămân impresionați când văd multe păsări la un loc), nu e neapărat cea mai bună metodă de a începe învățarea, pentru că în fața unui asemenea tablou rămâi copleșit și nu știi de unde să începi.

Ideal ar fi să începi cu puțin: propria casă, propria grădină, scuarul/parcul cel mai apropiat, pădurea preferată, iazul din vecinătate. Cu cât este mai sălbatic acest loc, cu atât păsările sunt mai diverse.

Vei ajunge să știi perfect care e tufișul preferat al pițigoiului mare sau unde, de obicei, poți vedea ciocănitori.

Când simți nevoia să crești, poți merge oricând în alte zone mai bogate și să-ți extinzi „portofoliul de specii”.

#6. Păstrează un carnețel cu însemnări

Fă rost de un carnet de notițe în care să scrii doar observațiile legate de păsări.

După fiecare plimbare sau sesiune de birdwatching, notează-ți pe o filă data, locația și păsările văzute. Fie că sunt două sau zece, scrie-le.

Acest exercițiu este benefic din mai multe motive. În primul rând, vei reține mai ușor numele păsărilor văzute. În al doilea rând, vei avea o evidență clară a progresului înregistrat – vor fi zile în care vei avea și 20 de specii observate, iar carnetul va păstra această informație. În al treilea rând, pe măsură ce se adună listele, obții o evidență foarte bună a locurilor și a anotimpurilor: vei ști ce, unde și când ai văzut sau ai auzit. Acest lucru o să te ajute să cunoști mai bine habitatele locale și, respectiv, natura cu toate legitățile ei.

#7. Ascultă cântecele păsărilor

Deși birdwatching-ul pornește de la ideea de a vedea păsări, experiența este completată și de învățarea sunetelor. În acest fel, atunci când cercetezi o zonă și auzi cântecul specific al unei păsări, vei ști că ea este acolo.

Păsările au sunete variate. De obicei, un cântec specific și două, trei sunete de chemare sau alarmă, dar poți începe de la a învăța sunetele speciilor mai des întâlnite în natură: cuc, pițigoi mare, pupăză, privighetoare. Apoi, extinde lista cu sunete noi. Astfel, cu timpul, urechea va fi mai receptivă față de tot felul de sunete și vei putea distinge voci clare în orchestra generală a unei păduri.

Poți să faci un exercițiu: la plimbarea următoare concentrează-ți atenția ca să identifici auditiv una-două specii de păsări. Notează-le în carnețel la rubrica „auzite”. Aici, internetul vine să te ajute: există foarte multe pagini cu sunete de păsări de unde poți asculta și descărca.

#8. Fă birdwatching cât de des poți

În limba engleză se zice go birdwatching – expresie cu care mulți nu sunt de acord, din motiv că birdwatching nu e ceva la care mergi, ci ceva ce faci.

Dincolo de sensul filosofic, a face birdwatching înseamnă a te uita după păsări oricând ai ocazia. Fie la cumpărături, fie în timp ce aștepți transportul public, fie la plimbare.

Observațiile din teren întrec cu mult cunoștințele din literatură, pentru că în acest fel te conectezi la mediul local. De asemenea, doar prin observații repetate vei învăța să distingi siluete, culori, mișcări. Vei dobândi capacitatea de a percepe prezența unei păsări și, în acest fel, vei ajunge să identifici corect o specie, fără a sta mult pe gânduri.

#9. Nu pune presiune pe tine însuți/însăți

Toate sfaturile de mai sus pot induce ideea că ai mult de muncă și din acest motiv s-ar putea să te simți strest(ă) pentru a progresa. Mulți birdwatcheri simt presiunea de a învăța repede, de a fi mai buni decât restul, de a vedea cât mai multe păsări, dar nu este o abordare sănătoasă. Ia totul pe îndelete, savurează orice ocazie de urmărit păsările, studiază în măsura în care poți, bucură-te de compania altor birdwatcheri și vei observa că odată cu trecerea timpului acest hobby se va transforma în expertiză.

De obicei sunt necesari câțiva ani pentru a învăța păsările dintr-o regiune, de aceea este necesar să nu îți pierzi curiozitatea și interesul menționate la punctul #1. – acesta va fi motorul care te va ajuta să progresezi.

#10. Respectă natura

Nu poți spune că iubești păsările dacă distrugi mediul înconjurător. Astfel, un birdwatcher adevărat nu va stresa păsările sălbatice doar ca să-și exercite curiozitatea: nu se va apropia prea tare de ele, nu le va captura, nu le va deranja în timp ce cuibăresc sau își cresc puii, nu va colecta ouă, nu va ține în captivitate păsări.

Urmărirea păsărilor înseamnă în primul rând asigurarea libertății creaturilor sălbatice și manifestarea recunoștinței pentru întâlnirea cu o pasăre în habitatul ei natural.

De asemenea, oriunde practici birdwatching-ul, nu lăsa în urmă deșeuri, nu vandaliza locul în care te afli, nu da foc, nu pune în pericol siguranța nimănui și nu lăsa urme.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente