(sondaj) Câți moldoveni sunt de acord cu acordarea concediului menstrual

menstruație
Foto:depositphotos.com

În luna februarie a acestui an, Spania a devenit prima țară europeană unde a fost adoptată legea ce permite persoanelor care se confruntă cu dureri în timpul menstruației să își ia concediu plătit. Legea oferă dreptul la un concediu menstrual de trei zile, cu posibilitatea prelungirii acestuia la cinci zile, în funcție de intensitatea și severitatea simptomelor.

Această premieră pentru Europa a generat un val de opinii, dar și un interes enorm la nivel global din partea societății civile, a ginecologilor, a sindicatelor, a angajatorilor, a jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor femeilor. Multe companii au început să testeze introducerea concediului menstrual în diverse forme și să îl promoveze ca pe un avantaj al brandului de angajator, chiar dacă această lege nu este adoptată oficial la nivel național în țările lor.

Magenta Consulting a realizat un studiu prin intermediul căruia putem afla ce cred moldovenii în raport cu acest subiect.

Respondenții au fost întrebați în ce măsură cred că legea concediului menstrual plătit ar trebui să fie adoptată și în Republica Moldova. Astfel, mai mult de jumătate dintre moldoveni (60 %) susțin adoptarea acestei legi. Totodată, 17 % consideră că ar trebui să fie introdusă într-o măsură mai mică și 12 % într-o măsură foarte mică.

Analizând răspunsurile, în funcție de gender, putem spune că bărbații sunt de aceeași părere ca și femeile în ceea ce privește susținerea în mare măsură a adoptării acestei legi. Se atestă o pondere mai mare a femeilor (20 %) care susțin într-o măsură mai mică introducerea concediului menstrual, în comparație cu bărbații (14 %).

La fel, se poate observa că odată cu creșterea nivelului de studii se evidențiază o descreștere a ponderii celor care susțin într-o mare măsură adoptarea legii concediului menstrual.

Problemele cu care se confruntă femeile în societate

De asemenea, în cadrul sondajului, respondenții au fost rugați să menționeze (fără a li se oferi variantele de răspuns) trei cele mai importante probleme cu care aceștia cred că femeile din Republica Moldova se confruntă la moment.

Printre problemele enunțate s-au remarcat:
# discriminarea în momentul angajării în câmpul muncii/instabilitatea financiară – 69 %;
# violența în familie – 30 %;
# sănătatea precară – 12 %.

Printre alte probleme se enumeră: lipsa susținerii din partea societății/statului, educarea și creșterea copiilor de către mamele singure, alcoolismul, plecarea bărbaților la muncă peste hotare, lipsa educației/dezvoltării și vârsta înaintată de pensionare.

Analizând acest aspect în funcție de gender, se observă faptul că femeile au menționat într-o măsură puțin mai mare aceste probleme decât bărbații.


Studiul a fost implementat la nivel național pe un eșantion probabilistic stratificat multistadial de 928 de respondenți. Marja de eroare este de ±3,22 %. Datele au fost colectate în perioada 20 martie – 3 aprilie.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente