UE a aprobat o misiune civilă pentru Republica Moldova. Aceasta va contribui la combaterea dezinformării

Moldova UE
Foto:flickr.com

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au aprobat o misiune civilă pentru Republica Moldova. Aceasta va începe în luna mai și va dura doi ani. Misiunea are drept scop consolidarea securității cibernetice și combaterea dezinformării și manipulării externe a informațiilor.

„UE se angajează să sprijine Moldova pentru a-și proteja securitatea și rezistența. Înființăm astăzi, 24 aprilie 2023, o misiune civilă PSAC – Misiunea de parteneriat UE în Moldova EUPM. Aceasta va consolida structurile de gestionare a crizelor din Moldova și va spori capacitatea acesteia de a contracara amenințările hibride”, a scris Josep Borrell, coordonatorul politicii externe europene pe Twitter.

Noua misiune, care se va numi „Misiunea de Parteneriat a UE în Moldova”, a fost solicitată de fosta prim-ministră a Republicii Moldova, Natalia Gavriliță, în ianuarie 2023. Misiunea are drept scop consolidarea securitatea cibernetică și a combate dezinformarea și manipularea externă a informațiilor.

Potrivit Radio Europa Liberă, cu un buget estimat de la cinci până la opt milioane de euro pe an, Bruxelles-ul va trimite la Chișinău între 25 și 40 de experți. Scopul este ca șeful misiunii și echipa centrală de planificare să-și înceapă activitatea la începutul lunii mai. Lansarea oficială a programului ar urma să aibă loc pe 22 mai.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente