Autoritățile din Moldova așteaptă clarificări din partea oficialilor chinezi după declarațiile unui ambasador al Chinei

MAEIE
Foto:MAEIE/Facebook

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a venit cu o reacție în urma declarațiilor ambasadorului Chinei la Paris, care a menționat că țările desprinse din fosta Uniune Sovietică nu sunt recunoscute ca state suverane de dreptul internațional.

„Suntem mirați să auzim aceste declarații ale ambasadorului chinez în Franța care a pus sub semnul întrebării suveranitatea țărilor care și-au declarat independența în 1991. Pe parcursul ultimelor trei decenii de la stabilirea relațiilor diplomatice, Republica Moldova și Republica Populară Chineză și-au construit raporturile bilaterale în baza respectului reciproc și sprijinului pentru suveranitatea și integritatea teritorială. Observațiile ambasadorului chinez in Franța sunt absolut inacceptabile. Rămânem în așteptarea clarificării poziției oficiale din partea autorităților chineze”, a menționat consilierul pe comunicare al MAEIE, Igor Zaharov.

Ambasadorul Chinei în Franța a spus duminică, 23 aprilie, într-un interviu pentru televiziunea franceză, că țările desprinse din fosta Uniune Sovietică nu sunt recunoscute ca state suverane de dreptul internațional.

„În dreptul internațional, țările din fosta Uniune Sovietică nu au un statut valabil, întrucât nu există un statut internațional care să le materializeze statutul de țară suverană”, a spus ambasadorul Chinei la Paris, Lu Shaye. Acesta a mai precizat că, din punct de vedere istoric, Crimeea face parte din Rusia și a fost oferită Ucrainei de fostul lider sovietic Nikita Hrușciov.

După această declarație, miniștrii de externe din Letonia, Lituania și Estonia au calificat declarația lui Shaye drept una „inacceptabilă”. Mai mult ca atât, ambasadorul Ucrainei în Franța a declarat că ori diplomatul chinez „are probleme cu geografia, ori contrazice poziția oficială a Beijingului”. Ministrul de externe din Franța a cerut Chinei să-și clarifice poziția.

Europarlamentarul român Siegfried Mureșan a menționat că această declarație arată clar de ce nu putem să avem încredere în China și de ce trebuie să rămânem uniți, alături de aliații noștri din lumea liberă.

„Doar alături de SUA și de ceilalți parteneri cu democrații consolidate putem găsi soluții pentru a ajuta Ucraina, Moldova și celelalte țări care vor să scape de amenințarea Federației Ruse”, spune Siegfried Mureșan.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente