Echipa #diez continuă să descopere muzeele Moldovei, următorul pe listă fiind Muzeul de Istorie și Etnografie din satul Hârbovăț, raionul Anenii Noi. Acesta a fost înființat în data de 25 decembrie 1981 printr-o decizie a Consiliului Sătesc, iar expoziția permanentă a fost inaugurată patru ani mai târziu, în 1985.
Muzeografa instituției, Larisa Radu, ne-a comunicat despre faptul că instituirea muzeului se datorează activității didactice și extrașcolare a profesorului de geografie Anatolie Friptu, care, împreună cu elevii și întreaga comunitate, adunase un bogat material factologic istoric și etnografic ce reflecta pagini din istoria recentă a satului. Pe parcursul anilor, fondul muzeistic a fost completat de către săteni, iar momentan acesta dispune de aproximativ 3 170 de piese de valoare locală și națională.
Patrimoniul muzeului însumează colecții ce aparțin domeniilor etnografic și istoric:
# țesături de lână, prosoape, broderii, broboade, unelte și ustensile agricole, obiecte de uz gospodăresc, obiecte de cult și diverse obiecte legate de tradițiile moldovenești;
# fotografii ce reflectă evenimente de importanță locală și națională la care au participat sătenii, acte de împroprietărire și de utilizare a dreptului de proprietate funciară de către săteni, mărturii documentare ce confirmă deportarea mai multor familii, o dioramă care prezintă intrarea în sat a unităților armatei sovietice în august 1944, mărturii ale sătenilor ce reflectă istoria creării gospodăriilor colective și activitatea din cadrul gospodăriei colective „Basarabia Roșie” etc.
Galerie foto
Sala 1. Ocupațiile de bază ale locuitorilor satului.
Sala 2. Interiorul unei locuințe țărănești.
Covor țesut în carâmbi, din lână vopsită cu vopsele naturale. Vârsta posibilă – 200 de ani.
Diorama care prezintă intrarea unităților militare sovietice în sat în anul 1944 și diverse piese colectate de către săteni din pădurea din preajma satului, ce datează din perioada celui de Al Doilea Război Mondial.
Sala Mare. Istoria satului din secolele XX-XXI.
Bluză de bumbac cu plancă, ornată cu găurică, donată de o locuitoare a satului.
Brevet de autor acordat biotehnologului Afanasie Gherghelegiu. Datează din anul 1939.
Muzeul activează de luni până vineri și este deschis de la ora 9.0 până la 17.00, iar accesul este gratuit pentru toți vizitatorii.
Adresa: strada Independenței 64, satul Hârbovăț, raionul Anenii Noi
Dacă parcurgeți distanța cu mașina personală, din centrul capitalei până la destinație sunt aproximativ 60 de kilometri, ceea ce presupune circa o oră de condus.
În Moldova există zeci de muzee inedite, fiecare cu un istoric deosebit și cu exponate valoroase. Datorită acestora, trecutul devine și mai ușor de explorat, de înțeles și de îndrăgit. Însă partea negativă a lucrurilor o constituie faptul că noi nu cunoaștem nimic despre ele, nici măcar câte sunt, unde se află și ce prezintă. Astfel, echipa #diez și-a propus să le descopere, rând pe rând, pe toate.