USMF „Nicolae Testemițanu” a dus tratative în scopul unei noi colaborări moldo-române, în vederea obținerii fondurilor europene

339263064_6111815525606359_4304143426132405826_n_0

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a fost vizitată de o delegație a autorităților locale din județul Arad, România, aceasta fiind reprezentată de Andrei Ando, director executiv al Consiliului Județean, și Lazăr Faur, viceprimar al municipiului Arad, și Iurie Calestru, director de programe la Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor din Republica Moldova. 

Dialogul dintre părți s-a axat pe identificarea domeniilor și a sectoarelor de colaborare, dezvoltarea unor proiecte comune de atragere a fondurilor europene, în special grație noului statut al Republicii Moldova – cel de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. 

După o incursiune în istoricul Universității, rectorul USMF „Nicolae Testemițanu, profesorul Emil Ceban, a făcut o prezentare generală a instituției și a infrastructurii universitare și și-a exprimat disponibilitatea pentru stabilirea unei cooperări bilaterale în scopul sporirii calității învățământului superior medical, fortificarea activității de cercetare și inovare, îmbunătățirea asistenței medicale și a serviciilor de sănătate.

La rândul său, Andrei Ando a menționat că se vor depune eforturi constante pentru extinderea parteneriatului cu USMF „Nicolae Testemițanu”: „Am venit să vedem cum putem lărgi acest cerc al cooperării noastre și ne vom bucura dacă vom putea crea punți comune în viitor și să construim împreună lucruri frumoase.”

În aceeași ordine de idei, Lazăr Faur a vorbit despre oportunitatea de a organiza mobilități academice pentru studenți, medici rezidenți și cadre didactice prin intermediul programului Erasmus+, și schimb de experiență prin programe de cercetare pentru tinerii cercetători, studenți-doctoranzi ș.a. 

De asemenea, în discuție s-a pus accentul pe organizarea stagiilor pentru specialiștii USMF „Nicolae Testemițanu” în vederea transferului de cunoștințe și a experienței colegilor de peste Prut în scrierea proiectelor în scopul obținerii fondurilor europene.

În finalul întâlnirii, Iurie Calestru a lansat o invitație către rectorul USMF „Nicolae Testemițanu” și oaspeții români de participare la Conferința de nivel înalt sub patronajul președintelui Consiliului Județean Maramureș, organizat în parteneriat cu IDEP, privind „Impulsionarea absorbției fondurilor europene de către Republica Moldova” – țară candidată UE. Scopul evenimentului este crearea cadrului necesar pentru preluarea bunelor practici de către invitații din Republica Moldova începând cu 2023, în echipe mixte moldo-române, în vederea constituirii parteneriatelor prin delegarea membrilor pentru internship la omologi români, în Secția proiecte și dezvoltarea schițelor de proiecte. Aceste acțiuni vor crea premisele necesare pentru integrarea europeană mai rapidă a Republicii Moldova, datorită absorbției sporite a fondurilor europene de pre-aderare.

Acest material a fost scris și redactat de echipa USMF. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #promoUSMF
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente