„Revenirea acasă mi s-a părut o oportunitate faină și o experiență pe care nu o regret.” Dan Perciun, despre studiile la Cambridge și funcția de deputat în Parlamentul Moldovei

Dan Perciun-41
Foto:diez.md

Dorința de a studia peste hotarele țării apare de multe ori în cazul tinerilor care își doresc să investească în propria educație sau să descopere experiența sistemului educațional dintr-o altă țară. Dilema dintre a reveni acasă sau de a rămâne acolo unde au învățat încă persistă în cazul multor tineri după finalizarea studiilor universitare. Cu toate acestea, avem tineri care aleg să revină acasă pentru schimbare și implicare în luarea deciziilor importante pentru comunitățile lor. Un exemplu în acest sens este Dan Perciun, deputat în Parlamentul Republicii Moldova și vicepreședinte al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Odată cu întoarcerea lui în Republica Moldova, Dan s-a implicat activ în reformarea sistemului politic din țară pentru a contribui la o schimbare în societate.

Dan Perciun și-a făcut studiile la una dintre cele mai prestigioase universități din Anglia – Cambridge. În anul 2014, Dan a depus actele la Facultatea de Științe Politice, Psihologie și Sociologie. Pentru că a făcut și liceul în Marea Britanie, el știa cum este organizat sistemul educațional englez. „Acolo așa e construit sistemul încât ai posibilitate să alegi ce îți dorești să studiezi în clasele liceale, iar numărul obiectelor este mai mic decât la noi. Eu am studiat economie, politică, studii religioase, matematică și istorie. Respectiv, facultatea pe care am ales-o se plia pe studiile liceale.”

Alegerea facultății a fost una naturală, deoarece Dan a avut dintotdeauna un interes sporit pentru politică. A ales această instituție, din motiv că este o universitate prestigioasă și că urma să studieze un domeniu care îl interesa încă din timpul școlii. „Universitatea are un model de predare specific, majoritatea lecțiilor au loc în format bilateral, ai acces unu la unu cu profesorii, ceea ce este specific pentru sistemul Cambridge. Accentul este pus în special pe gândire critică și pe lectura în baza căreia se scriu eseuri. Ulterior, lucrările erau evaluate în format restrâns cu profesorul. Acest proces îți oferea oportunitatea să ai acces la unele dintre cele mai bune minți pe subiecte de interes la nivel global.”

Sursă: diez.md

Universitatea i-a oferit, pe lângă studiile clasice, și o multitudine de oportunități extracurriculare. De exemplu, Dan a avut oportunitatea să meargă într-o călătorie plătită de către reprezentanții instituției în Mexic. Acolo a făcut voluntariat timp de o lună și a predat limba engleză într-o tabără de vară. „Universitatea mai avea o colaborare cu o companie din India și am avut ocazia să merg pentru o lună și jumătate într-un spital oncologic din Calcutta, la fel datorită universității.” Pe lângă aceste activități extracurriculare, Dan a avut ocazia să se familiarizeze cu mediul internațional și să interacționeze cu studenți din întreaga lume.

„Poți să stai la o masă cu cineva care a câștigat un Premiu Nobel și el va fi atent la ce ai de zis”

După dobândirea experienței la una dintre cele mai cotate universități engleze și după obținerea diplomei de licență, la vârsta de 23 de ani, Dan Perciun a revenit în Republica Moldova. După ce s-a întors acasă, Dan a studiat și la Institutul Internațional de Management „IMI-NOVA” din țară.

Dan Perciun a reușit să se familiarizeze în timpul anilor de studii atât cu sistemul educațional din Anglia, cât și cu cel din Republica Moldova, iar diferențele, potrivit lui, sunt enorme. „În primul rând, valorile diferă. În Marea Britanie contează integritatea, nu se copiază, există apreciere pentru excelența academică într-o manieră veritabilă, este o cultură democratică, nu există distincții între studenți și profesori. Poți să stai la o masă cu cineva care a câștigat un Premiu Nobel, el va fi atent la ce ai de zis și o să te trateze de la egal la egal, ceea ce în Republica Moldova nu se întâmplă, există o altă cultură în sistemul educațional de aici.” O altă diferență menționată de către Dan o reprezintă nivelul dotărilor pentru științele exacte din Marea Britanie, care este incomparabil cu cel din Republica Moldova.

Sursă: diez.md

Dan s-a întors acasă, pentru că și-a dorit să contribuie la dezvoltarea Republicii Moldova. Pe lângă asta, dorul de casă și implicările anterioare în diverse activități care vizau societatea civilă l-au determinat să aleagă Republica Moldova în detrimentul masterului la Paris sau al ofertei de a activa într-o companie de consultanță din Marea Britanie. „Eu făcusem un stagiu de practică la Ministerul Educației, deja cunoșteam echipa și așa a apărut oportunitatea să revin acasă. Mi-a părut o provocare faină și este o experiență pe care nu o regret. Acest pas cred că a fost cel mai potrivit la acea etapă.”

Primul job după întoarcere: șef de secție cu 5 400 de lei lunar

O alegere corectă contribuie și la suprimarea unor provocări care pot apărea pe parcurs. Din acest motiv, Dan spune că nu a văzut impedimentele unei cariere incipiente ca pe niște dificultăți, ci mai degrabă ca pe niște provocări. „Eram destul de tânăr, ministerul era progresiv, echipa din cadrul instituției era una tânără, dar poate existau momente când unii colegi mai mari erau sceptici față de tinerii aflați în funcțiile de conducere, mai ales în sectorul public.”

Când s-a întors în Republica Moldova, Dan Perciun a fost angajat în calitate de șef de secție la Ministerul Educației, cu un salariu de 5 400 de lei pe lună. Dan menționează că la 23 de ani salariul nu era un aspect care să conteze foarte mult. „Eu neavând mare experiență de lucru, am venit într-o funcție cu o mare responsabilitate și a fost un pic mai dificil la început.”

Sursă: Facebook/Dan Perciun

Împreună cu membrii departamentului e-transformare, Dan Perciun gestiona digitalizarea sistemului educațional din Republica Moldova. Angajații direcției căutau soluții pentru a dezvolta abilitățile digitale în rândul copiilor, pentru a asigura școlile cu calculatoare și alte instrumente în conformitate cu standardele de competență. În perioada în care Dan Perciun s-a aflat în fruntea acestui departament au apărut și primele manuale digitale în sistemul educațional din Republica Moldova. Munca lui mai viza și digitalizarea instituției în care activa. „Ministerul Educației a fost primul minister care nu utiliza hârtia, dar această practică nu s-a păstrat pentru mult timp. Toate procesele interne fuseseră digitalizate cu suportul Centrului de Guvernare Electronică.”

„Cu cât mai multă lume revine, cu atât este mai bine pentru noi toți”

Activitatea în cadrul ministerului și majoritatea echipei a propulsat în anul 2016 înființarea Partidului Acțiune și Solidaritate, al cărui membru este și Dan Perciun. „Scheletul echipei PAS fuseseră oamenii care au activat în cadrul Ministerului Educației.”

Până în anul 2019, politica a fost pentru Dan Perciun mai mult o activitate de voluntariat. Ulterior, în anul 2019, când au avut loc alegerile parlamentare, Dan Perciun a candidat pentru a obține un mandat în Parlamentul Republicii Moldova. „Eu am candidat pe circumscripție în sectorul Ciocana și am fost selectat direct în Parlament, nu am fost inclus pe listele de partid.”

Printre sarcinile pe care trebuie să le facă Dan în calitate de deputat se numără creații legislative, reprezentarea unor puncte de vedere și promovarea acestora, întâlniri cu diferite grupuri de cetățeni.
„Apar probleme mai mici sau mai mari pe care în măsura posibilităților trebuie să le rezolvăm, fie că țin de modificarea unor legi, fie de stimularea unor funcționari de stat să-și realizeze mai bine munca.”

Pe lângă dificultățile profesionale, la începutul carierei politice, Dan s-a confruntat și cu un alt tip de provocări: camere video instalate în propria casă, anumite probleme financiare, intimidări, ridicări cu forța și alte incidente de acest gen. În pofida problemelor care apar și a provocărilor, dorința și puterea de a face o schimbare îl motivează pe Dan să-și dorească în continuare să acționeze în beneficiul sistemului politic din Republica Moldova. „Este foarte satisfăcător să poți ajuta oamenii, să poți să îmbunătățești anumite lucruri și procese. Celor cărora le place să aibă de-a face cu probleme complexe le recomand să se implice în Guvern, în activitatea politică, în general în politici publice.”

În activitatea Guvernului se pot implica și tinerii. Dan chiar îi încurajează să o facă și spune că, în ultima perioadă, tinerii sunt mult mai activi decât erau anterior în ceea ce ține viața politică a țării. „Există un interes și un apetit, dar bineînțeles că este vorba despre 10 % dintre tineri care manifestă o curiozitate activă. Cumva este rezultatul dezamăgirilor care s-au acumulat pe parcursul anilor în tot ceea ce înseamnă sistem politic și cred că trebuie să facem mai multe pentru a-i convinge să se implice.”

Guvernul nu e singura instituție care are nevoie de tineri specialiști. Dan consideră că acasă trebuie să existe oameni competenți, culți, care să poată contribui cu abilitățile lor la dezvoltarea economiei și la prosperitatea societății. „Noi suntem o țară mică și fiecare moldovean contează pentru dezvoltarea țării. Cu cât mai multă lume revine, cu atât este mai bine pentru noi toți.”

„Nu este simplu, dar cine vrea reușește.”

Deși o parte dintre tineri revin acasă, mulți dintre ei aleg în continuare să rămână în țara în care au învățat, fiind descurajați de actualitatea din Republica Moldova. Peste trei sau cinci ani, lucrurile s-ar putea schimba. În opinia lui Dan, „perspectivele sunt, la momentul de față, moderat optimiste”. „Eu cred că lucrurile se mișcă într-o direcție corectă și sunt perspective suficiente de dezvoltare, dar contextul este unul complicat și va rămâne la fel în următorii ani.”

Dan recunoaște că salariul este unul dintre factorii eminenți care îi motivează pe tineri să rămână într-o țară străină. Lista poate continua cu stilul de viață, cu accesul la cultură sau cu certitudinea zilei de mâine. Pe de altă parte, Dan consideră că fiecare este liber să decidă pentru sine și îi încurajează pe cei care vor să pună umărul să revină. „Sunt perspective, oportunități și acasă. Nu este simplu, dar cine vrea reușește.”

Sursă: diez.md

Tinerilor care își doresc să revină acasă le recomandă să nu-și creeze mari așteptări și să valorifice la maximum oportunitățile care există aici. Dan este de părere că 80 % dintre persoanele care se întorc acasă o fac fiindcă își doresc cu adevărat să contribuie la o schimbare, fie că ne referim la deschiderea unei afaceri, la proiectarea unei cariere, fie la implicarea în politică. „Dați tot ce puteți peste hotarele țării, manifestați-vă, reprezentați Republica Moldova și când considerați oportun, să reveniți, deoarece țara are nevoie de voi.”


Interviul cu Dan Perciun a fost realizat în cadrul Moldova Brain Gain – o campanie educațională lansată de #diez și de Ambasada Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova. În cea de a doua ediție, vă prezentăm istoriile mai multor tineri și tinere care au studiat peste hotare, dar care s-au întors să profeseze și să schimbe lucrurile acasă.

De asemenea, în cadrul campaniei, vom lansa și un concurs de internshipuri pentru studenți și studente, dar și pentru absolvenți (absolvente) ai (ale) universităților din Regatul Țărilor de Jos. Prin campania Moldova Brain Gain, #diez și Ambasada Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova își doresc să reconecteze studenții și studentele care-și fac studiile peste hotare cu potențialul și oportunitățile de acasă, încurajându-i/încurajându-le astfel să revină după studii pentru a implementa bunele practici învățate peste hotare, contribuind astfel la schimbări pozitive acasă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente