Consiliul UE a aprobat alocarea unui miliard de euro pentru sprijinirea Forțelor Armate ale Ucrainei. Cele mai importante evenimente din a 414-a zi de război

ue
Foto:eesc.europa.eu

Astăzi este a 414-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Militarii ruși continuă „examinările medicale” forțate ale copiilor din teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei în scopul deportării ulterioare a ucrainenilor. În cadrul acestui sistem, rușii au luat peste 100 000 de copii din est, sub pretextul că vor fi supuși unui „tratament”.

Potrivit Centrului Național de Rezistență, „examinările medicale” sunt efectuate de către medicii aduși în țară. Rușii intenționează să aloce 1,4 miliarde de ruble pentru acest program.

🟣 Activiștii Panglicii Galbene, o mișcare de rezistență publică împotriva rușilor, au organizat un flashmob în teritoriile temporar ocupate.

Potrivit Centrului Național de Rezistență, în cadrul acțiunii, ucrainenii au scris sloganuri patriotice pe ruble.

Sursă: Centrul Național de Rezistență

🟣 Militarii ruși au bombardat masiv zonele populate din raioanele Harkiv, Kupeansk, Ciuhuiv și Bohoduhiv. Acest lucru a fost raportat de șeful Administrației militare regionale (AMR) Harkiv, Oleh Sânehubov.

„Potrivit datelor actualizate ale Centrului regional de asistență medicală urgentă, un bărbat în vârstă de 71 de ani a murit în urma bombardamentelor în comuna Dvoricina, raionul Kupeansk, iar un bărbat de 75 de ani a fost grav rănit și a murit la spital. De asemenea, o femeie în vârstă de 63 de ani a fost spitalizată cu răni provocate de explozie”, a declarat el.

🟣 În contextul agresiunii militare rusești, Ucraina a devenit un garant de securitate pentru întreaga Europă, de aceea comunitatea europeană ar trebui să își intensifice sprijinul pentru Kiev. Această declarație a fost făcută de ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, în cadrul unei conferințe de securitate.

Potrivit acestuia, de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei, Bucureștiul a devenit un partener de încredere pentru Kiev și ajută la gestionarea consecințelor războiului.

🟣 O bombă cu aer comprimat, lansată de ruși, a lovit o școală din regiunea Herson. Acest lucru a fost comunicat de șeful AMR Herson, Oleksandr Prokudin, în cadrul unui maraton televizat.

„Astăzi, aviația inamică a lovit satul Zmiivka din raionul Berâslav, bombele aeriene rusești ghidate lovind clădirea unei școli locale. Potrivit informațiilor preliminare, o persoană a murit și alta a fost rănită”, a declarat el.

Sursă: UNIAN

🟣 Consiliul Uniunii Europene a aprobat alocarea unei sume în valoare de 1 miliard de euro pentru sprijinirea Forțelor Armate ale Ucrainei. Acest lucru a fost raportat pe site-ul Consiliului UE.

Se menționează că această măsură va permite UE să ramburseze statelor membre muniția furnizată Ucrainei din stocurile existente sau prin schimbarea priorităților comenzilor existente în perioada 9 februarie – 31 mai 2023.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente