(sondaj) Câți moldoveni vor sărbători Paștele și cât planifică să cheltuie pentru masa de sărbătoare în anul 2023

DSCF2815
Foto:caietulcuretete.com

IData a realizat un sondaj în care a întrebat moldovenii dacă vor sărbători în acest an Paștele. De asemenea, compania a aflat de la cetățenii Republicii Moldova cât vor cheltui aceștia pentru masa de sărbătoare din acest an, câte zile vor ține post și dacă vor merge la cimitir de Paștele Blajinilor.

Un număr record de cetățeni ai Republicii Moldova, adică 97,1 % din populație, anul acesta vor sărbători Paștele. Aceasta reprezintă cea mai mare proporție înregistrată de la începutul monitorizării de către iData acestui indicator în 2017, depășind recordul negativ din 2020, când doar 91,6 % din populație au sărbătorit Paștele, în contextul pandemiei de COVID-19. 

Sursă: IData

58,7 % dintre adulți au declarat că vor respecta Postul Paștelui cel puțin o zi, ceea ce reprezintă o creștere cu aproximativ nouă puncte procentuale față de anul trecut. În mediul rural, 67,5 % din cetățeni au declarat că vor ține postul, iar în cel urban – 47,1 %. De asemenea, mai multe femei (63,9%) decât bărbați (52,8%) au menționat că vor respecta postul cel puțin o zi. Durata medie a postului în acest an, a crescut de la 7,4 zile în 2022 la 10,3 zile în 2023, iar numărul celor care intenționează să postească în totalitate aproape s-a dublat, de la 5,9 % la 10,6 %. La nivel regional (cele 20 de regiuni statistice iData reprezintă un teritoriu continuu unde locuiesc câte circa 130 mii locuitori), regiunile Fălești și Florești înregistrează cel mai mare procent de persoane care țin postul, depășind 80 %.

Sursă: IData

În acest an, pentru masa de Paști, în medie, o gospodărie și-a planificat să cheltuie 1 941 de lei, în creștere cu aproximativ un sfert față de anul 2022 (1556 lei). Această creștere este comparabilă cu nivelul inflației pentru această perioadă, ceea ce înseamnă că, deși costurile mesei de Paști vor fi mai mari, totuși cantitatea de produse pe masă va fi aproximativ aceeași ca anul trecut.

Sursă: IData

Paștele Blajinilor va atrage aproximativ 83,2 % din populația țării, care intenționează să meargă la cimitir. Doar 14,2 % dintre adulți au spus că nu vor merge, iar 2,6 % nu au răspuns. În special, se va merge la cimitire în mediul rural (85,8 %) și ceva mai puțin în orașe (79,6 %). Tinerii cu vârste între 18-29 de ani (68,9 %) vor veni într-o măsură mai mică spre cimitire, comparativ cu grupul de vârstă 45-59 ani (91 %) sau cel de 60 ani și peste (88,6 %). La nivel regional, interesul pentru a merge la cimitire de Paștele Blajinilor este mai mic în Chișinău și Bălți, în regiunea Anenii Noi și Cahul, și ceva mai crescut în regiunile de Nord, în special în regiunea Fălești.

Sursă: IData

Sondajul a fost realizat de Date Inteligente SRL (iData), în perioada 15-26 martie 2023, pe un eșantion total de 1065 respondenți.

Rezultatele sondajului sunt reprezentative pentru populația Republicii Moldova, cu excepția persoanelor care locuiesc în regiunea Stânga Nistrului și a cetățenilor moldoveni care trăiesc în străinătate. Studiul prezintă o marjă de eroare maximă de eșantionare de ±3 %.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente