Punerea în valoare a caldarâmului și zonă cu potențial turistic. Constatările arheologilor în urma lucrărilor pe strada 31 August

pavaj centru 11
Foto:#diez

În urma lucrărilor arheologice care pe strada 31 August 1989, care au început pe 21 martie pentru a cerceta caldarâmul descoperit, arheologii au elaborat un raport tehnico-științific despre rezultatele acestor cercetări, care a fost transmis Ministerului Culturii al Republicii Moldova și Direcției Generale Mobilitate Urbană Chișinău.

Arheologii au constatat că pavajul istoric din piatră de granit are o lățime variind între 2,45 m și 3,75 m.

„Pavajul nu este orizontal, ci mai bombat în partea centrală și sud-vestică, cu o diferență de înălțime de până la 10 cm, probabil pentru scurgerea apei. Pe toată lungimea sa, caldarâmul prezintă denivelări și, în unele zone, alveolări. Pietrele de granit sunt așezate pe un strat de nisip galben, cu o grosime de aproximativ 10 cm. Drumul nu a avut o fundație propriu-zisă, substrucția pavajului fiind formată dintr-un strat de nisip galben și un strat de moloz, cu o grosime de aproximativ 20 cm, care provine, cel mai probabil, din dărâmăturile unor construcții vechi din apropiere”, menționează Agenția Națională Arheologică.

Sursă foto: Agenția Națională Arheologică

Arheologii spun că trebuie să se ia în considerare sectorul dintre strada Alexandr Pușkin și strada Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni al străzii 31 August 1989, fiindcă este o zonă de mare interes cultural și turistic pentru Chișinău. Totodată, aici se află importante instituții culturale ale Republicii Moldova, precum Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Muzeul Național de Arte al Moldovei, Biblioteca Națională, Palatul Național „Nicolae Sulac” și Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”.

Agenția Națională Arheologică recomandă:
# conservarea în situ;
# restaurarea porțiunilor păstrate a caldarâmului străzii;
# reconstituirea porțiunilor pierdute de pavaj cu pietre de același fel din alte sectoare ale străzii 31 August 1989 sau ale Nucleului istoric al orașului;
# punerea în valoare corespunzătoare a caldarâmului istoric din piatră de granit de pe strada 31 August 1989, segmentul dintre strada Alexandr Pușkin și strada Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, eventual prin asigurarea circulației carosabile și pietonale.


Echipa #diez a realizat un material mai amplu despre caldarâmul descoperit pe strada 31 August. Evoluția lucrărilor și unele soluții pentru pavaj le puteți citi aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente