Astăzi este a 411-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.
🟣 Militarii ruși continuă să oblige ucrainenii din teritoriile ocupate să-și facă pașapoarte rusești. Acest lucru a fost raportat de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
În orașul Tokmak din regiunea Zaporijjea, rușii au declarat că, pentru a obține un pașaport rusesc, localnicii trebuie să prezinte nu doar un pașaport ucrainean și un certificat de naștere, ci și amprentele digitale.
De asemenea, militarii asigură populația că vor returna documentele ucrainene după ce pașaportul rusesc va fi eliberat.
🟣 Garda Națională a Ucrainei a primit două drone din partea Fundației Favbet. Acest lucru a fost raportat de RBC-Ucraina.
În total, Fundația Favbet a oferit Forțelor Armate ale Ucrainei 100 de vehicule, peste 60 de drone și sute de echipamente de înaltă tehnologie.
🟣 În Rusia, un tribunal militar a condamnat la 19 ani de închisoare doi locuitori din Baikal, regiunea Celeabinsk, care au aruncat cu cocktailuri Molotov în clădirea administrației orașului, în care se afla și un birou de înregistrare militară.
Aleksei Nuriev și Roman Nasrâev au făcut ca linoleumul din una dintre încăperi să ia foc, însă flăcările au fost stinse la timp de un îngrijitor și, respectiv, nicio persoană nu a fost rănită.
Cei doi prieteni au fost reținuți la câteva ore după incendiu. În fața instanței, aceștia au declarat că au vrut să își exprime opoziția față de război și mobilizare.
🟣 24 de copii ucraineni care fuseseră capturați ilegal de către militari ruși au fost întorși astăzi acasă, în regiunea Herson. Acest lucru a fost raportat de administrația militară regională, scrie unian.net.
Potrivit informațiilor, copiii au fost înapoiați cu ajutorul voluntarilor de la fundația caritabilă Save Ukraine.
🟣 Germania oferă Ucrainei un nou pachet de ajutor militar, care include vehicule blindate DACHS.
Pe site-ul oficial al Ministerului german al Apărării a apărut lista corespunzătoare de arme pe care Bundestagul le va transfera Forțelor Armate ale Ucrainei. Acesta notează că, în comparație cu săptămâna trecută, pachetul de ajutor a fost extins în mod semnificativ:
# un DACHS (șapte în total);
# opt camioane Zetros (60 în total);
# opt sisteme de antene mobile (42 în total);
# șase drone destinate misiunilor de recunoaștere (32 în total);
# 23 520 de muniții de 40 mm (83 520 în total).
Deosebit de importante sunt camioanele Zetros marca Mercedes-Benz, construite special pentru condiții off-road extreme.
🟣 Astăzi, 10 aprilie, în Ucraina a fost deschisă circulația pe podul peste râul Desna din regiunea Cernăuți, totodată fiind restabilită legătura directă între Cernăuți și Kiev. Potrivit unian.net, acest lucru a fost raportat de Agenția de Stat pentru Reabilitarea și Dezvoltarea Infrastructurii.
Se remarcă faptul că podul de o lungime de jumătate de kilometru a fost distrus la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.
🟣 Ucraina a întors acasă 100 de prizonieri de război, inclusiv apărători din Mariupol și Hostomel. Despre aceasta a anunțat șeful biroului prezidențial, Andri Ermak.
🟣 Mai multe documente secrete ale Pentagonului, care au fost publicate online în ultimele săptămâni, au oferit o perspectivă rară asupra modului în care SUA spionează atât aliații, cât și inamicii, ceea ce a provocat o profundă îngrijorare în rândul oficialilor americani. Potrivit informațiilor, aceștia se tem că dezvăluirile ar putea pune în pericol surse sensibile și, de asemenea, ar putea compromite relații externe importante.
Unele dintre documente, despre care oficialii americani spun că sunt autentice, expun amploarea spionajului american asupra unor aliați-cheie, inclusiv Coreea de Sud, Israel și Ucraina.
Altele dezvăluie gradul în care SUA a pătruns în Ministerul rus al Apărării și în grupul militar „Wagner” din Rusia, în mare parte prin intermediul comunicațiilor interceptate și al surselor umane, care ar putea fi acum întrerupte sau puse în pericol.
În același timp, alte documente divulgă punctele slabe în ceea ce privește armamentul ucrainean, apărarea aeriană, precum și pregătirea batalioanelor într-un moment critic al războiului, în timp ce forțele ucrainene se pregătesc să lanseze o contraofensivă împotriva rușilor.
Potrivit CNN, o sursă apropiată a președintelui ucrainean Volodâmâr Zelenski a declarat că Ucraina și-a modificat deja unele dintre planurile militare din cauza scurgerii de informații.
Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!