Doritorii au acces la o arhivă digitală a Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești. Ce găsim acolo și care este scopul

RSSM
Foto:Facebook/Arhiva Digitală a Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești

Dacă nu ați știut, vă informăm noi că în Moldova există un site unde se păstrează o diversitate de cărți din perioada Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești (RSSM). Vitalie Sprinceană este moldoveanul care de peste doi ani lucrez la crearea acestei arhive digitale, unde se păstrează nu doar cărți, dar și reviste, ilustrații poștale, hărți, texte și filme din perioada RSSM.

Am vorbit cu Vitalie și am aflat cum a apărut ideea acestei platforme digitale, de ce dorește să arhiveze cărțile din perioada RSSM și de ce este scris totul în grafie chirilică.

Vitalie scrie pe rețelele sale de socializare că până acum a digitalizat câteva sute de enciclopedii, manuale, monografii, romane, poezie și zeci de reviste. Cele din urmă au fost transformate în text ca să fie mai ușor de lecturat de pe orice dispozitiv. Dânsul afirmă că sunt mii de ore de muncă și de bani cheltuiți pe aceste cărți, iar toate materialele sunt puse la dispoziție publicului în mod gratuit și în scopuri educaționale.

Vitalie este sociolog și filozof social, iar după interese dorește să cerceteze originile societății moldovenești, și întrucât lucrează cu mult material din acea perioadă (presă, cărți, filme, ilustrații etc), a decis să le facă disponibile și altor oameni. Astfel, a apărut ideea de scanare și publicare în spațiul online a resurselor culturale și informaționale din RSS.

Inițial a fost creată o pagină de Facebook, însă ulterior Vitalie a decis să creeze și o platformă sub formă de blog unde cărțile urmau să fie arhivate. Site-ul a fost denumit „РССМ: АРХИВА ДИӁИТАЛЭ А РЕПУБЛИЧИЙ СОВЕТИЧЕ СОЧИАЛИСТЕ МОЛДОВЕНЕШТЬ”.

Potrivit lui Vitalie, scopul platformei este de a face accesibil, cât mai multor oameni, materiale audio, video, text și imagine din perioada Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești. Grupul țintă al tânărului au fost cercetători ca și el, cei care vor să facă studii, însă din cauză că această epocă aproape nu este prezentă pe internet, vor întâmpina o dificultate. Vitalie spune că există colecția „Moldavica” a Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, dar ea se oprește aproximativ în anii 40.

„Și atunci, spre exemplu, în calitate de istoric al religiei te poate interesa propaganda antireligioasă, iar în calitate de pedagog te poate interesa care erau modelele de comportament predate copiilor, însă înțelegi că materiale despre asta practic nu sunt”, a menționat dânsul.

Vitalie a studiat în Statele Unite, iar acolo a observat că foarte multe arhive sunt la dispoziția cetățenilor în format online. Cel mai mult a resimțit lipsa acestor resurselor informaționale din mediul online în timpul pandemiei, când s-a „trezit rupt de posibilitatea de a face cercetări” fără acces la bibliotecă.

Dânsul explică că a învățat să scaneze, să taie imaginea și să eficientizeze procesul. „Dacă carte e doar text, pot să-i scanez sute de pagini și să obțin un pdf în aproximativ o oră, iar dacă cartea conține și grafică este mai dificil și prelucrarea este mai dificilă.”

Plasează până la trei cărți pe săptămână. Cărțile le găsește de la entuziaști, de la cei care le colecționează, iar de la unii chiar și le cumpără. „Am planuri mari, vreau să fac ca acest site să fie comod de căutat și de navigat, așa încât să fie mai organizat și mai ușor de găsit cărți după domenii, tematică, autor și edituri”. Acest fapt este o soluție tehnică la care, cum spune Vitalie, în calitate de sociolog nu se pricepe.

„Eu nu am nostalgii pentru acea perioadă. Pentru mine este important să înțeleg cum funcționa puterea, opoziția de stat, societatea, cum cea din urmă se adapta la diverse schimbări majore, la ce visau oamenii, ce consumau ca cultură”, subliniază tânărul.

L-am întrebat de ce site-ul este scris în grafie chirilică, iar dânsul a răspuns că: „pentru a re-crea puțin spiritul epocii”.

Dacă doriți să-l ajutați pe Vitalie în realizarea scopului său, puteți face o donație AICI.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente