Condiții moderne de studii și un trai decent în cămine – un vector permanent și definitoriu pentru UTM

SDI_0148_lr-1536×1022

Fie că e început sau final de an de studii, iarnă sau vară, vacanță sau sesiune, există un sector foarte important al activității Universității Tehnice a Moldovei, în care viața pulsează necontenit. E vorba de sectorul Reparații și construcții capitale.

Cel mai grandios proiect al anului 2022 a fost reparația capitală și dotarea cu echipament și mobilier nou a bibliotecii universitare cu transformarea acesteia în spații moderne de învățare individuală sau în grup, cu săli multimedia, acces la colecțiile digitale și baze de date internaționale pentru informare și documentare.

În anul 2022 UTM a investit masiv în reparațiile curente și capitale ale blocurilor de studii (în valoare de 8495,02 mii lei), a căminelor studențești (4410,70 mii lei), dar și în verificarea metrologică a contoarelor, deservirea tehnică, spălarea hidropneumatică a sistemului de încălzire (30,6 mii lei) – per total obiective UTM – 12936,32 mii lei.

Și pentru că lucrările în sectorul dat nu au vacanță, s-au făcut proiectări de anvergură și pentru perioada următoare. Acestea includ:

# elaborarea proiectului de execuţie pentru blocul FET aflat în construcţie FRT din str. Studenţilor, 9/6 și, cu realizarea ulterioară a geologiei, topogeologiei și înregistrarea la Serviciul Cadastral teritorial;

# elaborarea proiectului pentru lucrările de schimbare a tâmplăriei din lemn în căminele nr. 2, 3, 4 și a celor din str. Mircești 21/1 și 21/3 și iniţierea procedurii de achiziţionare a lucrărilor respective în căminele nr. 2 și a celui din str. Mircești 21/1.

Volumul enorm al lucrărilor de renovare își găsește continuare în amenajarea teritoriului adiacent blocurilor de studii și căminelor UTM. Bunăoară, pavarea căilor de acces în campusurile Botanica și Râșcani acoperă suprafețe de 750 m.p. și, respectiv, 110 m.p. Instalarea gazonului și a sistemului de irigare în preajma corpului de studii nr. 9 – 400 m. p., executarea lucrărilor respective estimându-se la 70,0 mii lei. 73 de arbori din campusurile Râșcani și Botanica și alți 56 din orășelul studențesc Râșcani au necesitat lucrări de igienă și elagaj, iar în cazul a 77 de arbori au fost inevitabile lucrările de extragere/doborâre. Totodată, au fost decorate cu plante floricole și spațiile publice de interior – Biblioteca din corpul de studii nr.6, zona dedicată studenților din corpurile de studii nr. 2, 3, 9, sala de laborator din corpul de studii nr.11.

De asemenea, pe parcursul anului 2022 au fost inițiate lucrări în urma cărora urmează procedura de intabulare a mai multor imobile aflate în gestiunea economică a UTM, și anume:

# Antena și Telescopul din Parcul UTM, str. Studenților, 9/2 – grad de finalizare 100%;
# Aula FRT din str. Studenților, 9/6 și blocul nr. 4 lit G, str. Florilor, 4/1 – 90%;
# Anexa căminului nr.10, str. Studenților, 5 și Colegiul UTM, str. Voluntarilor, 1 – 85%;
# Depozitele ETALON din str. Burebista, 7 – 75%;
# Anexa blocului nr. 2, str. 31 August 1989, 78 și construcția din str. Studenților, 2/2 – 70%;
# Terenul de sport din str. Studenților, 2/2 – 60%;
# Separare terenuri, Condominiu din str. Studenților, 7, str. Studenților, 9, bd. Dacia, 41 – 55%;
# Blocul nr. 4 lit. B (separare 50%) din str. Florilor, 4/1 – 45%;
# Teren r-n Strășeni, sat. Condrița; Boxe pentru mașini din str. Studenților, 5/3; Depozitul Dansicons din str. Studenților, f/n – 35%.

Acest volum enorm de activitate are un caracter continuu, iar meritul pentru evoluția pozitivă în domeniul dat îi revine Direcției Tehnice și personalului acesteia, condus de directorul tehnic Dorin Trofimciuc.

„Dorința noastră este să le oferim studenților condiții moderne de studii în aule, dar și un trai decent în cămine. În calitate de rector al Universității Tehnice a Moldovei, confirm în totalitate angajamentul să investim și să modernizăm în permanență spațiile Universității. În funcție de finanțarea de care dispunem, anual vom efectua reparații pentru a ne (re)construi instituția să funcționeze mai inovativ, mai tehnologizat, dar și mai eficient”, a apreciat rectorul UTM, prof. univ., dr. hab. Viorel Bostan, ferm convins de faptul că calitatea studiilor depinde în mare măsură de calitatea condițiilor în care acestea se desfășoară, iar la UTM se face tot posibilul ca între aceste două condițiuni să existe o armonie totală.

Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente