Visele în care suntem conștienți că visăm. Ce este lucid dreaming și cât de des acesta poate fi experimentat

what-are-lucid-dreams-and-how-to-experience-them-img2_1084x
Foto:Puffy Mattress.

Ați avut vreodată un vis în care erați conștient de faptul că visați? Ba mai mult, posibil v-ați putut controla și acțiunile, ați putut simți emoții și trece prin pereți sau zbura. Dacă da, atunci felicitări! Sunteți una dintre persoanele care a experimentat fenomenul numit lucid dreaming sau visul lucid.

Ce sunt visele lucide?

Visele lucide sunt vise în care o persoană conștientizează faptul că se află într-un vis. Potrivit The Sleep Doctor, cercetătorii descriu visul lucid ca fiind o stare hibridă între somn și veghe. Visul lucid apare de obicei în timpul somnului cu mișcare rapidă a ochilor (REM), ultima etapă a ciclului de somn.

Acest fenomen pare interesant, deoarece în unele cazuri visătorul poate controla conținutul visului. Totuși, cel mai des, oamenii nu pot dicta pe deplin acțiunile care se desfășoară în propriul lor vis. Studiile estimează că doar o treime dintre visele lucide pot fi controlate în mod intenționat de către visător.

Deoarece visele lucide sunt neobișnuite și destul de controversate, ele sunt dificil de studiat. Cu toate acestea, la moment, cel puțin existența acestora a fost demonstrată de către cercetători.

Cum poate fi experimentat lucid dreaming?

Lucid dreaming poate fi experimentat în mod spontan, cum se și întâmplă în majoritatea cazurilor, sau poate fi antrenat prin diferite tehnici. Apariția spontană a fenomenului variază de la o persoană la alta, unii oameni fiind mai predispuși către astfel de vise, iar alții mai puțin. De asemenea, se poate întâmpla ca visul lucid să fie uitat când ne trezim, chiar dacă l-am trăit deja de mai multe ori.

Dacă vorbim despre tehnicile de dezvoltare a fenomenului, pe internet pot fi găsite zeci de pagini sau comunități care vă propun o varietate de metode ce ar provoca apariția viselor lucide. De la exercițiile de concentrare la întrebări periodice în timp ce adormiți, majoritatea dintre metodele date nu pot fi numite neapărat sigure și nu garantează mereu rezultatul dorit. De asemenea, ele vă pot cauza disconfort și v-ar putea fura câteva ore din timpul dumneavoastră obișnuit de somn, deci vă recomandăm să nu le experimentați dacă a doua zi sunteți la serviciu.

Este bine de știut că există motive pentru a crede că visele lucide pot estompa linia dintre vise și realitate, ceea ce ar putea agrava halucinațiile pentru persoanele care suferă de episoade de psihoză.

În general, având în vedere lipsa de dovezi medicale sau științifice, visul lucid nu este recomandat persoanelor care suferă de careva afecțiuni psihiatrice.

Pro sau contra

Oamenii care experimentează lucid dreaming pot avea parte de o gamă largă de senzații și experiențe, de la zborul în spațiu până la explorarea unor lumi fantastice. De asemenea, unele persoane afirmă că au reușit să își controleze visele lucide și să își experimenteze fanteziile și dorințele proprii.

Totuși, nu mereu lucid dreaming este o experiență frumoasă. Adesea, fenomenul poate avea loc într-un context negativ și poate constitui mai degrabă un coșmar precedat de emoții negative, decât o senzație frumoasă.

Experimentarea fenomenului lucid dreaming rămâne a fi la discreția sau norocul fiecăruia în parte. Totuși, dacă ați avut parte de un vis lucid, vă îndemnăm să îl povestiți în comentarii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente