Cea mai mică și cea mai veche carte din Moldova. Ce comori literare pot fi găsite la Biblioteca Națională

biblioteca-nationala-11
Foto:Sandu Tarlev

Ați vizitat vreodată Biblioteca Națională a Republicii Moldova? Este foarte posibil ca mulți dintre voi să nu cunoască prea multe detalii despre cărțile sau obiectele de o mare importanță istorică și culturală din cadrul acesteia. Spre exemplu, printre altele, Biblioteca Națională deține o carte de 11 milimetri înălțime și nouă milimetri lățime sau o carte veche de aproximativ jumătate de mileniu.

Cele mai vechi cărți

Biblioteca Națională este păstrătoarea a două postincunabule, care sunt legate prin conținut, autori și comentatori nu doar de vremea primelor cărți scoase de sub tipar în Europa, dar și de timpurile antice, când își creau opera lor părinții filosofiei.

Prima carte este „Kategoriile lui Aristotel comentate de Simplicius”. Aceasta a fost creată la Veneția în 1551 și este tipărită pe modelul volumului de categorii aristotelice publicat în 1499. În varianta din 1551, se păstrează prezentarea grafică, ductul literelor și arhitectonica cărții din 1499.

Cea de-a doua carte este Acciaioli, Donati. In Aristotelis Libros Octo Politicorum Commentariji, Nunc primum in Lucem editi și a fost tipărită tot la Veneția, în 1566, pe 285 de pagini, de editorul și tipograful Vincentium Valgrifum.

Cea mai mică și cea mai mare carte din Republica Moldova

Potrivit moldnova.eu, Serviciul Carte Veche și Rară a Bibliotecii Naționale din Republica Moldova deține o colecție de peste 30 000 de cărți păstrate în condiții speciale. Printre acestea pot fi găsite cea mai mică și cea mai mare carte din Moldova.

Cea mai mică carte din Moldova are doar nouă milimetri în lățime și 11 milimetri în înălțime și conține un verset din Coran în limba arabă. Aceasta a ajuns în posesia Bibliotecii Naționale în urma unei donații personale și poate fi purtată ca bijuterie, având forma unui medalion. O altă carte în miniatură reprezintă povestea „Punguța cu doi bani”, aceasta fiind editată la Chișinău în anul 1977.

Sursă: radacina.md
Sursă: Sandu Tarlev

Cea mai voluminoasă carte de la BNRM datează cu anul 1766 și a fost realizată timp de trei ani în regiunea Lavra Kievleană. Este vorba despre o carte de cult religios ce cuprinde peste 3 000 de pagini, fiind realizată de o comunitate ortodoxă din cadrul Lavrei Kievlene, cu coperțile din lemn, acoperite cu piele de vițel.

Sursă: Sandu Tarlev

Statuia lui Vasile Alecsandri

Un simbol al Bibliotecii Naționale este statuia clasicului literaturii române Vasile Alecsandri. Aceasta este amplasată în fața bibliotecii, a fost sculptată de către Ion Zderciuc și inaugurată în anul 1997. Poetul este prezentat în toată statura și ține un baston în mâna dreaptă.

Sursă: flickr.com
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente