(foto) Obiecte tumulare și vârf de săgeată din mileniul II, înaintea erei noastre. Cu ce te va uimi Muzeul satului Speia

5-6

În Moldova există zeci de muzee inedite, fiecare cu un istoric deosebit și cu exponate valoroase. Datorită acestora, trecutul devine și mai ușor de explorat, de înțeles și de îndrăgit. Însă partea negativă a lucrurilor o constituie faptul că noi nu cunoaștem nimic despre ele, nici măcar câte sunt, unde se află și ce prezintă. Astfel, echipa #diez și-a propus să le descopere, rând pe rând, pe toate.

Muzeul satului Speia a fost înființat în anul 1981, la 24 august în clădirea bisericii, la inițiativa unui grup de participanți la luptele desfășurate în 1944 pe teritoriul localității. Inițial a fost deschis ca Muzeu al Gloriei de Luptă, pe atunci filială a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, iar în anul 1994, Muzeul Gloriei de Luptă trece în Muzeul de Istorie și Etnografie Speia. În Registrul Muzeelor de Stat a fost înregistrat la 18 mai 2004.

Potrivit informațiilor oferite de către directoarea instituției, Eugenia Popescu, în prezent, expoziția se află la etajul doi a unei clădiri din localitate și este în subordinea primăriei. Aceasta cuprinde aproximativ 1 600 de obiecte de artă, relicve, documente istorice și științifice care sunt puse la dispoziția vizitatorilor cu scop de instruire, educație și agrement.

Dacă veți merge la Muzeul de Istorie și Etnografie Speia, veți avea ocazia să vedeți exponate unice din diferite domenii, cum ar fi:
# sculptură;
# artă decorativă;
# numismatică;
# arheologie etc.

De asemenea, în muzeu este expus un număr mare de documente, fotografii și ziare vechi, arme medievale și de pe timpul celui de Al Doilea Război Mondial, piese vestimentare tradiționale.

Cele mai vechi exponate se referă la domeniul arheologic, câteva dintre ele fiind următoarele:
# vârf de săgeată care datează din mileniul I înaintea erei noastre, găsit în regiunea satului Speia în anul 1986;
# obiecte de morminte/tumulare care datează din mileniul II, înaintea erei noastre și secolul II al erei noastre, găsite lângă satul Speia în anul 1986;
# trei vase de ceramică care datează din mileniul II, înaintea erei noastre, găsite pe teritoriul satului Speia în anul 1986 etc.

Printre obiectele unicate care aparțin muzeului se regăsește și moneda Carol I (1866-1881), în valoare nominală de 5 lei. Aceasta a fost donată de către Ioan Strugari, primar al comunei Parva, județul Bistrița-Năsăud, România.

Un alt exponat valoros îl constituie „Recensământul satului Speia din anul 1850”, căruia i-a fost atribuită denumirea „Masă Plastică”. În partea dreaptă a foii sunt scrise numele bărbaților care trăiau pe teritoriul localității în acea perioadă, iar în partea stângă a foii – numele femeilor.

Galerie foto

Muzeul activează de luni până duminică și este închis doar sâmbătă.
În zilele de lucru este deschis de la ora 8.0 până la 16.00, iar în zilele de duminică – de la ora 10.00 până la 15.00.

Prețul de intrare este de 2,5 lei pentru toți vizitatorii.

Adresa: satul Speia, raionul Anenii Noi
Dacă parcurgeți distanța cu mașina personală, din centrul capitalei până la destinație sunt aproximativ 55 de kilometri, ceea ce presupune circa o oră și 10 minute de condus.


Aici este primul material din cadrul proiectului #MuzeeleMoldovei, în care v-am povestit despre Muzeul Ținutului Cahul, iar aici găsiți cel de-al doilea material, despre Muzeul de Istorie și Etnografie din Slobozia Mare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente