Asociația Promo-LEX anunță că astăzi, 7 aprilie, după aproape doi ani și jumătate, Adrian Glijin, tânărul acuzat de „trădare de patrie” și închis într-un izolator din Tiraspol, a fost eliberat din detenție. Asociația amintește că pe 7 octombrie 2020, în jurul orei 13.00, Adrian, alături de alți trei cetățeni, a fost răpit de persoane necunoscute și mascate, de pe un câmp din apropierea localității Cuzmin, raionul Camenca. După zeci de solicitări și demersuri în adresa administrației de facto, la o distanță de două luni de la răpire, rudele au fost informate despre acuzațiile aduse în adresa băiatului.
Potrivit informațiilor, reprezentanții structurilor locale de securitate au organizat percheziții la domiciliile mamei și ale soției, au confiscat bunuri personale ale acestora și au vandalizat mijlocul de transport al familiei Glijin.
Pe parcursul unui an, rudelor le-a fost refuzat dreptul la întrevedere, dar și informații despre starea medicală a lui Adrian. Abia la 16 decembrie 2021, mama sa, Vera Glijin, a putut să aibă o întrevedere de aproximativ 60 de minute în Izolatorul de detenție preventivă numărul 3 din orașul Tiraspol.
În data de 6 mai 2022, Adrian a fost „condamnat” de așa-numita „judecătorie supremă” din regiunea transnistreană la 13 ani și șase luni de detenție pentru pretinsa „trădare de patrie”, pedeapsa fiind ulterior redusă la 13 ani.
Cu o reacție în acest sens a venit și Biroul politici de reintegrare din cadrul Guvernului Republicii Moldova. Reprezentanții organizației salută eliberarea din detenție a cetățeanului Adrian Glijin.
„În această perioadă, viceprim-ministrul pentru reintegrare și Biroul politici de reintegrare au depus eforturi susținute în vederea eliberării necondiționate a acestuia, făcând uz de toate platformele de dialog disponibile. La fel, fiind în contact permanent cu actorii din formatul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, au fost făcute toate demersurile necesare pentru restabilirea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățeanului Glijin”, se arată într-un comunicat de presă emis de către organizație.
Amintim că tortura, tratamentele inumane sau degradante, impunitatea, condițiile proaste de detenție, cazurile deținuților politici, îngrădirea libertății de exprimare, libertatea presei sunt câteva dintre aspectele abordate în cadrul Raportului de țară al Departamentului de Stat al SUA cu privire la situația în domeniul Drepturilor Omului pentru anul 2022 în regiunea transnistreană din Moldova.