Un fost deputat transfug și membru actual al CMC a fost trimis în instanța de judecată pe faptul îmbogățirii ilicite

34605206_1941429406073737_2819734914172190720_n
Foto:Facebook/PSDE Centru

Procuratura Anticorupție a anunțat miercuri, 5 aprilie, despre finalizarea urmăririi penale și remitere în instanța de judecată pentru examinare în fond, a cauzei penale care îl vizează pe fostul deputat transfug Victor Mîndru. Acesta este învinuit de îmbogățire ilicită și fals în declarații. În prezent, Victor Mândru deține funcția de consilier în Consiliul Municipal Chișinău din partea Partidului Democrat.

Cauzele penale în privința lui Victor Mîndru au fost inițiate în anul 2022, de către Procuratura Anticorupție în baza autosesizării și sesizării Autorității Naționale de Integritate.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, „în perioada februarie 2014 – decembrie 2017, învinuitul, deținând mandatele de deputat în cadrul Parlamentului Republicii Moldova, a dobândit prin intermediul fiului său, pentru sine, mai multe bunuri imobile [apartament, teren pentru construcții, casă de locuit], valoarea cărora depășește substanțial valoarea mijloacelor dobândite din sursele licite de venit”.

Potrivit investigațiilor, în perioada vizată, familia deputatului transfug ar fi obținut venituri în sumă de 1 781 397 lei, realizând cheltuieli în valoare de 3 387 395 lei.

De asemenea, ex-deputatul, fiind o persoană cu funcție de demnitate publică și subiect al declarării, nu a inclus în declarațiile sale de avere și interese personale o vilă de vacanță cu terenul aferent, dobândită în 2005, precum și un apartament  situat în orașul Chișinău, dobândit în 1996.

Procuratura Anticorupție a menționat că, ex-deputatul, „având scopul creării unei aparențe false cu privire la veniturile dobândite și majorării neîntemeiate a acestora cu suma totală de aproximativ 440 000 lei, a inclus date incomplete sau false în declarațiile de avere și interese personale”.

În cadrul aceleași cauze penale este învinuit și fiul lui Victor Mîndru. Învinuiții nu și-au recunoscut vina, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond în Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Pentru infracțiunea comisă legea prevede pedeapsa sub formă de amendă în mărime de la 400 000 la 500 000 lei sau cu închisoare de la șapte la 15 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Totodată, în scopul garantării executării pedepsei amenzii și confiscării, a fost aplicat sechestru asupra bunurilor ce aparține învinuitului, în valoare de aproximativ 1 630 632 lei.

În data de 2 februarie 2022, au fost efectuate percheziții la un grup de deputați PCRM transfugi care, în decembrie 2015, au anunțat crearea unei platforme social democrate, după care au aderat la PDM.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente