S-au împlinit 43 de ani de la inaugurarea noii clădiri a Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu”

339685142_241076821619275_6143849069266978158_n
Foto: Facebook/Secția „Memoria Chișinăului”

Teatrul Național de Operă şi Balet „Maria Bieșu” constituie un simbol al culturii naționale și al înaltei responsabilităţi civice faţă de tradiţia naţională. În anul 1980, după o perioadă de succes și renume, instituția și-a mutat sediul într-o clădire nou, astăzi, împlinindu-se 43 de ani de la frumosul eveniment. În acest articol vă invităm să aflați mai multe detalii despre istoria Teatrului Național de Operă şi Balet „Maria Bieșu” și să vizualizați cum arăta în anul 1980 clădirea acestuia.

Potrivit TNOB, până în anul 1957, teatrul liric al Moldovei era o instituţie corporativă, adiacentă diverselor forme de realizare a teatrului.

În data de 5 iulie 1957, Ministrul Culturii al RSSM, Artiom Lazarev a semnat ordinul de constituire a Teatrului Moldovenesc de Stat de Operă şi Balet „A. S. Puşkin”, un document important pentru dezvoltarea ulterioară a Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

Teatrul a cunoscut mai multe etape de dezvoltare, aducând lumii zeci de nume emerite, în special pe primadona Maria Bieșu.

În data de 5 aprilie 1980, instituţia teatrală, apreciată ca fiind una dintre cele mai reprezentative scene lirice din întregul spaţiu sovietic, primește în folosință un nou sediu.

Sursă: Facebook/Secția „Memoria Chișinăului”
Sursă: Facebook/Secția „Memoria Chișinăului”

În septembrie 1990, la Chișinău a fost inaugurat Primul Festival Internațional al starurilor de operă și balet, întitulat „Invită Maria Bieșu”. După decesul Mariei Bieșu, denumirea Festivalului s-a schimbat pe „Festivalul Internațional Maria Bieșu”.

În 2012, teatrul a fost redenumit în onoarea primadonei Maria Bieșu, iar în 2022, pe clădirea teatrului a fost instalat unul dintre cele mai cunoscute mozaicuri din Moldova ale artistului sovietic Mihail Buri, preluat de pe fațada Palatului Culturii Sindicatelor.

Astăzi, Festivalul Internațional Maria Bieșu a devenit unul din principalele simboluri ale culturii din Republica Moldova, iar Chișinăul – una dintre capitalele europene ale muzicii de operă și balet.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente