Azi-dimineață, 5 aprilie, în Chișinău, la intersecția străzii Pușkin cu bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt a avut loc un accident rutier în cadrul căruia au fost implicate o ambulanță și o mașină de poliție. În urma ciocnirii, nimeni nu a avut de suferit. Poliția afirmă că circumstanțele încă se stabilesc.
Potrivit Serviciului de Presă al Poliției, în data de 5 aprilie 2023, la ora 9.46, în adresa poliției a parvenit următoarea informație. „La intersecția străzii A. Pușkin cu bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt s-a produs un accident rutier. La fața locului s-a deplasat un echipaj al secției de documentare a accidentelor rutiere. Ajunși, polițiștii au stabilit că sunt implicate două unități de transport: un automobil Dacia Logan cu numere MAI și un automobil Mercedes [ambulanță]. În urma impactului, nimeni nu a avut de suferit. Momentan, circumstanțele se stabilesc”, a declarat pentru #diez Natalia Stati, ofițera de presă a Poliției municipiului Chișinău.
Ce spune regulamentul circulației rutiere
Potrivit regulilor privind circulația vehiculelor cu regim prioritar de şi obligațiile celorlalți conducători de vehicule, „în cazul în care se execută misiuni urgente de serviciu, conducătorii vehiculelor în cauză trebuie să pună în funcțiune semnalele luminoase și sonore speciale. Totodată, ei pot profita de prioritate doar atunci când s-au asigurat că li se cedează trecerea”.
Potrivit autorităților, prioritatea, în cazul întâlnirii concomitente a două unități de transport care beneficiază de prioritate, se oferă în funcție de mai mulți factori.
„La general, nu putem răspunde la o asemenea întrebare. Nu există o normă generală. În regulament scrie că există câteva unități care au regim prioritar de circulare. Când se întâlnesc concomitent, se circulă în funcție de situația de la fața locului”, a declarat pentru #diez Veaceslav Sîrbu, şef al serviciului asistență juridică a Inspectoratului Național de Patrulare a Inspectoratului General al Poliției al Ministerului Afacerilor Interne.
Ce facem cu accidentele rutiere?
Amintim că, în ultima perioadă, în municipiul Chișinău au avut loc mai multe accidente rutiere, în special cu implicarea pietonilor. Mai multe ONG-uri și activiști civici au cerut autorităților să ia măsuri în vederea evitării accidentelor rutiere.
Activistul Alex Buretz a cerut, bunăoară, implementarea programului Vision Zero în Chișinău: „Vision Zero implică o abordare care ia în considerare toți factorii implicați în accidente rutiere, inclusiv infrastructura rutieră, vehiculele, comportamentul șoferilor și al pietonilor și legile și reglementările privind siguranța rutieră”.
Vision Zero este un principiu de orientare de mare importanță pentru activitatea de siguranță rutieră în multe țări din întreaga lume. Obiectivul principal este de a reduce numărul deceselor pe șosele la zero.
Proiectul, dezvoltat inițial în Suedia, s-a impus ca un principiu orientativ pentru munca și politicile ce vizează siguranța rutieră în multe țări din întreaga lume. Scopul proiectului este dezvoltarea unui trafic rutier ce ar elimina decesele sau rănile grave. În țările unde Vision Zero constituie un reper de acțiune, toate măsurile și deciziile referitoare la traficul rutier sunt luate pe fondul său.
Harta DEKRA Vision Zero acoperă în prezent 26 de țări din întreaga lume. DEKRA Accident Research a evaluat inițial statisticile accidentelor din 17 țări europene din 2009 până în 2012. Chiar și această primă evaluare a arătat că sute de orașe cu peste 50 000 de locuitori au atins ținta zero decese în trafic în cel puțin un an. Această constatare, care a fost surprinzătoare pentru mulți, a fost publicată în Raportul DEKRA privind siguranța rutieră 2014 și ilustrată în prima versiune a acestei hărți interactive.
Din 2016, Premiul DEKRA Vision Zero a recunoscut succesul deosebit a mai multor orașe în cadrul implementării proiectului Vision Zero. Premiul este acordat unui oraș care a atins obiectivul de zero decese în trafic într-un anumit număr de ani, de obicei consecutiv. Câștigători anteriori ai premiilor:
# 2016 Kerpen, Germania;
# 2017 Torrejón de Ardoz, Spania;
# 2018 Bad Homburg vor der Höhe, Germania;
# 2019 Lüdenscheid, Germania;
# 2020 Pola de Siero, Spania;
# 2022 Mikkeli, Finlanda.
În anul 2022 la numărul de urgență 112 au fost înregistrate 24 047 de accidente rutiere pe întreg teritoriul țării.
Privind datele statistice cu referire la numărul de accidente rutiere înregistrate în anul 2022, media zilnică de solicitări a reprezentat un număr de 68 de cazuri. Cele mai multe accidente în anul precedent au fost înregistrate în lunile august, septembrie și decembrie.