„Încerc să fac o schimbare în societate nu doar pentru ziua de astăzi.” O tânără din Fălești ne povestește despre experiența de voluntară

andreea
Foto:arhivă personală

Andreea Margin sau omul care nu stă niciodată locului, are 17 ani și este în clasa a XI-a la liceul „Mihai Eminescu” din orașul Fălești. Pe lângă obișnuitele activități ale unei liceene încărcate cu evaluări și teze, viața acesteia se învârte și în jurul voluntariatului deja de cinci ani, zi de zi.

Voluntariatul pentru Andreea de o perioadă îndelungată nu mai este o simplă activitate sau ceea cu ce te poți ocupa când ai câteva ore libere în weekend, ci a devenit un stil de viață.

„Lumea asta vastă și frumoasă am descoperit-o prin intermediul unor prieteni, dar am fost condusă și de vina nebună, din cauza faptului că nu ajut nicidecum societatea în care trăiesc. Fiind mereu în preajma unor oameni implicați în diverse activități, e greu să nu te contaminezi de energie și de dorința de a schimba lumea”, ne povestește Andreea.

Protagonista își consideră evoluția drept una frumoasă. Drumul ei a început la Youth Clinic, cu pași mici, dar siguri. În continuare, activitatea și-a desfășurat-o în cadrul Centrului Regional de Resurse pentru Tineri Fălești, care a pus temelia tuturor activităților în care tânăra este implicată până în prezent. Acolo a învățat cum să reușești să lucrezi într-o echipă, cum să scrii un proiect, cum să înveți să gestionezi resursele de care dispui, dar și cum să știi să te oprești, să respiri adânc și să începi din nou, de la început, încă o dată dacă ceva nu a mers bine. Persoana care a motivat-o pe protagonistă este Iulia Covaliova, căreia îi mulțumește pentru suflet, căldură și dedicație continuă.

„Acum, un rol important în formarea mea are organizația politică de tineret PAS Youth, pentru mine este exemplul unei echipe organice, dezvoltate multilateral, care îmi poate oferi noi orizonturi și uși deschise, în care eu încerc să pătrund la maxim”, relatează Andreea.

Dacă este să vorbim despre generația noastră, este de părerea că tinerii sunt prea mult criticați pentru lucrurile pe care nu le realizează și prea puțin apreciați pentru acțiunile pe care le întreprind. Privind în jur, noi suntem cei care susținem la maximum incluziunea socială, de la LGBT până la discriminarea pe bază de gen. La fel, noi încercăm să relaționăm cu conducerea statului, să accentuăm gravitatea încălzirii globale, să luptăm cu lucrurile ce nu ne convin și cu ceea ce nu e firesc să se întâmple. Suntem generația-revoluție și îi place să creadă că suntem mulți ce avem dorința să ne afirmăm principiile tari și bine definite. Andreea este fascinată de generația din care face parte: „O iubesc cu toată ființa mea”, iar fiecare tânăr care se exprimă pentru nevoile lui este un erou pentru ea.

„Încerc să fac o schimbare în societate nu doar pentru ziua de astăzi, ci și pentru următoarele generații, pentru ca acestea să trăiască într-un mediu egal, curat, durabil, fără corupție și fără cenzură. În lumea voluntarilor și a activiștilor nu este suficient să ai dorință, este important să îți alegi corect domeniul tău de interes, unde să poți obține o experiență bună pentru propria personalitate.”

În urmă cu trei ani, tânăra a înțeles că ecologia este domeniul care o atrage cel mai mult, pasiune influențată puternic și de probleme naturii. Eco-Visio este asociația obștească datorită căreia a reușit să acumuleze primele informații, să observe ce înseamnă veganismul, dar și cum poți crea un mediu unde toate resursele oferite de natură sunt utilizate eficient.

Proiectul Activ-Eco i-a oferit șansa să împartă și cu tinerii din orașul Fălești o mică părticică din tot ceea ce a învățat și a gustat în timpul sesiunilor din satul Râșcova. Organizând trei sesiuni în care le-a oferit la dispoziție tinerilor un nutriționist competent înarmat cu răspunsuri, cu posibilitatea de a crea și de a gusta lapte și dulciuri vegane făcute chiar de ei. Toate acestea nu ar fi fost posibile fără cea mai bună coechipieră din lume – Daria Tumuruc –, nici fără prietena Xenia Casian, care i-a oferit tot sprijinul și timpul de care a avut nevoie. Acțiunile nu s-au terminat aici. A realizat petiții în urma cărora a adunat un număr peste 400 de semnături pentru a instala tomberoane de colectare a hârtiei, a cartonului și a sticlei.

„Totuși, proiectul meu de suflet rămâne a fi jocul Keep Cool, deoarece într-un stat mic e dificil să soliciți panouri solare, turbine eoliene sau investirea masivă în fabrici verzi, dar e posibil să investești în educația populației. Soluția este Keep Cool, un joc interactiv care explică echilibrul între creșterea economică, protecția climei și dorințele cetățenilor lor. Mai mult decât atât, evidențiază influența în deciziile statelor asupra calamităților naturale. Ca facilitator, încerc să promovez cât mai mult această tehnică de învățare, care posibil, într-o zi, va ajunge în programul educației ecologice din școli’’, afirmă Andreea.

Îi place la nebunie atitudinea celor maturi față de activitatea sa, familia mereu a încurajat-o și a ajutat-o cu tot ce era necesar. Profesorii îi acordă întrebări, curioși să mai afle câteva detalii, iar dacă observă că absentează câteva zile, își dau seama că este la traininguri.

Nu știe sigur ce va face în viitor, dar continuă să fie activă în societate și să acumuleze experiență prin traininguri și seminare. Acum se pregătește pentru un Youth Exchange în România, despre ecologie și protecția mediului. Ceea ce știe și dorește sigur este să-și continue pasiunea, să promoveze la nivel național influența voluntariatului și a carnetului.

Andreea recomandă la maximum implicarea în activitățile de voluntariat, care în opinia ei vă remunerează înzecit cu noi experiențe, cu trăiri și cu noi cunoștințe. Recomandările protagonistei sunt echipele: Eco Visio, AITinerilor, Centrul Media pentru Tineri, Youth Clinic, Pas Youth și, nu în ultimul rând, RNCLTM, care ar putea contribui la dezvoltarea multilaterală a fiecărui tânăr dornic de o schimbare.

Autoare: Veronica Rurac

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente