Studenția este caracterizată mai mereu de un amalgam de emoții intense, mai ales în primul an de studii, unde totul ți se pare necunoscut și, pe alocuri, puțin confuz. Sezonul examenelor este și el o parte componentă a experienței de student, cu propriile sale provocări și cu stări de spirit ieșite din comun. Totuși, partea bună este că toți studenții trec prin această perioadă și ies din ea mai siguri pe sine și mai determinați, deoarece deja își pot ajusta așteptările corespunzător. Examenele în universitățile din Germania, mai cu seamă în cadrul Universității Bonn-Rhein-Sieg din Rheinbach, unde își face Nicoleta Gorea studiile, au particularitățile lor și vor fi prezentate în acest articol.
Caracteristici specifice
Partea organizatorică a examenelor mi-a adus aminte, pe ici-colo, de desfășurarea olimpiadelor sau a examenului de bacalaureat. Vei avea nevoie să aduci în sala de examen carnetul de student, un document identificator (buletin, pașaport etc.), rechizite, calculator de buzunar. Maculator nu se admite și nici nu vi se dă. Toate încercările de a ajunge la rezultat se vor scrie pe foaia de examen, de regulă, pe verso. La fel ca la examenele moldovenești, va trebui să semnezi foaia de examen, dar și fișa care atestă că ai primit și ai dat înapoi lucrarea.
O subtilitate curioasă în cadrul examenelor mele: în timpul verificării prezenței nu am fost chemată pe nume! Foarte departe de a-mi spune numele – am fost chemată folosindu-mi-se numărul de înmatriculare în universitate. Pe el trebuie să-l cunoaștem pe de rost; fiecare test, practică de laborator sau examen final cere să-ți cunoști numărul. Chematul în timpul apelului pe număr nu este o practică rea, ba din contră, evită riscul ca un profesor să-ți pronunțe greșit numele. De asemenea, face transcripția notelor în sistem mai ușoară și cu mai puține greșeli. Rezultatele apar în dependență de numărul studenților participanți și de tempoul profesorului, de la una până la trei săptămâni. Acestea îți sunt comunicate pe adresa de e-mail universitară, iar apoi sunt incluse în grila cu note individualizată. Apropo, am vorbit anterior despre confidențialitatea datelor în universitățile germane aici.
La unele materii ai voie să scrii examenul cu ajutorul unor surse adiționale (manuale, notițe sau fișe cu formule), doar că aceasta se întâmplă destul de rar. Fiecare sesiune se scrie pe durata a aproximativ două ore, iar dispersarea examenelor în perioada lor are o structură unică: după ce se termină lecțiile în cadrul semestrului, sunt alocate două săptămâni pentru prima rundă de examene. Odată cu sfârșirea acestui termen începe vacanța, care durează una-două luni (în dependență de semestru), iar după aceea urmează a două rundă de examene. După ce tot acest proces a fost încheiat, semestrul următor începe fără nicio altă vacanță sau timp liber adițional.
Sindromul impostorului în timpul studiului
Un lucru despre care nu am auzit vorbindu-se atât de des de către studenții moldoveni care studiază în străinătate, dar care cu siguranță a trecut prin fiecare proaspăt student este sindromul impostorului. Această stare de spirit se manifestă prin nesiguranța față de propriile abilități în mediul academic comparativ cu colegii de universitate. Fie că nu te-ai adaptat încă în totalitate la noul mediu de trai sau că întâmpini probleme în legătură cu limba în care studiezi, simți că ești un impostor între ceilalți colegi pe care îi ai și că nu te descurci la fel de bine ca restul. Această stare intensifică stresul în timpul studiului, inclusiv în perioada examenelor. Din fericire, această emoție trece încet, încet cu cât înțelegi că obții note decente și cu cât avansezi mai mult în înțelegerea materiilor.
Tips & Tricks pentru o pregătire eficientă
Pentru a păstra neuronii intacți și feriți de stres, îți propun o serie de sfaturi care te vor ajuta cu pregătirea în timpul sezonului examenelor.
#1. Foarte clișeic, știu, dar străduiește-te să înveți sistematic. Chiar dacă aceasta nu-ți iese în totalitate, încearcă să salvezi timp prin: a face notițe eficiente în timpul prelegerilor, a participa activ și a pune întrebări în cadrul seminarelor etc.
#2. De îndată ce cunoști orarul examenelor, reflectează asupra timpului de pregătire necesar pentru fiecare materie, astfel ca în timpul vacanței să fii liniștit(ă) cu privire la cât timp liber ai de fapt la dispoziție.
#3. Folosește toate referințele literare și web pe care ți le recomandă profesorii. Ei știu ce face materia pe care o predau mai ușor de înțeles.
#4. Nu te rușina să „bombardezi” profesorii în ultima lună cu întrebări la tot conținutul semestrului. În cazul în care te adresezi politicos, sunt mai mult decât bucuroși să te îndrume.
#5. Revin-o din vizita acasă cu câteva zile mai devreme decât data examenului. Zborurile se pot anula (așa cum deja unii dintre noi au simțit), lucruri neprevăzute se întâmplă, așa că lasă-ți timp pentru modificări de planuri.
#6. Nu uita să savurezi vacanța! Câteodată te poți simți vinovat(ă) pentru faptul că te distrezi în loc să înveți și frustrat(ă) dacă situația e inversă. Încearcă să găsești punctul de echilibru pentru a te regenera înainte de un nou set de provocări.
Autoare: Nicoleta Gorea