(foto) Șase săli și peste 11 000 de exponate. Ce poți vedea la Muzeul de Istorie și Etnografie din Slobozia Mare

Untitled design (18)

În Moldova există zeci de muzee inedite, fiecare cu un istoric deosebit și cu exponate valoroase. Datorită acestora, trecutul devine și mai ușor de explorat, de înțeles și de îndrăgit. Însă partea negativă a lucrurilor o constituie faptul că noi nu cunoaștem nimic despre ele, nici măcar câte sunt, unde se află și ce prezintă. Astfel, echipa #diez și-a propus să le descopere, rând pe rând, pe toate. Primul pe listă a fost Muzeul Ținutului Cahul, iar al doilea este Muzeul de Istorie și Etnografie din Slobozia Mare, Cahul.

Muzeul de Istorie și Etnografie din localitatea Slobozia Mare a fost înființat în anul 1993, printr-o hotărâre a Sovietului Sătesc. Deschiderea oficială a avut loc în anul 1998, pentru că cinci ani s-a lucrat la colectarea materialelor, pieselor, la studierea documentelor din arhivă. În 2004, muzeul a fost înregistrat în Registrul Muzeelor din Republica Moldova.

Echipa #diez a discutat cu directoarea instituției, Maria Chiciuc, care ne-a comunicat despre faptul că mândria muzeului o reprezintă cele șase săli de expoziții permanente și, evident, cele peste 11 000 de exponate.

#1. Sala de inițiere conține scurt istoric al satului, informații despre fondatorii muzeului și diverse piese arheologice.

#2. Sala de etnografie include mai multe expoziții permanente, cum ar fi:
# expoziție de covoare;
# expoziție de prosoape;
# expoziție a portului popular;
# expoziție a obiectelor de ceramică;
# expoziție a diferitelor obiecte folosite în gospodărie etc.

#3. Căsuța țărănească este utilată cu dormitor și cu obiecte de uz casnic. În plus, aici este prezent un șopron și diferite unelte folosite de țărani la lucrările agricole.

#4. Sala memoriei conține mai multe fotografii care reflectă realitățile trecutului, inclusiv cele din timpul Primului Război Mondial, al celui de Al Doilea Război Mondial, cele din perioada deportărilor și din Războiul din Afganistan.

#5. Casa Mare – bijuteria de preț a muzeului, unde sunt expuse obiecte cu adevărat valoroase, printre care tradiționalul sunduc, zestrea gospodinei și garderoba acesteia.

#6. Centrul de informare turistic include informații și fotografii cu personalități marcante ale satului, care au lăsat amprente în istoria acestuia.

În lunile mai-octombrie, muzeul activează în fiecare zi, inclusiv sâmbătă și duminică, de la ora 8.0 până la 17.00. În perioada rece a anului, acesta activează de luni până vineri, iar în zilele de sâmbătă și duminică – doar cu programări prealabile.

Prețul de intrare este de 3 lei pentru copii și 5 sau 10 lei pentru adulți, în funcție de vârstă. În cazul turiștilor străini, accesul costă 25 de lei.

Adresa: Ulița Mare 69, satul Slobozia Mare, raionul Cahul
Dacă vă porniți cu mașina personală, din centrul capitalei până la destinație sunt aproximativ 209 kilometri, ceea ce presupune circa trei ore și 25 de minute de condus.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente