Pe 31 martie 2023, Facultatea de Design, UTM a organizat Simpozionul Internațional „Creativitate. Tehnologie. Marketing”, ediția a V-a. Deschiderea oficială a simpozionului a demarat cu onorarea imnului de stat.
Participanţii şi invitaţii de onoare au fost salutaţi cordial de către Viorel Bostan, rector UTM, prof. univ., dr. hab.; Veronica Arpintin, secretara de stat la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării; Lee Sze Wei, prof. Ir. Dr. Președinte Tunku Abdul Rahman, Universitatea de Management și Tehnologie din Malaezia; Nadia Valeva, Președintă a Consiliului European al Modei din Bulgaria; Anca Balan, Președinta Consiliului Român al Modei din România; Savin Dorin Ionesi, as. prof., dr.ing., decanul Facultății de Design Industrial și Managementul Afacerilor, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, România; Adrian Stoleriu, conf. dr., decan al Facultății de Arte Vizuale și Design, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, România; Marcela Lozovanu, directoare executivă a Patronatului Asociația Industriei Ușoare (APIUS), Republica Moldova; Alexandra Can, ex-președinta APIUS, Republica Moldova; Carolina Tulgara, directoare ZIPHOUSE, UTM; Sergiu Tronciu, conf. prof., dr., decan al Facultății de Design, UTM, care a fost și moderatorul acestui eveniment.
Vorbitorii au adus în vizor importanța domeniului industriei ușoare și a designului pentru dezvoltarea economiei țării. Au încurajat studenții să îndrăznească să viseze, să aibă curajul de a implementa ideile în practică și să beneficieze la maximum de cunoștințele predate la UTM, pentru a se abilita și a-și asigura succesul în viață.
Obiectivul principal al Simpozionului „Creativitate. Tehnologie. Marketing”, ediția a V-a a fost prezentarea, diseminarea și promovarea rezultatelor cercetărilor științifice și de dezvoltare tehnologică din domeniile Design și tehnologii în textile, Design industrial și de produs, precum și stimularea inovării și creșterea gradului de cooperare dintre mediul academic şi cel economic.
În cadrul evenimentului au fost abordate probleme actuale din domenii creative, care s-au axat pe următoarele compartimente: Aspecte științifice și culturale ale designului; Tendințe în dezvoltarea artei și a designului vestimentar; Vizualizarea tehnologiilor informaţionale în proiectare; Perspective de dezvoltare a designului mediului; Tehnologii în industria modei; Artele tiparului; Aspecte de afaceri ale activităților de design / Educație antreprenorială în design; Aspecte pedagogice în pregătirea inginerească.
Conferința s-a desfășurat în format hibrid și s-a bucurat de un auditoriu numeros și curios. La eveniment au participat reprezentanți din șapte țări: Moldova, România, Ucraina, Cehia, Bulgaria, Malaezia, Germania și 11 universități. În total au fost scrie 67 de articole.
Ediția a V-a a tradiționalului Simpozion „Creativitate, Tehnologie, Marketing” a fost dedicată fuziunii și concentrării tuturor tipurilor de Design la Facultatea de Design din cadrul UTM, care este cea mai tânără dintre facultățile UTM, fiind reorganizată în data de 14 iulie 2022, prin Ordinul Nr. 379-r din 11 iulie 2022. Astfel, Facultatea de Textile și Poligrafie (FTP) a fost reorganizată prin fuziunea programelor din ciclul I,II: Ingineria Designului de Produs, Design Industrial din cadrul Facultății de Inginerie Mecanică și Industrială și redenumită ca Facultatea de Design (FD), cu inițierea unui nou program de studii, Game Design.
Simpozionul Internaţional „Creativitate, Tehnologie, Marketing” a fost inițiat de către Constantin Spânu, dr. în arte, ex-decanul Facultății Textile și Poligrafie.
În aceeași zi s-a dat start paginii oficiale a Facultății de Design, care este adaptată la versiunea mobilă și este similar site-ului ziphouse, urmând stilul alb-negru. Îl puteți vizualiza accesând acest LINK.
De asemenea, puteți descărca articolele de la cele 4 ediții precedente ale simpozionului și agenda evenimentului pentru această ediție AICI.
Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.