Tot ce trebuie să știi despre exercițiile militare pentru rezerviști: cine va fi chemat, cât vor dura și în ce condiții se vor desfășura

exercitii militare
Foto:Ministerul Apărării

După ce Ministerul Apărării a anunțat pe 22 martie că în lunile aprilie, mai, iunie și septembrie vor avea loc exerciții cu rezerviștii Forțelor Armate, în spațiul online au început a circula mai multe zvonuri, o parte dintre acestea fiind false. Am decis să aflăm de la Ministerul Apărării cine va fi chemat la exerciții militare, unde vor fi cazați rezerviștii în această perioadă și ce amendă riscă cei care nu se vor prezenta la exercițiile militare după ce primesc ordinul de chemare.

*Primele exerciții cu rezerviștii sunt planificate în perioada 3-7 aprilie (cinci zile).

Colonelul Octavian Druță, șeful Centrului de gestionare resurse de mobilizare și a efectivului armatei naționale, a declarat pentru #diez că la exerciții vor fi chemați toți cetățenii Republicii Moldova, cu vârsta de la 19 până la 65 de ani, care au fost trecuți în rezerva forțelor armate:
# persoanele care au îndeplinit serviciul militar în termen;
# persoanele care au îndeplinit serviciul militar prin contract;
# persoanele care au absolvit cursul deplin de instruire la catedra militară.

„Toți cei care au făcut catedra militară sunt pasibili să fie chemați la exerciții, dar în funcție de specialitatea militară care le-a fost atribuită când au fost luați în evidență în centrele militare”, a spus Octavian Druță.

Specialitatea militară poate fi: conducător de mașină blindată, transmisionist, artilerist, pușcaș etc.

Câte persoane din Moldova vor fi chemate la exerciții

Octavian Druță a precizat că nu au un număr aproximativ de rezerviști pe care Ministerul Apărării preconizează să-i cheme la exerciții.

În urma unei solicitări de informații adresate Ministerului Apărării, instituția a precizat că acesta este un subiect ce ține de securitatea statului. Totuși, au dat asigurări că nu toți rezerviștii aflați la evidența militară vor fi implicați în exercițiile din anul 2023. Chemarea rezerviștilor la exerciții va avea loc în funcție de obiectivele exercițiilor și de specialitățile militare atribuite rezerviștilor.

Dacă în 2022 au avut loc două luni de exerciții, în 2023 au fost planificate patru luni. Colonelul Octavian Druță a precizat că aici nu-i nimic ieșit din comun.

„Planul Armatei Naționale pentru anul 2022 era într-un fel, în 2023 – e altfel. Într-un an pot fi planificate două exerciții, în alt an pot fi trei exerciții, iar în altul – patru. Nu văd nicio problemă aici. Pentru 2023 sunt planificate aceste patru luni.”

Ordinul de chemare, cazarea și durata exercițiilor

Octavian Druță spune că persoanele care sunt chemate pentru exerciții sunt citate prin ordin de chemare, iar ordinul de chemare se înmânează personal cetățeanului: „El nu poate fi chemat prin telefon sau prin poștă. Ordinul de chemare se înmânează personal rezervistului”.

Rezerviștii chemați la exerciții vor fi cazați în cadrul unităților militare sau la centrele de instruire ale acestora.

Octavian Druță spune că exercițiile au ca scop verificarea aptitudinilor rezerviștilor și familiarizarea acestora cu echipamentul și armamentul din dotarea Armatei Naționale. Totodată, participanții la exercițiu vor studia regulamentele militare, vor face cunoștință cu baza materială de instrucție, cu tehnica militară și cu armamentul de infanterie.

Un rezervist participant la exercițiul în perioada 3-7 aprilie (cinci zile), va fi cazat patru zile la centrul de instruire al unității în care are loc instruirea, în a cincea zi va pleca acasă, deoarece exercițiile se vor sfârși.


În fiecare dintre lunile aprilie, mai, iunie și septembrie exercițiile vor avea o durată de cinci zile, nu o lună întreagă. Legea cu privire la rezerva Forțelor Armate prevede că exercițiile pot avea o durată de cel mult 10 zile.

Totodată, rezerviștii care participă la un exercițiu (spre exemplu, în luna aprilie 2023, cu o durată de cinci zile) pot fi chemați la alte exerciții abia peste cinci ani.


Ce fac persoanele angajate?

Colonelul Octavian Druță spune că locul de muncă al rezervistului se păstrează și salarizarea acestuia la fel, conform legislației în vigoare: „Cetățeanul nu are nimic de pierdut”.

Cele cinci zile cât durează exercițiile militare vor fi achitate de către angajator, rezervistul urmând să primească salariul mediu conform funcției deținute.

Amendă pentru rezerviștii ce nu se prezintă la exerciții

Octavian Druță precizează că, în cazurile când rezerviștii nu se prezintă la exerciții, aceștia sunt pasibili de răspundere penală. Sancțiunea pentru o astfel de situație prevede amendă în mărime de până la 650 de unități convenționale (32 500 de lei) sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 100 până la 150 de ore.

„Aceste exerciții nu trebuie să trezească panică în rândul cetățenilor, deoarece sunt niște activități cotidiene, niște activități în conformitate cu planul de pregătire al rezervei forțelor armate. Aceste exerciții sunt planificate din timp, practic în fiecare an, și conform necesităților sunt reglementate de legislația Republicii Moldova. De asemenea, exercițiile nu au nimic în comun cu acțiunile care se desfășoară acum în Ucraina”, a specificat pentru #diez colonelul Octavian Druță, șeful Centrului de gestionare resurs de mobilizare și a efectivului armatei naționale.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente