ONU este îngrijorată de riscul ridicat al recurgerii la arme nucleare. Cele mai importante evenimente din a 401-a zi de război

onu
Foto:Reuters

Astăzi este a 401-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Guvernul japonez a aprobat un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care include interzicerea livrărilor de componente pentru aviație, inclusiv de aeronave fără pilot, precum și a livrărilor destinate industriei spațiale. Acest lucru a fost raportat de serviciul de presă al guvernului japonez.

Astfel, începând cu 7 aprilie, companiilor japoneze li se va interzice să livreze către Rusia:
# oțel și produse din oțel;
# aluminiu și produse din aluminiu;
# excavatoare hidraulice, buldozere și alte echipamente pentru construcții;
# motoare de avion;
# echipamente și componente electrice, în special echipamente de radionavigație, generatoare etc.;
# avioane, vehicule aeriene fără pilot și nave spațiale, precum și piese de schimb pentru acestea;
# echipamente optice, fotografice și de măsurare, precum și piese pentru acestea;
# toate tipurile de jucării și machete.

🟣 În ultimele 24 de ore, rușii au lansat peste 240 de obuze în regiunea Herson, în urma cărora o persoană a decedat și altele două au fost rănite.

Șeful Administrației militare regionale Herson, Oleksandr Prokudin, a declarat acest lucru pe Telegram. „În ultimele 24 de ore, inamicul a executat 64 de focuri de armă, lansând 243 de proiectile. Regiunea Herson s-a aflat sub focul aviației rusești, al militarilor «Grad» și al artileriei”, se arată în raport.

🟣 Fundația Favbet a donat un SUV Mitsubishi L-200 uneia dintre unitățile militare ale serviciului de comunicații și securitate cibernetică al Forțelor Armate ale Ucrainei. Acest lucru a fost raportat de RBC-Ucraina, citând reprezentanți ai fundației.

🟣 Uniunea Europeană este pregătită să „distrugă tabuurile” pentru a ajuta Ucraina să respingă invazia rusă care a pus în pericol supraviețuirea națională a ucrainenilor. Șeful diplomației europene, Josep Borel, a declarat acest lucru pentru Der Standard.

„Pentru a se apăra și a riposta împotriva agresorului rus, Ucraina are nevoie nu doar de sprijin politic și financiar. Mai presus de toate, are nevoie de arme și muniții, pentru că armele sunt inutile fără obuze”, a declarat șeful diplomației europene.

🟣 Președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, a înmânat comunității din Bucea premiul onorific „Oraș-erou al Ucrainei”.

Potrivit unian.net, șeful statului a declarat acest lucru în orașul Bucea, în timp ce participa la evenimentul organizat cu ocazia aniversării eliberării acestuia.

„Astăzi este o onoare să mă aflu aici și o mare onoare să înmânez orașului Bucea, orașul eroilor, o distincție onorifică ce simbolizează forța acestuia și, de asemenea, un drum atât de dificil pe care l-au parcurs ucrainenii”, a declarat Zelenski.

🟣 Autoritățile ucrainene continuă eforturile de evacuare forțată a copiilor din zona de război. Poliția a evacuat doi copii din Seversk (regiunea Donețk), unde doar aproximativ 20 % din locuințe au rămas intacte. Nu există electricitate, gaz, apă și comunicații. Din cauza bombardării constante a orașului de către militarii ruși, ultima dată când au ieșit afară a fost iarna – prin subsol.

Sursă: Poliția regiunii Donețk
Sursă: Poliția regiunii Donețk

🟣 Cabinetul de miniștri ucrainean a aprobat un mecanism pentru evacuarea forțată a copiilor din zonele de război active. Decizia a fost inițiată și elaborată de către personalul de coordonare pentru evacuarea obligatorie a populației.

Acest lucru a fost raportat de Ministerul Reintegrării Teritoriilor Ocupate Temporar din Ucraina.

🟣 Rusia a decis să introducă somațiile digitale ca parte a conscripției de primăvară pentru serviciul militar obligatoriu. Acest lucru a fost anunțat de un reprezentant al Statului Major General al Forțelor Armate ale Rusiei, Vladimir Țimleanski.

„Ținând cont de efectul pozitiv al măsurilor luate, comisariatele militare au primit sarcina de a notifica cetățenii în format electronic în vederea pregătirii campaniei de recrutare de primăvară, care începe pe 1 aprilie”, a declarat acesta în cadrul unui briefing de presă.

🟣 ONU este îngrijorată de riscul ridicat al recurgerii la arme nucleare. Acum, acesta este mai mare decât în perioada de vârf a Războiului Rece.

„Vreau să reiterez, statele trebuie să evite orice acțiune care duce la escaladare. Pentru siguranța noastră, a tuturor, îndemn Federația Rusă, SUA și ONU să discute despre revenirea la un nou tratat privind armele nucleare. Aceste acțiuni sunt esențiale pentru stabilitatea internațională”, a subliniat secretara generală adjunctă a ONU pentru probleme de dezarmare, Izuma Nakamitsu, în timpul reuniunii Consiliului de Securitate.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente