10 studenți ai FCGC-UTM au explorat profesia de salvator și pompier

r-35

10 studenți din cadrul Universității Tehnice a Moldovei, Facultatea Construcții, Geodezie și Cadastru, programul de studii „Inginerie, antiincendii și protecție civilă” au fost instruiți de salvatori și pompieri în domeniul protecției civile, apărării împotriva incendiilor, prevenirii și lichidării situațiilor excepționale.

Instruirile au fost desfășurate în perioada 20-24 martie 2023, în cadrul Centrului Republican de Instruire (CRI) al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) al Ministerului Afacerilor Interne al RM, cu posibilitatea unei eventuale continuări peste hotarele țării, în vederea implementării proiectului „Cooperarea pentru prevenirea dezastrelor și monitorizarea mediului în Bazinul Mării Negre” (CO-PREVENT), în care este implicat IGSU.

Cursul a cuprins lecții teoretice și practice privind măsurile de apărare împotriva incendiilor, tactici și acțiuni de intervenție la efectuarea lucrărilor de stingere a incendiilor și lucrărilor de descarcerare în urma unui accident rutier, dar și manevre de acordare a primului ajutor în caz de situații de risc. Totodată, instructorii CRI au organizat o serie de activități interactive, în cadrul cărora studenții au probat echipamentul de protecție al pompierilor, au luat cunoștință de utilajul și tehnica din dotare, au testat camera de fum și labirintul de instruire al pompierilor. În cadrul simulării de incendii și accidente rutiere tinerii au fost îndrumați cum să acționeze în vederea lichidării consecințelor acestor situații excepționale.

În numele colegilor săi care au participat la instruirile în cauză, studenta FCGC-UTM Anastasia Bogdan și-a exprimat recunoștința față de colaboratorii CRI-IGSU:

„Vă mulțumim pentru acest curs de instruire foarte captivant și totodată de o importanță majoră pentru a ști cum să acționăm în cazul unor intervenții de urgență. A fost un prilej deosebit să ne pătrundem de curajul și devotamentul pompierilor și salvatorilor, de această meserie în general, care, precum ne-am convins, reprezintă un mixaj de disciplină, echilibru și iubire față de semeni – un stil de viață pe care nu oricine și-l asumă. Vă suntem recunoscători pentru această experiență, din care am învățat să fim responsabili, pentru siguranța proprie și a celor dragi, căci viața este bunul cel mai de preț. Vă mulțumim!”

Scopul instruirilor este de a dezvolta abilitățile și cunoștințele dobândite de tineri pe parcursul anilor de studii în domeniul prevenirii și reacționării corecte în situații excepționale, obținerea deprinderilor de intervenție primară într-o eventuală situație de risc.

Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente