Moldova și România au convenit acțiunile comune în implementarea programului privind învățarea limbii române de către minoritățile naționale

Moldova-flag-920×518
Foto:depositphotos/luckyuran

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean și prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, au convenit acțiunile comune de perspectivă în implementarea programului național privind învățarea limbii române de către minoritățile naționale din Moldova. Informația a fost declarată în cadrul unei conferințe de presă susținute astăzi, 23 martie.

Prim-ministrul Dorin Recean a menționat despre faptul că legea cu privire la limba română, promulgată pe 22 martie de către președinta Maia Sandu, „confirmă adevărul istoric incontestabil”.

În acest context, el a făcut referire la programul național aprobat de Guvern pe 7 martie curent, prin intermediul căruia, minoritățile naționale vor avea posibilitatea să învețe limba de stat.

„Astăzi am convenit cu domnul prim-ministru Ciucă acțiunile comune de perspectivă în implementarea programului național, pentru următorii trei ani, privind învățarea limbii române de către minoritățile naționale din Republica Moldova, inclusiv populația adultă.”


Amintim că la începutul lunii martie, la inițiativa Ministerului Educației și Cercetării, Guvernul a aprobat un program național, prin intermediul căruia, reprezentanții minorităților naționale vor beneficia de noi oportunități de învățare a limbii române.

Respectiv, circa 6 000 de cadre didactice și de conducere vor fi instruite pentru cunoașterea limbii române. Alte 13 000 de persoane adulte din diverse categorii profesionale (justiție, medicină, economie, arte, administrație publică centrală și locală), inclusiv persoane adulte refugiate din Ucraina vor învăța limba română la cursuri. De asemenea, circa 4 000 de elevi alolingvi, între care și copiii refugiați din Ucraina, înmatriculați în instituțiile de învățământ din Republica Moldova, vor participa la diverse programe educaționale în limba română.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente